Dom z drzewem - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z drzewem

 

Czas czytania: ~1 min


zojA6sJRbooZSkqNMmTIsfftDSXhAyHyBGiQBRC9kW30UPhNisDCB33hVH0g_house-bernheimbeuk-1.jpg

Ażurowe ściany z drewnianych listewek i przerastające przez dach drzewo – tak wygląda dom w belgijskim Ghent zaprojektowany przez biuro Architecten De Vylder Vinck Taillieu.

ziEvsX7UADKU2igS9puFJByr4QgwHC3ODOn8N8LOZqL62bMQ90tByCDCFuE4_house-bernheimbeuk-2.jpg
5D80dVeeM2dM4Z4Cx5faysMGFdGlYT4xuj4d1j57C1MOmxQu1TKzOuH5qaIh_house-bernheimbeuk-3.jpg

Bernheimbeuck to kwintesencja minimalizmu – niewielki budynek zrealizowany za niewielki budżet na małej działce. Mimo to – przy pomocy prostych środków – architektom udało się nadać mu ciekawy, indywidualny charakter.

ZsumNHcK9eG142jJNaCRHb9cEfVVCPQqX78HpJ7sLEqmG1vb8TJ57Q4RB1LE_house-bernheimbeuk-4.jpg
XfQGhTukmYg8c9DvvyfsZx4u4pwzBUMdLd0Dga1yBjHJhPJZ7EdcNv97a0dt_house-bernheimbeuk-5.jpg

Fasadę i tylną elewację budynku poprzedzają konstrukcje z krzyżujących się, drewnianych listew, które tworzą dwie półotwarte strefy pośrednie między wnętrzem domu a jego otoczeniem, przedłużające na zewnątrz jego przestrzeń użytkową.

oA2CX25XsSbYh1tCo2WuF6RRuOYQGWoQXUp8DaTB7Iguslx2GAOa8G5mCfjP_house-bernheimbeuk-6.jpg
YsWudAXT86Ti6ZuysY9P6bFiqxl7o4a0oksiuNkQnTV4CZrGuGdJvTW9RjP6_house-bernheimbeuk-7.jpg

Dwie pozostałe elewacje oraz spadzisty dach budynku pokryte zostały ciemnoszarymi płytkami ceramicznymi. Miejsca, z których je usunięto, pełnią funkcję otworów okiennych, a dziura w połaci dachu umożliwia swobodny wzrost zastanego na działce drzewa, które zostało zabudowane między ażurową ścianą ekranową a cofniętą za nią właściwą elewacją. W ten sposób drzewo staje się elementem budynku – kolumną, wokół której zorganizowana jest przestrzeń.

aYFPSiXfqmVELfo1baMYRlHpaMcckO444gtbUxIVInMxkomUUbmLUFEpGAva_house-bernheimbeuk-8.jpg

Wnętrze domu o powierzchni użytkowej 99 metrów kwadratowych podzielone jest na trzy kondygnacje i urządzone w prosty sposób adekwatny do minimalistycznej formy zewnętrznej. Charakter nadaje mu wyeksponowana, betonowa konstrukcja zestawiona z drewnem w naturalnym kolorze oraz prostymi meblami.

ufx6cQtdsMK6o3JPKwqYANjU6NE6batq7DuBNCWNUbJLOHe4lyBUMXiW2RQj_house-bernheimbeuk-9.jpg
wmYksgPQjTrbJP5Td3ZI5jimkhX3auGi6eo3p3aRLZGkowFEcWPP2Z6L2eCc_house-bernheimbeuk-10.jpg

Projekt: Architecten De Vylder Vinck Taillieu (Jan De Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu)
Zespół projektowy: Jan De Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu, Lauren Dierickx, Gosia Olchowska
Projekt i realizacja: 2009-2011

Fot: Filip Dujardin


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Kompleks Varso czeka na wieżę
Kompleks Varso czeka na wieżę

Varso – to nazwa, w której łączy się kilka nowo powstałych w Warszawie obiektów i przestrzeni. Najwi ...

Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Co działo się na polskiej scenie architektonicznej w 2021 roku? Które realizacje pozostawią swój trw ...

Nowoczesne wnętrza biurowe koncernu Clariant w Łodzi– prezentacja online i wywiad
Nowoczesne wnętrza biurowe koncernu Clariant w Łodzi– prezentacja online i wywiad

W historycznych murach dawnego Monopolu Wódczanego w Łodzi powstało nowe biuro szwajcarskiego koncer ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera