Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Beton w gorsecie

 

Czas czytania: ~2 min


j8iEz5Qvnejf6qnHtfbDTSxEdysXjxAvMHVCJCyA63YpjdhJAZpzgNG072Qk_widlund-house-claesson-koivisto-rune.jpg

Biała bryła poprzecinana graficznym wzorem szarych linii – przypominający abstrakcyjną, architektoniczną rzeźbę obiekt to dom wakacyjny na wyspie Öland u wybrzeży Bałtyku. Jego autorami są architekci ze szwedzkiego biura Claesson Koivisto Rune.

uonuer8S2HqJag0xzjTLAy7hTHHLIIqoT68mykQCb189nmxnULPVs37D6uFp_widlund-house-claesson-koivisto-rune-3.jpg
Uk4qr1YCVs5LCOfQ3YcqKpfVBwKaMNVxRAsn9RGgINpq3HiEq31K2oywiE4O_widlund-house-claesson-koivisto-rune-4.jpg

Villa Widlund zbudowana została z betonowych, prefabrykowanych płyt. Jak podkreślają architekci, nie jest to może najbardziej popularny materiał w przypadku prywatnych domów o tak niewielkiej skali, ale okazał się idealny dla uzyskania precyzji wykonania – odpowiednich wymiarów i kształtu każdej z płyt, a także koloru budynku – zastosowano beton barwiony w masie a nie malowany na powierzchni, dzięki czemu wyróżnia on szczególny połyskiem.

J1cNL2ilFa8YLbCQwGpUaHqB8XtXy0AbnLZrKBOSWNz9W2RCM8Ye3vWZLebn_widlund-house-claesson-koivisto-rune-5.jpg
eiJGQmphSzsRZQPeQfllheeeueN48UUwcNXgpWoH213irhOIOzCw75srRdbo_widlund-house-claesson-koivisto-rune-6.jpg

Połączenia między prefabrykowanymi, betonowymi elementami zostały precyzyjnie zaprojektowane i usytuowane tak, by podkreślały geometrię i ekspresję budynku, pokrywając jego powierzchnię delikatnym, graficznym wzorem. Wypełnienie między nimi ma kolor szary, dzięki czemu wyróżnia się na tle białych płaszczyzn i optycznie rozdziela, a nie łączy betonowe powierzchnie.

7GXwYYpd8poUdbImg9JNhTLPsiUi0ROPOMrF3y33XfXlXkWT98jJiO7yfbMy_widlund-house-claesson-koivisto-rune-7.jpg
sgQXtYTFaULpsYMAjVz0fMqoh8bEu2pJf1ZcmoT9atmJ2UVzMSIXSW6QmcnH_widlund-house-claesson-koivisto-rune-8.jpg

Białe, betonowe pudło zostało na środku 'ściśnięte' jak gorsetem – ściany są lekko pochylone, a dach się załamuje. Takie ukształtowanie bryły z jednej strony nadaje budynkowi charakter, z drugiej zaś – ma praktyczne znaczenie, umożliwiając wizualne rozdzielenie we wnętrzu części prywatnej i wspólnej.

jgMfYmHNH12j0lDa1oSItVwt4xdOfWUCclHzDuWxdgXsp0Zu9Np6hUoNWZaR_widlund-house-claesson-koivisto-rune-9.jpg
2BYuoC1gRefpzifOBelIdLFSXcKmuQ373w3XSjtTJrN7vdiBoSIVg9mLaoSx_widlund-house-claesson-koivisto-rune-plan.jpg
VfARL1oydMnVpyzPXKBbVfRdlgFFSIskKHOtIEEAx2kOw9Xn3HxRGwchdsqC_widlund-house-claesson-koivisto-rune-section.jpg

Pierwsza z nich ulokowana została na tyłach budynku i stanowią ją dwie kondygnacje sypialni, druga – zajmująca front domu – mieści wysoką na dwie kondygnacje przestrzeń z pokojem dziennym, kuchnią i jadalnią.

Architekci: Claesson Koivisto Rune Architects, Sztokholm
Zespół projektowy: Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune, Deta Gemzell, Kumi Nakagaki, Kia Larsdotter, Lotti Engstrand
Lokalizacja: Sandvik, Öland, Szwecja
Projekt: 2008
Realizacja: 2011
Konstrukcja: Folke Nilsson AB and Finja (prefabrykaty betonowe)
Powierzchnia: 220 m2
fot: Claesson Koivisto Rune Architects


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Medusa Group na Nowym Rynku
Medusa Group na Nowym Rynku

„Inwestycja Nowy Rynek to wielofazowy projekt, który będzie się składał z 5 budynków o różnej funkcj ...

Webinarium Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP
Webinarium Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP, którego temat ...

Muzeum Warszawy wśród laureatów konkursu Zabytek Zadbany 2020
Muzeum Warszawy wśród laureatów konkursu Zabytek Zadbany 2020

Konkurs „Zabytek Zadbany” organizuje co roku Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Generaln ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera