Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Za kamiennym murem

 

Czas czytania: ~2 min


pkTyJWvAy7QI8mPLVmPgUVJuoCGBCd8YcMlaH17xyWNniJJ7Hh0zwGFNucja_health-centre-and-houses-ar.jpg

Dawne gospodarstwo rolne położone na jednym z malowniczych wzgórz Toskanii w Montemurlo pełni dziś rolę centrum medycznego i domu opieki dla starszych ludzi. Adaptacją zespołu zabudowań do nowej funkcji zajęło się biuro IPOSTUDIO Architects.

hwgTnaAt2K00t4qtOTLFNrMC09xaKN9TY1gDH4mbT9L9i7oX7oQgclVHB2ke_health-centre-and-houses-ar2.jpg
gNA5PmLHHhGwmeqcggQrq282Cxc9talB8UXkL9lMVCfEjvbYGeURggxUsNsx_health-centre-and-houses-ar3.jpg

Założenie otoczone jest przez rolniczy krajobraz, którego charakterystyczną cechą są tarasy wzmacniane kamiennymi murami wzniesionymi bez użycia zaprawy. Chcąc wpisać się w ten pejzaż, projektanci postanowili połączyć w swojej koncepcji typową dla regionu zabudowę i współczesny język architektoniczny. Stąd idea zastosowania od strony doliny podwójnej fasady budynku i nadania jej zewnętrznej warstwie formy muru powtarzającego łukowo wygiętą linię tarasów.

FLufxDWXY3GSUazNKzN1Yj5qkT28PrFBSh7O9JNfGYiwgzYM143w6JnFrOQ2_health-centre-and-houses-ar4.jpg
FpoSl2MUgvBRTPV9Tq1aOORDEDPMsC7AUPwT8UoSUhz1Yy6CSLQuSFf2X699_health-centre-and-houses-ar5.jpg

Zadaniem architektów było połączenie w ramach założenia nowych obiektów z zastanymi wiejskimi zabudowaniami poprzez renowację i funkcjonalne wykorzystanie tych ostatnich. Idea organizacji przestrzennej kompleksu zaczerpnięta została z typowego układu gospodarstw rolnych na wzgórzach Toskanii, gdzie – ze względu na duże nachylenie terenu – podwórza są umieszczone na solidnych, kamiennych fundamentach.

jA2NibCDm6IDA4kyin4rsnMd7cgo9P0bfHXdqxIVCmkJ9lLL975ULXSOSEyt_health-centre-and-houses-ar6.jpg
MsCWVfF7LETsOU2qHofDAXSJRzFDkeSZbEI36nQGnRmsDxnhm8wIgXT1GWjE_health-centre-and-houses-ar7.jpg

Całe założenie zorganizowane zostało na dwóch poziomach. Górny wyznacza linia dawnego dziedzińca z pierwotnymi zabudowaniami gospodarczymi, dolny zaś to umieszczony między kamiennym murem a zboczem wzgórza dwukondygnacyjny budynek mieszkalny, którego plan opisany został na bazie promieniście rozchodzącej się w stronę doliny kratownicy.

0fImNVaHJl1gyaifaJEWmWMENKI2GZW0RhhG29XfMCfQymCU3lxxXsPnwc0N_health-centre-and-houses-ar8.jpg
TiZHVkvm2t4ZkjpdRN5BXnRoHbm25KBaVwYiUBNhOIlI44ED73rJseAVsrkq_health-centre-and-houses-ar9.jpg

Między właściwą fasadą budynku a murem biegnie 'korytarz' o szerokości 1,8 metra. Przechodząc nim można podziwiać widok na dolinę przez nieregularnie rozmieszczone w kamiennej ścianie otwory. Dzięki tym 'oknom' widok na piękny krajobraz roztacza się także ze wszystkich mieszkań, podczas gdy obecność muru chroni ich wnętrza przed bezpośrednim wpływem czynników atmosferycznych.

1c8SrijQjiyca3DdazOevWYrABJ0Vm29K8GB6Ezzw2D30gnlveOdZUizbM93_health-centre-and-houses-ar10.jpg

Mur osłonowy został wykonany w tradycyjnej technice bez użycia zaprawy, a materiał do jego budowy pochodził z lokalnych kamieniołomów.

Architekci: IPOSTUDIO Architects
Lokalizacja: Montemurlo, prowincja Prato, Włochy
Realizacja: 2010

Fot. Pietro Savorelli, Jacopo Carli, IPOSTUDIO Architects


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mały domek ze Studia Otamto
Mały domek ze Studia Otamto

Projekt architektoniczny domku działkowego, jaki dla prywatnej inwestorki stworzyło Studio Otamto po ...

Znamy zwycięzców Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019
Znamy zwycięzców Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019

2 czerwca 2020 odbyła się uroczysta Gala Online dwunastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL ...

Webinarium Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP
Webinarium Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco: Poczuj perfekcję Schüco AD UP, którego temat ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera