Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ekologia w biurze

 

Czas czytania: ~2 min


UVIeh6ElUcUHoIwjpACLMfbWINGrEGzjGg5TksWOviB5zGeV5oJqF7cgf9Tp_malta-house21.jpg

W drugiej połowie 2013 roku ma się zakończyć budowa Malta House, pięciokondygnacyjnego biurowca, który już na etapie projektowania był tworzony z myślą o poszanowaniu środowiska.

3omVxYvEvit93mUSA4iUcQJezUMkjc6yJbD5EE0TDPHAzWXDTDbI4wRLUdSR_malta-house1.jpg
5ZyEY7jreJJ0falYuFWNw0sRLRYFVY0aux9iwI7UOHICBpSliwU70Iggds9s_malta-house2.jpg

Zaprojektowany przez poznańskie biuro Pentagram Architekci biurowiec Malta House jest kolejnym obiektem, który może być dowodem na to, że architektura powstająca w poszanowaniu środowiska nie musi być banalna, i nudna. Gmach, który budowany jest właśnie nad Jeziorem Malta spełnia wszystkie funkcje, których wymaga się od nowoczesnych obiektów biurowych, jest ekologiczny i wizualnie dopracowany.

bKoQ6Z1wmVQm79HHNvaD5RM63wvdtU04MQmsrZCUnaPnAhVKFsFNSOPu6fiW_malta-house3.jpg


Pięć kondygnacji (oraz dwie podziemne, w tym parking dla rowerów z prysznicami i szatnią) szklanego domu zwieńczone zostanie zielonym dachem, który – jak wiadomo – jest nie tylko elementem programu energooszczędności, ale i tym, co chłodną bryłę biurowca uatrakcyjnia. Kontakt z przyrodą pracownicy będą mieli zapewniony także dzięki zielonemu patio, które powstanie na tyłach budynku.

4Fsegz7Fp1qBPrA5B0KjtlvDneJYDKuYImQHzFYuxD2JpHXnaEnbBomceQGM_malta-house40.jpg
CQqEACAspeVDwGNWogl7gYJGPRweUeWTLJVMuNxIgoEOOFu8f60SlNF58CXt_malta-house91.jpg

Szklana bryła gmachu z charakterystyczną „zębatą” elewacją – to nie tylko estetyczny wymysł architektów, ale i metoda na to, aby wszystkie przestrzenie użytkowe wewnątrz biurowca miały zapewniony maksymalny dostęp światła dziennego. Co więcej, 75% biur w obiekcie będzie też posiadało widok na zewnątrz budynku. Jak w większości nowych biurowców wnętrza zaprojektowano tak, aby łatwo można było je zaaranżować dla potrzeb najemców, z których jedni preferują pracę indywidualną, inni wolą duże, otwarte przestrzenie.

jvrN6wcqd8pQ4y6DbdbOlobImZp3ny0DJbnYTjZZde6Xquf1DvbKHbjrRBI0_malta-house22.jpg
mwHQupxWSUrX0bbOSJtDplWoCWHkgwYTm9WiVQSgsEN3Kc99h7vbpOKBsyDJ_malta-house34.jpg

Projektowanie z użyciem proekologicznych rozwiązań, wymaganych przez certyfikat LEED można określić mianem kompromisu pomiędzy fantazją architekta a wytycznymi organizacji certyfikującej. Ale takim samym kompromisem jest wpisywanie obiektu w kontekst, w zastane otoczenie. Malta House stanie wśród specyficznego sąsiedztwa: z jednej strony będzie tu brzeg jeziora z terenami rekreacyjnymi i sportowymi, z drugiej – rozbudowujące się miasto z galerią handlową i ruchliwymi ulicami. Architekci w tej sytuacji szukali kompromisu pomiędzy prostotą, która zawsze najlepiej sprawdza się wśród różnorodnej zabudowy, a chęcią wykreowania obiektu o wyrazistym charakterze. Dlatego pozbawili budynek ciężkich elementów, widocznej solidnej konstrukcji czy kamiennych czy betonowych okładzin. Biurowiec otrzymał lekką, przejrzystą formę, której jedynym elementem „ekstrawaganckim” jest zygzakowata elewacja, ukształtowana z trójkątnych, szklanych ryzalitów. Ich dynamiczny i rytmiczny układ można uznać za parafrazę fal jeziora, które znajduje się tuż obok...

XEuBvdPJRYeqgfoLhEDN8GokzhydpdbzDevqWoa1Nb30bi1SKeOtoEK8GrBS_malta-house60.jpg
5K3W350oZEwFRH8s7Qutxc2bM4RQvGjmmNZ3fg5CF3hFJdwMOHQ3YV96r9Bk_malta-house89.jpg

Malta House
Lokalizacja: ul. Baraniaka, Poznań
Inwestor: Skanska Property Poland
Projektanci: Pentagram Architekci
Wykonawca: Skanska SA
Komercjalizacja obiektu: Jones Lang LaSalle
Realizacja: 2012-2013
Powierzchnia całkowita: 15700 m2
Powierzchnia biurowa: 15000 m2
Wizualizacje: skanska.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera