Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szarak wśród zabytków

 

Czas czytania: ~2 min


VuhCcyWhuLz7pTBAbEUxvaZB0W287RRibRR1OlH4eaSV9d4Zp6zNRR6Hb0cz_stroma-2.jpg

Ulica Stroma w Tczewie i jej bezpośrednie sąsiedztwo znajdują się pod opieką konserwatora zabytków. To teren tzw. przedmieścia królewieckiego, zabudowanego XIX-wiecznymi kamienicami. Jak mówią architekci, aby wpisać swój projekt w to specyficzne sąsiedztwo, a zarazem nie tworzyć kopii zabytku inspirowali się współczesnymi realizacjami w historycznych centrach Pragi, Kolonii czy Amsterdamu. Tam w bezpośrednim sąsiedztwie z zabytkowymi, cennymi budowlami powstają nowe, na wskroś współczesne, dopasowane gabarytami, ale nie udające starych oryginalne domy.

NjE2FwUdR7KcSIzXhntDj7sk7IiSMKE5fUak2IPjgWgvH0lUv8STuXBBkaWL_stroma-3.jpg
WfM8PUCfbirRTCJ0BHSaltCLWfVSgN5Knk5vcYNGtltxzYc9sFqKvVsBSHq4_stroma-14.jpg

I tak przy ulicy Stromej 6 powstał budynek, gabarytami dopasowany do sąsiednich kamienic, ale zupełnie współczesny. Budynek wyróżnia kilka elementów. Jednym z nich odcięta od głównej bryły i wyróżniona inną okładziną elewacji klatka schodowa. Kolejnym – wyodrębniony z bryły strych, a właściwie ostatnia kondygnacja, wykończona podobną okładziną jak klatka schodowa, wyposażona w duży balkon.

385Ed8RzfBl2wqCgvXoiulYbcwqrJE6KXeGAH1o4BvwX1GkHQfqsz6QDlKg4_stroma-13.jpg

Ważnym elementem tego projektu jest kolorystyka: dom utrzymany został w gamie szarości, którą w kilku miejscach przełamano akcentami zieleni. Jak opisali to sami architekci: „(...) część elewacji frontowej w celu optycznego obniżenia wysokości budynku została podzielona poziomymi pasami w szarych gradacjach. Akcentami na elewacji była zabawa zielonymi prostokątami podkreślającymi charakterystyczne elementy budynku. We wnętrzach klatki schodowej zdecydowano się na ten sam kolor w celu ożywienia zazwyczaj smutnych wnętrz ciągów komunikacyjnych. Efektem tego są zielone pełne balustrady schodów”.

Q5cKIKfmEn3UdahlCA3A2B1SPmbcdsWFFkwEdnQJPkHmQoiqoRdAYAuVuu6S_stroma-11.jpg

Ślepa elewacja północna bloku (w tym miejscu brakuje zabudowy pierzejowej) została pomalowana we wzór, dla którego inspiracją była... kostka Rubika. Zamiast dużej, gładkiej płaszczyzny ściany architekci stworzyli tu graficzną kompozycję w kwadratowych pól w wielu odcieniach szarości.

QY6s5uMFgq7Ghq09679zM3ptkcFCcNJ5uhpFBdlzTPKhyTWVHp2gie1nWcM0_stroma-1.jpg

Budynek Mieszkalny Wielorodzinny
Lokalizacja: ul. Stroma 6, Tczew
Inwestor: AKO (www.akodeveloper.pl)
Projektant: Leczkowski Architekci (LABL): Bartosz Leczkowski, Jakub Kopylwicz, współpraca: Maciej Leczkowski, IMT
Projekt: 2008
Realizacja: 2009-2010
Powierzchnia użytkowa: 380 m2
Ilustracje: labl.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera