Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Życie na piętrze

 

Czas czytania: ~2 min


rMS5YQQbXsScQxGEqCKHF710Novlmj8CSvmZ0NSrAMRnt7W5rGlf2K6lnvPC_sadowska-matarewicz-achitekci-3.jpg

Znakomita większość projektów domów jednorodzinnych ma te same cele: zapewnić mieszkańcom kontakt z naturą i separację od hałasu i wzroku innych ludzi, a zarazem wygodną przestrzeń do życia, najlepiej łączącą zalety otwartych przestrzeni z poczuciem intymności. Każdy, kto decyduje się zbudować dom pod miastem (a najpierw kupić czy zamówić jego projekt architektoniczny) marzy właśnie o tych kilku najważniejszych cechach. Zazwyczaj inne sprawy mają drugorzędne znaczenie.

u5lvhkoW2fKTsaxyXGmhiqBowuzfwnAdseL6LPNZzalKf5jOCkjKDVcj9QPL_sadowska-matarewicz-achitekci-4.jpg
5iYk3FV60C9k8lmlhTo5zjVLzXcMtLRKTXUsoUAqK92tfQAvntPx6qaX0K71_sadowska-matarewicz-achitekci-7.jpg

Małgorzata Sadowska-Sobczyk i Paweł Matarewicz, projektując dom na zalesionej działce w podwarszawskim Józefowie zapewne też owe cele dla swoich klientów chcieli osiągnąć. Stworzyli jednak projekt nie tylko je spełniający, ale też przemyślany, oryginalny, świetnie wpisany w okolicę i po prostu ładny.

OkRav6rnnHnvWKZ13MuUbJqr7ESttNtSdhRe0FoqPRZjkWpa1KLjatD4qjC7_sadowska-matarewicz-achitekci-9.jpg
TqlgtbDjJz7fdTDb59ljzLjawHHtwF208pLNdWIgRzVueIA2az3bnE6tkDXb_sadowska-matarewicz-achitekci-5.jpg

Liczący 373m2 powierzchni dom zbudowano z drewna. Bez większej przesady można by stwierdzić, że gdyby nie pomalowane na żywe kolory drzwi oraz widoczne przez duże okna wnętrze – domu można by nie dostrzec wśród sosnowych pni. Pionowo ułożone na elewacjach wąskie deski dobrze wpisały willę w leśne otoczenie.

FhqQ2XrIyLEeAkV4sQTPicrj5QlT5Gv5iPSvQdu7Ha4URZqsLM96BwNvNyto_sadowska-matarewicz-achitekci-2.jpg
BQYpuaxRbYKb5L1XQrxx0jAXkTPFm3gxxFsyrrNT8ICXocrApyJvazCXn5Pm_sadowska-matarewicz-achitekci-22.jpg

Jednak nie wygląd elewacji był tu najważniejszy – ten jest prosty, lakoniczny, wręcz minimalistyczny. Planując wnętrza domu architekci zastosowali pomysł banalny, ale paradoksalnie bardzo rzadko stosowany – wszystkie pomieszczenia, w których spędza się najwięcej czasu – salon, kuchnię, jadalnię – przenieśli na piętro. Dzięki temu owe przestrzenie mogły zostać wyposażone w ogromne okna, w które przechodnie i sąsiedzi nie są w stanie zajrzeć. Strefa dzienna domu dzięki nim zapewnia mieszkańcom nie tylko poczucie intymności, ale też nieustanny widok na otaczający dom las. Widoku nie zakłócają też wewnętrzne ściany działowe – większa część pietra – to otwarta przestrzeń której domownicy mogą się czuć swobodnie i bezpiecznie.

Dom jednorodzinny
Lokalizacja: Józefów k/Warszawy
Inwestor: prywatny
Projektantka: Małgorzata Sadowska-Sobczyk
Powierzchnia zabudowy: 1666m²
Powierzchnia użytkowa: 373 m²
Kubatura: 1661 m³
Projekt: 2008
Realizacja: 2012
Zdjęcia: sadowska-matarewicz.blogspot.com/


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera