Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec spod mikroskopu

 

Czas czytania: ~2 min


nlPpPfZBLNPl7gYxvLZUh2jzHUfbDnU5w2KhnsoOu1cDlWDv0EhxNX7RKnfl_biurowiec-balice-zalewski-bubak05.jpg

Biurowce będą dwa: oba założone na planie prostokąta, nieco przesunięte względem siebie, połączone wspólnym szklanym holem. Oba będą miały trzy kondygnacje i prawie w całości przeszklone ściany. Jeden z budynków w całości zajmie inwestor budowy, firma Consultronix. Drugi zostanie przeznaczony na wynajem.

Q5QtQmCmdIGTo27XX3Q3EU8MiN37GfTt0gApr4J7IPUhQemgR7wn0nO1ShmE_biurowiec-balice-zalewski-bubak06.jpg
6eIDDt2WDPBujvKXbFzEk053nIYQut5H2QqRDEz9yNpdLtAX8WtICgqxzfGS_biurowiec-balice-zalewski-bubak07.jpg

Firma Consultronix działa na rynku medycznym, zajmuje się dystrybucją specjalistycznego sprzętu, w tym używanego w zaawansowanych zabiegach okulistycznych (lasery, superprecyzyjny sprzęt chirurgiczni itp.). Jest to o tyle ważne, że dziedzina działalności inwestora zainspirowała architektów dla wykreowania bryły biurowca.

UJkdB2nAUkHzdUy0r9H0HdcHh1fHBE9pHHvloXz6TsbBKpyNuDPzntSkH6Fh_biurowiec-balice-zalewski-bubak08.jpg
46P5mKrOGH6iGzRSTIdVmS1zYW76D7fLHT9C00pTuKW89jrwWCu8oiGqPV6C_biurowiec-balice-zalewski-bubak09.jpg

Propozycja Andrzeja Zalewskiego i Adama Bubaka zdobyła pierwszą nagrodę w ogłoszonym przez inwestora konkursie na projekt architektoniczny obiektu. Projektanci zaproponowali dwa przeszklone budynki, na których elewacje zostaną dodatkowo nałożone konstrukcje z prefabrykatów betonowych. Na budynku przeznaczonym do wynajęcia pojawi się graficzna, ukośna „kratownica”, zaś na gmachu – siedzibie firmy Consultronix ażurowa kompozycja będzie przypominała widzianą pod mikroskopem strukturę komórkową. Zróżnicowanie tych wzorów ułatwi orientację potencjalnym klientom i gościom, wyróżni też formalnie gmach inwestora.

B2Y1HQ0lgIq4CFJKZTu21NLSopZJbblSH7iFePs3aPuxsG3Ibhcwxhm6eeee_biurowiec-balice-zalewski-bubak01.jpg
n2OSSBRzeZwj6Afl6iC33zfAjFzOiodr4YqUfdE1NkAUxzmys22X2nxBhSMj_biurowiec-balice-zalewski-bubak02.jpg

Dwa złączone ze sobą biurowce powstają w pobliżu lotniska, na terenie od pewnego czasu zabudowywanym obiektami związanymi z magazynowaniem, produkcją czy logistyką. Dzięki oryginalnym elewacjom o lekkiej, ale wyrazistej strukturze gmach będzie widoczny z daleka i łatwo rozpoznawalny. Poza szklanymi ścianami, poprzecinanymi betonowymi kratownicami oba budynki będą miały zaokrąglone naroża. Architekci ujęli to w swoim autorskim opisie tak: „Napięcie wytworzone pomiędzy pierwiastkiem przyrodniczym i inżynierskim jest myślą przewodnią tego projekt”.

YPXiaQtFjWk16CJSO3q5Ik0ERf8Ju2DRh43F0QHXBjZBaocz5y1vfmT3wP9h_biurowiec-balice-zalewski-bubak03.jpg
tAvBDpRRw14orrM7yQ2U5VhQtUVMe4y24BWFauffj7khIol0ARrlHcjyMci2_biurowiec-balice-zalewski-bubak04.jpg

Biurowiec firmy Consultronix
Lokalizacja: Balice, ul. Przemysłowa
Inwestor: Consultronix S. A.
Projektanci: APA Zalewski Bubak, Andrzej Zalewski, Adam Bubak
Realizacja: 2012 – 2013
Powierzchnia: 8000 m2
Ilustracje: apa.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera