Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Najwyższy w Gdańsku

 

Czas czytania: ~2 min


HZfUz23BBglswgL300cG0w37zxYfdgUcYEf6C3vCfT4IAPGzABgiZEDQkvD1_centrum-biurowe-neptun01.jpg

Centrum Biurowe Neptun (CBN) stanie w Alei Grunwaldzkiej w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz. Wieżowiec sięgnie 85 metrów, będzie miał trzy podziemne kondygnacje garażowe i 19 naziemnych. Najniższe zostaną zajęte przez sklepy i usługi, wyżej znajdą się biura.

cDbjzMaE1tnsd0HipGUSkCBSeot7GE4wknlFFoqTgteBBlBeSeZ0WrhJMN4m_centrum-biurowe-neptun02.jpg

”Ze względu na ograniczenia zabudowy w historycznym centrum Gdańska to właśnie dzielnica Wrzeszcz przejęła na przestrzeni ostatnich lat rolę biznesowego ośrodka w Gdańsku, oferując dobrze rozwiniętą infrastrukturę. Atutem lokalizacji CBN jest bliskie sąsiedztwo obiektów handlowych i usługowych, między innymi Galerii Bałtyckiej oraz Centrum Handlowego Manhattan. Ważnym czynnikiem wpływającym na atrakcyjność lokalizacji projektu jest także bliskość szkół wyższych, w tym Politechniki Gdańskiej” – opisują inwestycję jej twórcy.

X2QLThACvqsDyyCDBS3JrN24owxVvw7KE1eUqGaIsukZduEmKCCxjUDBXjC2_centrum-biurowe-neptun03.jpg

Elewacje więzy skomponowano z aluminium, szkła i stali. Poza wysokością z wyglądu gmach nie wyróżnia się niczym szczególnym: ma prostą elewację z oknami od sufitu do podłogi; szklana sylwetka jest dość zachowawcza, w niektórych miejscach szklana powłoka więzy sprawia wrażenie rozwierania się, jakby składała się z dwóch warstw, jakby pod jedną płaszczyzną szkła kryła się druga, podobna.

UFFNPpYUu8zKsdO2grdVmCazTm9xm42Ee05E63kTGXeDxbD5R490Sdim1wkS_centrum-biurowe-neptun04.jpg

W projekcie biurowca zamiast na wygląd, postawiono na ekologię. Inwestor tak to uzasadnia: „Budynek powstaje z myślą o tych najemcach, którzy poszukują przyjaznego i bezpiecznego środowiska pracy oraz nowoczesności, która przejawia się nie tylko w rozwiązaniach inżynieryjnych, ale także w odpowiedzialnym podejściu do środowiska naturalnego”.

oianB8HG1EAeziAKb1zVGgHr8Es6Ce7ENpXaUP2oVqucO86urtWbdJlgYNfa_centrum-biurowe-neptun05.jpg

I tak w pełni przeszklone elewacje mają wpuszczać do wnętrza mnóstwo światła. Dzięki odpowiednio rozplanowanemu wnętrzu pomieszczeń biurowych nie trzeba będzie dużo doświetlać (sztuczne oświetlenie będzie reagowało na ruch: zgaśnie, gdy w pomieszczeniu nikogo nie będzie). Bilans termiczny gmachu mają wspomagać powierzchnie biologicznie czynne i zielone tarasy; elewacje wieżowca będą szczelne, chroniąc przez utratą ciepła i dostępem hałasu. Obiekt został zlokalizowany przy dużej ulicy, w sąsiedztwie wielu środków publicznego transportu i ścieżki rowerowej, co ma ułatwić pracownikom rezygnację z używania samochodu (mimo to pod budynkiem znalazł się parking dla 159 aut; kilka stanowisk zawierać będzie stacje do ładowania pojazdów elektrycznych). Inwestor zamierza ubiegać się o certyfikat BREEM dla tego budynku.

mlljizUM5bZdxTDHAMoy6wSfrMAN5E8PdN81ObJHVsc43aBVYBf49Dk72BPq_centrum-biurowe-neptun06.jpg
TuuB6NEjHfzuJb2tiML6aLvNxlIVgC7Zsaa44VKtS0FJEFcqpXiACVZV1wy6_centrum-biurowe-neptun07.jpg

Centrum Biurowe Neptun
Lokalizacja: Gdańsk, al. Grunwaldzka
Inwestor: Hines Polska
Projektanci: Aedas Ce
Wykonawca: Budimex
Projekt: 2010
Realizacja: 2013
Powierzchnia biurowa: 14200 m2
Powierzchnia handlowa: 1100 m2
Powierzchnia zabudowy: 3899 m2
Ilustracje: cb-neptun.pl, hines.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera