Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Elektrownia na nowo

 

Czas czytania: ~5 min


Nowe Centrum Łodzi: EC1 Wschód oraz EC1 Zachód

 

PpAPCpofZGUNId17KZM4tA7LnrBCtyU2uULRDgvkIiT3X9gGq56lrfj6RP1F_ec1-wschod01.jpg

W 1907 roku przy ulicy targowej zaczęła działać pierwsza w łodzi elektrociepłownia. Z czasem rozbudowywana i modernizowana, służyła mieszkańcom aż do 2005 roku. Przez blisko sto lat jej działania wokół elektrociepłowni rozrosło się miasto, tuż za murem zakładu powstał główny dworzec Łódź Fabryczna - EC1 stoi na samym sercu miasta. Gdy obiekt zamknięto, władze miasta szukały nowego zastosowania dla potężnego kompleksu przemysłowego. Koncepcji było dużo, wiele bardzo kontrowersyjnych; w prasie z tamtych lat łatwo znaleźć opisy awantur, posądzeń o finansowe malwersacje czy niegospodarność. Na szczęście dziś wszystkie można już uznać za historię: po wielu skomplikowanych perypetiach udało się zakończyć główną część rewitalizacji tego kompleksu. Teraz wszyscy czekają na „tchnięcie życia” w te poprzemysłowe obiekty.

zC0eMj7P5bKQfmYohJ1R31v23HGlqpC1hksWXs4ofccbXjMlJXzFUZphzNAk_ec1-wschod03.jpg
VlMNf4TnPsIZydNASQ3RxcF9hpsBPN1LNPCXNZOJHThB2jX74Y79UXkhkGjX_ec1-zachod01.jpg

Zespół łódzkiej elektrociepłowni składa się z dwóch głównych części. To EC-1 Zachód i EC-1 Wschód. Każda będzie pełniła nieco inną funkcję, razem utworzyć mają Nowe Centrum Łodzi.

W części EC-1 Zachód powstanie Centrum Nauki i Techniki. Jak opisują to pomysłodawcy: „będzie obiektem poświęconym udokumentowaniu i upamiętnieniu myśli technicznej zarówno architektonicznej, jak i energetycznej w powiązaniu z estetyką czasu i miejsca oraz funkcjonalnością typową dla elektrowni”. Dla zwiedzających powstać tu mają trzy ścieżki edukacyjne: ścieżka energetyczna, ścieżka historii cywilizacji i nauki oraz ścieżka o nazwie „Mikro świat – makro świat”. Jak wszystkie tego typu obiekty na świecie, łódzkie Centrum Nauki i Techniki także pełne będzie „interaktywnych urządzeń umożliwiających samodzielne przeprowadzanie działań i doświadczeń, obserwowanie i badanie określonego zjawiska fizycznego, reakcji chemicznej, czy struktury biologicznej przez zwiedzających”.

ZdsGDKf6qEkrpWU69WkOZ5R0QCy78Nm0cfr3G6XhMwiZGDc2MDRoeUMX9Kuy_ec1-zachod04.jpg

Związane z przemysłem, zachowane elementy wyposażenia wnętrza, sposób podziału i aranżacji przestrzeni doskonale pasują do nowej funkcji. Jak można przeczytać na stronie internetowej obiektu: „ Główny szlak zwiedzania będzie pokrywał się z historycznym szlakiem powstawania energii. Oprócz poznania zabytkowej substancji obiektu, zwiedzający będą mieli możliwość przejścia podstawowej, głównej ścieżki edukacyjnej. Każdy element ścieżki edukacyjnej zostanie zaaranżowany nowoczesnymi i multimedialnymi rozwiązaniami, umożliwiającymi zwiedzającym w aktywny sposób wpływać na kształt i osobisty odbiór wystawy”.

uIYP8WNU64FiGghO3TqQglWwLEI9M9o3BNVik5lkMcxyKGyXDbvcUyBeWJSs_wschod1.jpg
1fkxcE5RdLoGswehqt3vy1vQ7ZkKZktwrCOW7bgixQ6QXTxHodYBKUDULrwA_wschod2.jpg

Na potrzeby „łódzkiego Centrum Nauki Kopernik” adaptację poprzemysłowych przestrzeni opracowało konsorcjum dwóch firm: Biura Realizacji Inwestycji "Fronton" oraz firmy Mirosław Wiśniewski Urbanistyka i Architektura.

Starsza część kompleksu, czyli EC-1 Wschód pełnić będzie funkcje kulturalno-artystyczne. Projekt adaptacji tej części elektrociepłowni opracowała pracownia z Poznania, Home of Houses. Tę przestrzeń mają już wkrótce przejąć we władanie artyści, twórcy, posługujący się najróżniejszymi mediami, eksplorujący wszelkie gatunki sztuki. Wszystkie ich działania będą – rzecz jasna – powstawały dla publiczności, dla widzów, na których w EC-1 czekać będzie wiele artystycznych doznań. Na terenie obiektu działać będą m.in. biblioteka (udostępniająca klasyczne zbiory książek, publikacje i materiały dotyczące historii sztuki, kultury, filmu i wszystkich innych zakresów kultury i szeroko rozumianej sztuki), sale seminaryjno-konferencyjne, siedziby i biura instytucji kultury, galeria, sale warsztatowe, ma działać klub jazzowy i sala do tańca. Część budynku zajmie przestrzeń, nazwana Teatrem Dźwięku – znajdą się tu profesjonalne studia nagraniowe i produkcyjne, przystosowane do pracy z muzyką i popularną, i klasyczną. Powstanie tu też planetarium z kinem 3D oraz tzw. Jezioro Pamięci – „projekt multimedialny, oparty na cyfrowych serwerach o bardzo dużych pojemnościach, pozwalający na zachowanie w pamięci chwil z codziennego życia mieszkańców Łodzi”.

tLdqRVd9jDfLNvMzY0UraJPIeRgPUk8HwoDmoWFBdAgkidBiScVoTYDsEjc4_zachod1.jpg
gyTIlGdlCpJfc7yN1PqaN9BaFkHvvPNH1BCvWhz65kUcgYqIrgLDb3TlQArm_zachod2.jpg

Na szczycie wysokiego na 69 metrów komina, będącego zarazem elementem rozpoznawczym całej budowli ulokowany zostanie taras widokowy.

Dzięki pracy zatrudnionych przy projekcie architektów kompleks EC-1 – dziś już właściwie gotowy i powoli oddawany do użytku – to konglomerat niezwykłych form. Zachowane zabytki epoki przemysłowej zestawiono tu z nowymi elementami architektury, stuletnie bryły uzupełniono współczesnymi dobudowami, zabytkowe detale zestawiono z tymi z XXI wieku. Od lat nieco podupadająca Łódź – jej władze i mieszkańcy – upatrują swojej szansy w powstałym w serc miasta kompleksie, czy przyciągnie on artystów, turystów i inwestorów – pokażą najbliższe lata.

F0w9p2HQar3UkUmngBVzD6CblPYWvKqJEBQj76c6kfCupzF5e6qg2KIWh15h_zachod3.jpg
AKtT1EJfLkoZt0A6MeVAd3HpcRNFFwm5P7tEraNAUd2bGqyEB3S4U4XEFyoN_ec1-zachod03.jpg

Nowe Centrum Łodzi: EC1 Wschód oraz EC1 Zachód
Lokalizacja: Łódź, ul. Targowa 1/3
Inwestor: Urząd Miasta Łódź
Inwestor zastępczy: Instytucja Kultury EC1 Łódź - Miasto Kultury
Projektanci: Home of Houses oraz łódzkie konsorcjum złożone z Biura Realizacji Inwestycji "Fronton" i firmy Mirosław Wiśniewski Urbanistyka i Architektura
Wykonawca: Skanska, PORR
Realizacja: 2010-2014
Koszt inwestycji: 300 mln zł (finansowanie z budżetu Miasta Łodzi oraz z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2007-2013)
Źródło ilustracji: ec1lodz.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera