Uniknąć banału - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Uniknąć banału

 

Czas czytania: ~2 min


Siedziba firmy Cedrob

 

HUVO6KCBxKJ5fr6Zyd7kppjw3NM7CDLYRuD0hR3PSh0k1qc3gCjZdvoWtIcm_cedrob-ciechanow01.jpg

Cedrob – to jedna z największych form drobiarskich w Europie. W 2010 roku powstał projekt jej nowej siedziby głównej, zlokalizowanej w miejscowości Ujazdówek pod Ciechanowem. Poza obiektami produkcyjnymi na terenie powstał biurowiec, który zaprojektowała pracownia Studio A.

0oDAWklMPSZzs9eng2DH2YAhVKHnCqDo5y4MO6SnU6u5GIvzGYCeXM7OEsHe_cedrob-ciechanow02.jpg
blHUYVK8Ha7JeetlQuXm1WqCDMShnUwVxAasTGC427P2cBeB8XDTsJAq4NeC_cedrob-ciechanow03.jpg

Budynek stanął poza miejską zabudową, w miejscu typowym dla obiektu przemysłowego. Jeżdżąc po Polsce napotkać można setki takich obiektów – dość prostych, banalnych budowli, związanych z różnymi zakładami handlowymi czy produkcyjnymi, które mają być przede wszystkim funkcjonalne: rzadko kiedy zawraca się uwagę na ich walory architektoniczne.

W przypadku siedziby Cedrob jest nieco inaczej, bo biurowca jej głównej siedziby nie da się określić mianem banalnego. Został starannie zaprojektowany, odpowiednio i z rozmysłem dobrano tu materiały budowlane i kształty.

WwcuvgUm7a8HKGJz4TZJq6sA5jHvyKqEwZotqHzSkp6q5rXY1LjR0mCgTPQ3_cedrob-ciechanow04.jpg
OKGdyUCjwW92xqd6OOawzAvTsVy79djY2RngqB8zsDncPwIQ6IOpBzjdSpay_cedrob-ciechanow05.jpg

Gmach wzniesiono w konstrukcji żelbetowej, nadając mu formę kompozycji z kilku brył. Na elewacjach dominuje piaskowiec, uzupełniony blachą tytanowo-cynkową. Poza dużymi przeszkleniami na elewacjach pojawiają się również „żyletki”, wykonane z klejonego drewna świerkowego. Nie mniej uwagi przywiązano do wnętrz biurowca: drewno, szkło, stal i kamień użyte do wykończenia gabinetów nadają mu elegancki, wręcz luksusowy charakter.

ExRsg1qOhcX3GrN9BvhR4y2vIIbyQVgnnwwmjOBHB2YpxDPMLnac19VTvof5_cedrob-ciechanow06.jpg
EKwfZoqL4yW5ohqGE6Qmgwb7mBr0TqJHh3Hjv6NS3fkL9CRFnHEPREU9UhZ1_cedrob-ciechanow07.jpg

Za pomocą zróżnicowania brył (poprzesuwane względem siebie prostopadłościany, walcowaty ryzalit, ukośny łącznik itd.) oraz użycia kilku materiałów o różnej fakturze i kolorze gmach biurowca otrzymał dynamiczny, ekspresyjny wygląd. Kamień, drewno oraz blacha na elewacjach nadały mu nowoczesnego wyrazu . Jak się okazuje nawet na oddalonym od miasta pustkowiu można postawić obiekt odbiegający od przeciętnej „średniej”.

Siedziba firmy Cedrob SA
Lokalizacja: Ujazdówek k/Ciechanowa
Inwestor: Cedrob S.A.
Projektant: Studio A, Jerzy Heymer
Projekt: 2010
Realizacja: 2013
Powierzchnia terenu: 33 260 m2
Powierzchnia użytkowa budynku: 4170 m2
Źródło ilustracji: heymer.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Rozbudowa szkoły w śląskim stylu z Autorskiej Pracowni Projektowej Manecki
Rozbudowa szkoły w śląskim stylu z Autorskiej Pracowni Projektowej Manecki

„Nowoczesna bryła w śląskim stylu” – takimi słowami można opisać projekt Autorskiej Pracowni Projekt ...

Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu
Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu

Browary Warszawskie to kwartał położony na warszawskiej Woli. Zaprojektowany jako miejsce, w którym ...

Webinarium Stiebel Eltron: Rozwiązania systemowe dla budownictwa jednorodzinnego oparte na powietrznych pompach ciepła
Webinarium Stiebel Eltron: Rozwiązania systemowe dla budownictwa jednorodzinnego oparte na powietrznych pompach ciepła

Zapraszamy na kolejne webinarium firmy Stiebel Eltron, podczas którego zostaną przedstawione gotowe ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera