Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


New Port House - Antwerpia

 

Czas czytania: ~2 min


Port w belgijskiej Antwerpii jest drugim, co do wielkości portem przeładunkowym w Europie.

 

eTOUcBEyPdgga3qILaLLvLvy7HXUYdLSGnBikJP1gC4G2VrQVFQoOw5txDze_aph-1.jpg

Port w belgijskiej Antwerpii jest drugim, co do wielkości portem przeładunkowym w Europie. Doki portowe rozciągają się przez przeszło 12 km linii brzegowej, a zatrudnienie przy obsłudze transportu znalazło tutaj blisko 60 tys. osób. W związku z ciągłym rozwojem władze portu podjęły decyzję o przeznaczeniu starego budynku straży pożarnej na powierzchnie biurowe, włącznie z rozbudową o nowe skrzydło. Personel biurowy do tej pory rozlokowanych w kilku budynkach został zebrany w jednym miejscu. Rewitalizowany obiekt wraz z dobudowaną częścią stał się przestrzeń biurową dla 500 osób.

O0qEM2ymVkXbLQ593iZHOiAKPY0Z1YmvnkBA9otWnPpIiezWJzsFMn8Q20wj_aph-2.jpg

Nowa część oparta na 22-metrowej betonowej kolumnie zawisła nad starym budynkiem remizy. Co ciekawe, pięć z finałowych prac konkursowych, również przewidywało nadbudowę istniejącego obiektu.Inspirację dla dynamicznej formy rozbudowy stanowił ruch jednostek pływających na rzece Scheldt, nad którą położony jest port. Większość z materiałów potrzebnych do budowy zostało przetransportowane drogą morską.

IgfNfmyG0nYtReO06fuU4FfE3eENeqMFhzeBmuFicE0nsKUV4Jlzf5JBoQvl_aph-4.jpg
5ll7WEFfPW0QIRF1CXZkAywyEnYFAX4PjZB32jdvJeLNiDarBrhRxAfwS4Wn_aph-5.jpg

Rozmiary bryły nadwieszonej nad istniejącym budynkiem straży pożarnej wynoszą: 120 m długości, 24 m szerokości oraz 21 m wysokości. Łącznie budynek osiągnął wysokość 46m. Dziedziniec historycznego budynku został zamknięty przeszklonym dachem, pełniąc obecnie funkcje foyer budynku. Połączenie z nową częścią zapewniają windy oraz zewnętrzna kładka, z której dostępny jest widok na panoramę miasta i portu. Jednym z wymogów inwestora było zapewnienie przestrzeni biurowej skierowanej na aktywność, stąd trzonem układu funkcjonalnego zostały restauracja, pokoje do spotkań oraz audytorium na 90 osób.

t0fPli1ezFZ83YWCAd8SFzlnYOvZzexdG0Uz5UB6IUzbidodazpeMWTq4IkM_aph-8.jpg
uU4M0ieVdrH7cZYA3Yx9UWVqnUeClyCOVT04XvCFS90ze5if8KfLkPWoSEpx_aph-9.jpg

Wykończona szklanymi panelami nadbudowa nawiązuje do tradycji Antwerpii w handlu diamentami. Trójkątne elementy pozwoliły na ukształtowanie krzywizn elewacji z użyciem wyłącznie płaskich elementów. Zakrzywienia elewacji zwiększają się w kierunku południowym, by następnie zupełnie zaniknąć po północnej stronie. Użycie paneli transparentnych i nietransparentnych umożliwiło projektantom na kontrolę dostępu promieni słonecznych do wnętrza budynku.

zoGYKX5lwNw06BCtsH8XU9RqchfO5aTWI25otSiuasbr0i9zzag346GSf56R_aph-10.jpg
ev7vrXIBtPvSrxhmZWf4Pi5ZecRiycT4MEuXPhApfPARKACgvDcHshnyXXhI_aph-11.jpg

Obiekt uzyskał klasyfikację „bardzo dobry” zgodnie z certyfikacją BREEAM. Zrównoważona na każdym etapie logistyka budowy, wykorzystanie systemów pomp opartych na odwiertach wspomagających ogrzewanie i chłodzenie budynku, czy użycie bezwodnych toalet to przykłady rozwiązań proekologicznych towarzyszących inwestycji. Dodatkowo w parkingu podziemnym znajduje się 190 miejsc parkingowych dla rowerów oraz 25 stanowisk do ładowania pojazdów elektrycznych.

batcidjpPoVvxhljPfb26jhl3NIv9lbbQwGi2Iq3fEXJuRryn1tuijdSMqoN_aph-12.jpg
p1y0a6rSXumERydY34nS8atejnATJ3WK8zcPlrJ2h9eRKti9Gpi1bDfJg3V7_aph-13.jpg

Źródło fotografii: zaha-hadid.com

New Port House, Antwerpia
Lokalizacja: Antwerpia, Belgia
Inwestor: Port of Atnwerp
Projektanci: ZahaHadidArchitects
Powierzchnia użytkowa: 12 800 m2, w tym rozbudowa: 6 200 m2
Powierzchnia parkingu podziemnego: 8 000 m2
Ilość kondygnacji nadziemnych: 5
Projekt i realizacja: 2009 – 2016


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera