Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gangnam A5 - Seul

 

Czas czytania: ~2 min


Zespół budynków położonych w dzielnicy Gangnamautorstwa biura Van Dongen-Koschuch

 

yn6olAiHAMo0agMzXaOtXDBZ2DLhFEk8BsMuZfBOLfQVJfn4CXWSkRmEvJB2_gab-2.jpg

Zespół budynków położonych w dzielnicy Gangnamautorstwa biura Van Dongen-Koschuch łączy w sobie cechy holenderskiej szkołyprojektowania przestrzeni mieszkaniowych z koreańskim kontekstem kulturowym. Zadaniem architektów wyznaczonym przez inwestora było stworzenie masterplanu osiedla ułatwiającego tworzenie się sąsiedzkich wspólnot. Mimo znacznej odległości do centrum Seulu, społeczność zamieszkująca A5 jest w znacznym stopniu samowystarczalna, dzięki zróżnicowanemu programowi funkcjonalnemu, który oferuje okolica.

Jkae4zjCzFCWTCoOvC9YgWCvAH5IcC73LwN4p0JCwvXJnw8bCMS8uw0qQH7B_gab-3.jpg
JeLYy2IzQtVOL4w5ct4vgrU2wYbaOciKhUZpuWwqT8h6W4hBL78xEZ7xYLDE_gab-4.jpg

Forma budynków bazuje na topografii otoczenia, zdominowanego przez wzgórza porośnięte lasem. Zabudowę kompleksu określa się mianem hybrydy – połączenia mieszkalnych wież z typowym blokiem. Liniowy plan budynków otacza prywatne dziedzińce wewnętrzne. Dodatkowymi atutem zabudowy ukształtowanej poprzez strefowanie jest w tym przypadku rozdzielenie przestrzeni przeznaczonej dla mieszkańców od zewnętrznej – publicznej. Układ osiedla w czytelny sposób daje mieszkańcom poczucie przejrzystości założenia i bezpieczeństwa.

MLPk95XwpbQ5ti2oxjYvYchMaKhdcUlpru39PfZQaxs7kfNadnhE6Onf7YYx_gab-6.jpg
XilPRyOV8r4MM0DkSWQz4550mLQyBQ0B9MZaigv2jHN4ocPvHqcEnZ8Fsztu_gab-7.jpg

System wzajemnie połączonych podwórek został wyodrębniony od zewnętrznego ruchu samochodowego, dzięki czemu wyeliminowano przecięcia się szlaków pieszych i kołowych. Sprzyja on również nawiązywaniu nieformalnych kontaktów przez użytkowników. Zabudowa o zmiennej wysokości od 16 do 5 kondygnacji nadziemnych zapewnia optymalne nasłonecznienie mieszkań. Pasy zabudowy zostały zaprojektowanezwiększającliczbę pięter w kierunku wschodnim, pozwalając promieniom słonecznym wypełnić przestrzeń dziedzińców. Efektemniereguralności planu założenia oraz zmiennej wysokości budynków są wieloplanowe widoki na otoczenie.

qHjbbqrVYNvkOoWLIF58fniV4AEEBgN7Z7Vae1BMVv9mImXIwiGTKPrB59cI_gab-8.jpg
OqgF0XQPPWVeP0SPz7ZpbEDaAcpyijGH6TYfuiIanruQp3B3w9qFWhQXzMyE_gab-9.jpg

Projekt kompleksu wielorodzinnego Gangnam A5 zdobył prestiżową nagrodę Korean Architecture Award w kategorii zbiorowego mieszkalnictwa. Jury doceniło m.in. wpływ na lokalną społeczność, którą architektura ukształtowała w poczuciu własności i dumie z miejsca zamieszkania. Nagroda KAA jest najważniejszą nagrodą architektoniczną przyznawaną w Korei Południowej.



Mh8KWCjICoYmDDAIBKmdfdYN1kT0puGBacTFtKkCpMQZHsYEE5OB6pqqPa75_gab-10.jpg
OuFotrmf1m1GtZd2Ihngq6bfIadkl0UbYOM9DedgiuZKAb9qECgQtTyZrT7i_gab-11.jpg

Źródło fotografii: vd-k.eu

Gangnam A5, Seul

Lokalizacja: Seul, Korea Południowa
Inwestor: Korea Land & Housing Corporation
Projektanci: Van Dongen–Koschuch
Powierzchnia całkowita: 166 000 m2
Kubatura: 498 000 m3
Liczba kondygnacji nadziemnych: 16
Liczba mieszkań: 1363
Liczba miejsc parkingowych: 1600
Projekt:2010
Realizacja: 2015


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera