Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sąd Najwyższy Holandii - Haga

 

Czas czytania: ~2 min


Budynek zlokalizowany jest w historycznym centrum Hagi przy ulicyKorteVoorhout w sąsiedztwie parku Malieveld.

 

W0exRaQxyzWxCaSkAyORRXJ9DXEZzME5X1DGSlfrZzXuqgwozezadXYAJhCO_11111111.jpg

Budynek zlokalizowany jest w historycznym centrum Hagi przy ulicy KorteVoorhout w sąsiedztwie parku Malieveld. Ciąg publicznych budynków reprezentacyjnych położonych w okolicy wieńczy siedziba holenderskiego parlamentu. Realizacja jest efektem międzynarodowego konkursu architektonicznego przeprowadzonego w 2012 roku, którego zwycięzcą okazał się projekt biura KAAN Architecten.

zhR1j6LuMugwiTbZMbSI9iavx9Q9BwoEZ7AJPzNemVkiZCYOEC4d5CTD4ype_2222222222.jpg

Zrytmizowana fasada budynku wystaje ponad korony parkowych drzew stanowiąc nieformalną bramę miejska, położoną pomiędzy zielenią, a miastem. Główne wejście do budynku podkreśla sześć figur z brązu ustawionych na masywnych postumentach. Znajdująca się za nimi szklana tafla subtelnie zaznacza przejście między ulicą, a wnętrzem budynku. Transparentność elewacjipokazuje jednocześnie dostępność budynku, jak i przejrzystość sądowych decyzji.

fuqMcd2E8sgLvJov9nuura5LCUwCpqcRRtDoSB6fBMqT54IwsygJthVzMLHX_33333333333333333.jpg

Hol wejściowy (gdzie znajdują się sale rozpraw i sala prasowa) tworzy przestrzeń publiczną, ciągnąc się przez całą szerokość elewacji frontowej. Wysokość holu jest podwojoną wysokością standardowej kondygnacji. Podłogi i ściany wnętrza wykończone zostały jasnoszarymi płytami wapiennymi o widocznej „aksamitnej” strukturze.

ycILUnRg6FDfCbk47y3O0z8BEb0WPls3qRJUqM1yrFrh149ubVw4hCNa8HFD_4444444444444444444444.jpg

Dwie sale rozpraw o zróżnicowanej pojemności, 80 oraz 400 osób wyróżnione zostały okładziną z półprzezroczystego alabastru z widocznymi brązowymi żyłkami. W centralnym punkcie holu wejściowego pomiędzy salami rozpraw zawieszono obraz „HogeRaad” autorstwa holenderskiej malarki Helen Verhoeven. Został on wykonany specjalnie dla Sądu Najwyższego.

jiTuse0VSDlMbAa9lKurcfhtXHB5FYAoj3YaP7SwsUHsrr8dxLse3JWQYR2B_55555555555555555555555555.jpg

Wyższe kondygnacje zajmują biura, biblioteka z miejscami do pracy, restauracja oraz miejsca do spotkań. Światło dzienne przenika do budynku przez świetliki tworząc pionowe trzony, wokół których zorganizowane są pomieszczenia Rady oraz Biura Prokuratora Generalnego. Każdy z nich wyróżniono przez zastosowanie różnych materiałów, odpowiednio: płyty z marmuru Marmara Equator o wertykalnych podziałach wyznaczają pion Rady, płyty z marmuru Skyline o organicznej strukturze wewnętrznej wyznaczają pion Biura Prokuratora Generalnego. Ściany trzonów obwodowo spełniają funkcję regałów na niezbędne przybory, czy ekspresy do kawy.

9KWBzIJFMltgUvOrfUx3JsNMcFSTlCfs85kEPIqEGjLwtff58Bgjl2BrDUbQ_6666666666666666666666666.jpg

W Sądzie Najwyższym pracuje 350 osób rozlokowanych na sześciu kondygnacjach nadziemnych powierzchni biurowej. Budynek mimo rygorystycznie określonych na etapie konkursu wymogów funkcjonalnych posiada cechy sprawnie funkcjonującej wewnętrznej przestrzeni publicznej.

IarDEMNz4SFlgS7jLP0Y2oZyBD38w2BV13QJsRoTToyQcoMyCp0TlIxc3Br6_77777777777777777777777777777.jpg
7cVRSPOZDlzrO5PPZT8EpBBYhsETdfceNJTxkgFbSdVRMv88c6PIxjn94r0A_88888888888888888888888.jpg
XxKRgwFckodpwspUWKM3vcUNeNwG8BUlcMa5Q76bC0Q8MUA0kXBi3wah5ozc_9999999999999999.jpg
E1kvwgkZBXbUqPycTLD7yy9som9g45Kn10t6GFzXdxCSiv2Bm55KXMT8V7Gd_101010.jpg

Źródło fotografii: kaanarchitecten.com

Sąd Najwyższy Holandii, Haga
Lokalizacja: Haga, Holandia
Inwestor: Rijksvastgoedbedrijf
Projektanci: KAAN architecten
Powierzchnia: 18.000 m2
Ilość kondygnacji nadziemnych: 6
Projekt: 2012
Realizacja:2016
Kosztrealizacji: 59 mln. euro


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera