Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wydział Rzeźby Akademii Sztuk Pięknych - Warszawa

 

Czas czytania: ~2 min


Projekt Wydziału Rzeźby warszawskiej ASP został wybrany spośród 60 nadesłanych prac konkursowych.

 

ha6WsdUeXSpF0pxq8dxc2hnkvRdFZvtJfoXzPoMKYi4LhjxbgOUrR4sN7RDa_asp-1.jpg

Projekt Wydziału Rzeźby warszawskiej ASP został wybrany spośród 60 nadesłanych prac konkursowych. Teren inwestycji jeszcze do 2003 roku zajmowały Wojewódzkie Zakłady Sanitarne ulokowane w neogotyckich zabudowaniach z cegły. Zespół historycznych budynków położony niecałe 3 km od centrum miasta stał się polem dla działań architektów.

RKffNyKkdjY2ekDc49jRO5lVPwthNkwxIDNzCdO7qcIyiBkZMYrz6d1CYtPs_asp-2.jpg
yDPIN037FXdFNtEhYs2bHvhOmIaDCvZyEzjJupJwhP4XWeA8zR9ANY2bGjye_asp-3.jpg

Kompleks rozbudowano o nowe skrzydło zajmowane przez pracownie i sale wykładowe. Zajmuje ono wąski pas terenu o długości 20m i powierzchni 1650 m2. Zgodnie z założeniami konkursowymi powierzchnia użytkowa budynku uzupełniającego miała wynosić 2370 m2 przy jednoczesnym zachowaniu maksymalnej wysokości nieprzewyższającej sąsiedniej zabudowy. Projektantom z pracowni Vostok Design udało się spełnić wymagania stawiane przez inwestora orazkonserwatora zabytków poprzez wciśnięcie części nowej kubatury pod ziemię.

qdutre6uONZ0qQ3lI3n3qNJyOt0bhKtGgU1cR01PN9ccnKnt3EibUbhxZdYC_asp-4.jpg
SMUonar1iX3COlkqfJu2SIhDTGEacVMHWgOTfh5lnP39AZkDh2XUSKdygmNy_asp-5.jpg

Forma budynku przybrała kształt, prostej, dwuspadowej bryły nawiązującej pochyłością dachów i proporcjami do zabytkowej zabudowy. „Projekt nowego budynku w zamierzeniu miał być subtelny i mało inwazyjny ze względu na uwarunkowania historyczne starej części oraz zabytkowy charakter obecnego gmachu ASP „ – mówią twórcy.Wyraz architektoniczny nowego obiektu wpisuje się w poprzemysłowy charakter warszawskiej Woli. Oszczędność i skromność będące cechami przewodnimi projektu znalazły miejsce w detalu architektonicznym ograniczonym do minimum. Ornamentyka istniejących zabudowań z cegły kontrastuje ze współczesnymi elewacjami, udanie zaznaczając upływ czasu i zmianę epoki.

WQt3ziin1NvaJaeZyr55y1Mf2fb8KM5venCkZicpPj1EwfNQj10tr9h3lFYz_asp-6.jpg
kUBDUPukeaNlmUn3CG6lC5K0oYgPKxdKyzDLClZwZVVIh4bAFMaq6Ow6Sx3h_asp-7.jpg

Niereguralny układ kwadratowych okien w swobodnej kompozycji daje upust kreatywności projektowej nawiązujący do aktywności rzeźbiarzy pracujących we wnętrzachbudynku . Architekci zdecydowali również o pozostawieniu istniejącego muru z cegły, wykorzystując dawną bramę wjazdową do ekspozycji życia Wydziału w formie przeszklenia. Drewniane deski będące okładziną zewnętrzną elewacji z czasem pokryją się patyną, swoją barwą wtapiając budynek w otoczenie.

TnOJdSqeWXTv6u5wAtuqfLIVw2MUO2tG2od7Hg36HUQtolLxu4VO9lFlP57t_asp-8.jpg
2fgy72g87FPlSsHOdW9EuY5gIcgtRuIlIvUmAWfW4RNimi0QvBnKuvDV1vdI_asp-9.jpg

Malowane na biało wnętrza budynku z wyeksponowanymi układami instalacyjnymi, przemysłowymi posadzkami i stalowymi antresolami dodają technicznego charakteru salom warsztatowym i pracowniom. Wewnętrze nieużytkowe patio posiada zielony dach porozcinany układem świetlików, które wpuszczają światło dzienne do środka. Styk części nowej z istniejącą, zgodnie z założeniami konkursowymi, przebiega jedynie w miejscach, gdzie historyczna część pozbawiona była detalu.

7bzoJ9Ub4BD0EwxcIN30TteRYnc1EbMMHe9DUyiHwHnIIsHMZAQaqcrZYpvh_asp-10.jpg

Źródło fotografii: vstk.eu


Wydział Rzeźby Akademii Sztuk Pięknych, Warszawa
Lokalizacja: Warszawa, ul. Spokojna 15
Inwestor: Akademia Sztuk Pięknych Warszawa
Projektanci:Vostok Design
Konstrukcja: M.A.D Engineers
Instalacje: Ekoprojekt
Powierzchnia zabudowy:1358 m2
Powierzchnia użytkowa: 1596 m2
Kubatura: 12 800 m3
Projekt: 2011-2013
Realizacja:2013- 2016
Koszt inwestycji: 10 mln. zł


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera