Casa Musica - Alguena - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Casa Musica - Alguena

 

Czas czytania: ~2 min


W pierwszym etapie inwestycji odrestaurowano stary budynek Straży Obywatelskiej, który stanowi pozostałość po latach 60 ubiegłego wieku.

 

IsWYww5mFa5DRR7mPVcdAaIIfWIGCjSuzrn343aG00OVjrkjmaf8aqhfepgn_cma-4.jpg

Alguena to niewielka miejscowość licząca niespełna 2 tysiące mieszkańców, położona w pobliżu hiszpańskiego Alicante. Jej ludność utrzymuje się głównie z rolnictwa i kopalni marmuru. Budynek Domu Muzyki gromadzi razem wszystkie aktywności miejscowej ludności związane z lokalną, wiejską kulturą.

09p3Ly1euSq7uTiqa3jLvB36i0PMSJazof8qxILT90P07AZPuJsFyP1lnaj4_cma-5.jpg

W pierwszym etapie inwestycji odrestaurowano stary budynek Straży Obywatelskiej, który stanowi pozostałość po latach 60 ubiegłego wieku. Umieszczono w nim 670 metrów kwadratowych powierzchni towarzyszącej nowej auli o pojemności wynoszącej 230 miejsc. Budynek auli domyka istniejący rzut zabudowań na planie litery U, tworząc wewnętrzny dziedziniec. Zakres prac drugiego etapu zakłada budowę parku z audytorium na świeżym powietrzu, nawiązującego formą do lokalnych winnic.

CrpBOCV8NOCJwYCMUFOJXs1rCzA1wyv642iZqqov8OGqozL4MMQcRH5DwtfR_cma-6.jpg
QD4u1aTRURqNYTEwMx8jsvZqGW30qg88wryEXeIR008TXSyFyrSoI2HdTe5Z_cma-7.jpg

Chcąc nadać cechy spójności połączeniu starego budynku z nowym architekci zdecydowali się użyć palety kolorów ograniczonej do odcieni bieli. Odzyskano pierwotną jasną barwę istniejącego budynku, dodając jednocześnie współczesne kolorowe mozaiki wewnątrz otworów okiennych. Aulę wykończono ceramiką o wysokim stopniu połysku. Sprawia ona, że zamiast ślepej ściany użytkownicy mają do czynienia z zestawem odbić generowanych przez ten perłowo-opalizujący materiał. Rozmiary budynku zostały dopasowane do przemysłowego krajobrazu miejscowości.

MNwXw2dCFotgXYpZxyvSMoB0nke7MdFh7Mcy9jkJyUG9YLlIiiOU47ZPodkN_cma-8.jpg

Wymagania postawione przez publicznego inwestora zakładały możliwość wykorzystania nowej inwestycji jako marki, z którą mógłby być kojarzony region. Z racji na ograniczony budżet projektanci nie mogli pozwolić sobie na eksperymenty z formą, stawiając tym samym na rozpoznawalne, „żyjące w świetle” płytki elewacyjne. Kolor oraz faktura elewacji auli zmienia się wraz z ruchem obserwatora.

86XjiIhWLxjDgWzSmwFnSNKMsbKkVOgqj18HHZAyMWZQqXygaLQ8i50ipFfK_cma-9.jpg
QgX47MkHFycbhE44cy6eS9i7A4AE7bsNiHM584511hNVXlBgZclYkEBcs3II_cma-10.jpg

Ceramiczne płytki zostały wykonane specjalnie dla Domu Muzyki wykorzystując istniejące techniki wypalania porcelany. Technologia ich wytwarzania opiera się na odpornej na mróz porcelanie. Każda z płytek jest wyciskana na sucho i wypalana trzykrotnie w temperaturze 950 ºC, następnie 1180 ºC w celu nadania białego koloru emalii oraz finalnie w 780 ºC, co nadaje efektu opalizowania zewnętrznej powłoce.

LKc6nV25Otvbt8Gy4QmIW0ylFS2UozGDMedXvnJ863Q8O5cRtnr2p9Q23zsc_cma-11.jpg

Program funkcjonalny obiektu został wypracowany podczas szeregu konsultacji z mieszkańcami Algueny. W budynku mieszczą się sale do lekcji muzyki, sale prób i koncertów miejscowego zespołu muzycznego. Towarzyszyć mogą im występy regionalnej grupy tanecznej, chóru czy nawet zespołów rockowych. Dodatkowo w budynku znajduje się przestrzeń przeznaczona na wystawy, konferencje, czy obchody lokalnych świąt.

OGYgA4vCCBSg8UMnZ1CQf8OCVOfUZFUTV0ettGOiSKEyJ2BRMo6TYK3KNQWf_cma-12.jpg
DQiLKKkWuIM49oNYNaUxVE4dNNo3JzMKxBg3IgSJlZI6gWpQ2crL28e1iNmu_cma-13.jpg

Źródło fotografii: cor.cc

Casa Musica, Alguena
Lokalizacja: Alguena
Inwestor: Urząd Miasta Algeuna
Projektant: Cor & Asociados
Konstrukcja:U.T.E. Inca Marjal
Realizacja: 2016
Koszt: 776 885 euro


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Polskie osiedle na wystawie we Frankfurcie
Polskie osiedle na wystawie we Frankfurcie

„Mein Haus/Mein Wohnblock. Die Montwiłł-Mirecki Wohne Siedlung in Lodz, 1928-31” – to tytuł wystawy ...

Wnętrze domu w stylu nowoczesnej stodoły – wywiad i prezentacja online
Wnętrze domu w stylu nowoczesnej stodoły – wywiad i prezentacja online

Dom, którego wnętrza zaprojektowano w stylu nowoczesnej stodoły, mieści się pod Poznaniem. Za projek ...

Praktyczny wymiar zrównoważonej architektury. Nowoczesna stolarka z PVC-U. Webinarium Schüco
Praktyczny wymiar zrównoważonej architektury. Nowoczesna stolarka z PVC-U. Webinarium Schüco

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Schüco, które tym razem będzie poświęcone nowoczesne ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera