Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Garden Tower - Berno

 

Czas czytania: ~2 min


Działka, którą zajął budynek mieszkalny Garden Tower znajduje się w obszarze inwestycyjnym Bächtelen położonym na obrzeżach Berna podzielonym na pięć części.

 

10rqZytlz1q6YYkMO5zVqpmhBrMCt5t53BFe4iLBAQvLVgqNBb0AUvR3va9U_gtb-1.jpg

Działka, którą zajął budynek mieszkalny Garden Tower znajduje się w obszarze inwestycyjnym Bächtelen położonym na obrzeżach Berna podzielonym na pięć części. Do każdej z nich przypisano odrębny temat. Szwajcarskiemu duetowi projektowemu Buchner Bründler przydzielono przewodnie hasło pt.: „mieszkanie z widokiem”. Obiekt powstawał jako pierwszy z grupy budynków, kiedy nie znany był jeszcze wygląd sąsiedniej zabudowy. W związku z tym architekci zdecydowali się nawiązać dialog z otaczającą teren naturą.

n2SbqLAyKNi8shxoPOlnZraggB4fq6fNKtuiJp4MlvgxtkgVTQArY6zDNcFh_gtb-2.jpg
IAKnvMyf4D7SJUPgdqjUwBKrEr6duRzmaCMysnBG1NGGofCsxWeQ7Cu5bxap_gtb-3.jpg

„Zdecydowaliśmy się skupić na wieżowcu, który jest nie tylko otwarty ze wszystkich stron w celu zapewnienia widoków, ale i wnosi bezpośrednio do architektury walory naturalnego krajobrazu za pomocą pionowych nasadzeń” – mówią autorzy projektu. Nowa zabudowa została wycofana względem sąsiedniej drogi w głąb kwartału. Utworzona w ten sposób luka podkreśla sekwencję powstających obok budynków.

EfEuO7BHQrF4OtYt2KDzdbE3jWFN8cxPLQaE4ZzKKsMDl7jLLXrpDhexO3UU_gtb-4.jpg
n34uUxUWqJkUSscMtzCZCNt2FCvx7ukbEx0p3bLoBJ0nEQ9JN8X7k0Fd1uPi_gtb-5.jpg

Wieża powstała na planie niereguralnego wieloboku, który zwielokrotniony pionowo zwiększa swoją powierzchnię ku górze. Główny trzon całkowicie przeszklonych mieszkań otaczają poziome pasy balkonów. Wystające z nich betonowe płyty będące konstrukcją budynku odginają się pod różnymi kątami stwarzając efekt podobny do struktury skały. Rysunek otwarć określa układ metalowych ram, które w pozostałych częściach elewacji oplata zewnętrzna siatka.

3IekDF1bJ77SlZe94cY0Scu8beqVKJHy50iIK8ReJrAOZg31Q7dGtGI5UZkq_gtb-6.jpg
fRYy9zrLr7gfkvivC4eEoyi9S3k0TmSBFtOXpjlOSRQPMvmlBtiabUxgXs61_gtb-7.jpg

Rośliny posadzone na balkonach w trójkątnych w przekroju donicach tworzą ostatnią z warstw materiałowych elewacji. Rozwój nasadzeń zapewni cień dla mieszkańców wieży. Zostały one zlokalizowane zgodnie z układem funkcjonalnym mieszkań oraz stronami świata. Kontury linii tworzących skórę budynku można odczytać jako przerysowanie topografii położonych w pobliżu gór. Zastosowane rozwiązania nadały bryle budynku amorficzny, nietopologiczny charakter.

Lu1cOdBUKRB845JBOe49BfxSThBzLwbOuZuYLoWqbQ4P2p4aSzmYfAefItiv_gtb-8.jpg
8CqGfqfqytrBEmIM9wqbSPSjMKZvpOMSHLnsVNBvUidWIWqgY2wpFWiVwD63_gtb-9.jpg

Poza hasłem „mieszkanie z widokiem” pozostałe cztery motywy przypisane do terenu brzmiały: „mieszkanie na dworze”, „mieszkanie przy zagajniku”, „mieszkanie z patio”, „mieszkanie z balkonem”. Zostały one zdefiniowane na podstawie analizy rynku mieszkaniowego przeprowadzonej przez inwestora. Idea marketingowa dała szczególny wyraz zróżnicowanej w formie zabudowy, będącej zaprzeczeniem dla homogenicznego obrazu dzielnic mieszkaniowych.

MvH0ZQDa86e5zhpoaEDQqK0h2Q2gljDyO2KO6GSy4011g1JUPcMFSTTvEEED_gtb-10.jpg

Źródło fotografii: bbarc.ch

Garden Tower, Berno
Lokalizacja: Berno, Szwajcaria
Projektant: Buchner Bründler Architekten AG
Kubatura: 26 900 m3
Projekt konkursowy: 2007
Realizacja: 2016
Koszt: 21,5 mln CHF


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera