Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rewitalizacja Willi Neumanna – niezwykła metamorfoza

 

Czas czytania: ~3 min


Rewitalizacja Willi Neumanna w Gliwicach obejmowała remont istniejącego budynku, rozbudowę oraz zmianę jego funkcji.

 

VHaiOxCNguNPITAjz0RgY3ma37M4t1dcedMAEST3hIzjhNj1MUeqWOD590zu_willa-neumanna02.jpg

Rewitalizacja Willi Neumanna w Gliwicach obejmowała remont istniejącego budynku, rozbudowę oraz zmianę jego funkcji. Ponadto projekt zakładał także rewitalizację otaczającego willę ogrodu i wyposażenie go w z związane z nową funkcją elementy. Dzięki tej interwencji opuszczony i przez lata niszczejący gmach zyskał nowe oblicze i ostał przywrócony do życia.

xw2uCds2k8l2j8PFrfZ8JTTcTu3Jwwl5xMGGAPwSW2U9BujGDsXCQuFFmvXS_willa-neumanna03.jpg
zYRU9MfPzrFgoq6EUXbpiTcltsjJqSBVaGgBpNPbAHgowNQJo20HMd229IMV_willa-neumanna04.jpg

Rewitalizacja Willi Neumanna – to projekt biura Zalewski Architecture Group. Ten zespół odpowiedzialny jest zarówno za wizję rewitalizacji samego budynku, jak i za projekt jego wnętrz. Ta sama pracownia niedawno zdobywała nagrody za projekt kameralnego osiedla w Mikołowie, wcześniej zaś wiele zainteresowania wzbudził zaprojektowany przez biurowiec o charakterystycznych, drewnianych elewacjach.

FwYtgh8cf0653iCrohjWYBO3CGW5S6JqNJqRELo9NiLLx9o8dAk01JJBE6do_willa-neumanna07.jpg
rM7pxErPwl5q0Si408bPzbBjgDUFC049DIctnsV7l9B5a88lLujUfKKShGGK_willa-neumanna08.jpg

Rewitalizacja Willi Neumanna zdobyła niedawno II nagrodę w kategorii „Rewitalizacja” w konkursie Eurobuild Awards w Architekturze 2016. Pochodząca z 1926 roku willa wydawcy i drukarza Arthura Neumanna przy ul. Rybnickiej w Gliwicach - to obiekt o charakterze rezydencjonalnym, położony w ogrodzie o charakterze parkowym. Przez lata zabytkowy budynek stał nieużytkowany – na szczęście zachowało się w nim sporo oryginalnych elementów wykończeniowych i detali, które przy rewitalizacji pieczołowicie wyremontowano.

upWINmiwD2VgVMYUm54KVc3bNK0p6F0hlkP8jFuuBHE72DsCj3YKDv6OlHxB_willa-neumanna09.jpg
nVuVhjJqGVdIBAP1r0S5hVHILeJ6mGxxobWVfg4oxUm2QsChFyCdChcjUrFq_willa-neumanna10.jpg

Architekci z zespołu Zalewski Architecture Group przystępując do projektowania rewitalizacji Willi Neumanna postanowili połączyć pozornie przeciwstawne koncepcje. Za istotną wartość uznali autentyczność historycznego budynku i jego parkowe położenie – a więc zachowanie oryginalnej formy. Jednocześnie starali się wyraźnie zakomunikować współczesność adaptacji, zgodnie ze współczesnymi regułami i przepisami. Jak tego dokonali> Sami tak opisują: „Zachowano w całości pierwotną bryłę willi - a także uwypuklono historyczną formę poprzez ujednolicone zastosowanie koloru białego, na zewnątrz (także w dachu) oraz we wnętrzach. Powoduje to, że willa jest bliska abstrakcyjnej bryle. Kontrast z otaczającą zielenią dodatkowo potęguje ten efekt, co skutkuje podkreśleniem historycznych cech obiektu”. Konsekwentne zastosowanie koloru białego nadało bryle wyjątkowego charakteru: z jednej strony biała bryła zachowuje oryginalny wygląd zabytku, ale nietypowa kolorystyka nadaje jej zarazem bardzo współczesnego charakteru.

8NiX6bg8AyufEEknNLGrujKGYo6N9mWkae5l0G0Fpbs2PI5b08glyZHLJkSl_willa-neumanna11.jpg
PiA3fNJwjkfpPJYNnnG3QHXTa0Diqqf6ISBVvMpUvCNPu6HzkdrklwZrFp8i_willa-neumanna12.jpg

Rewitalizacja Willi Neumanna została zaprojektowana bardzo starannie. Dzięki zastosowaniu ultracienkiego materiału izolacyjnego można było odtworzyć dekoracje sztukatorskie; zachowano gabaryty i podziały stolarki okiennej; odrestaurowano witraże na klatce schodowej oraz kominek z charakterystycznymi kaflami. Jak to opisują architekci: „Uzyskano kompilację zabytkowych elementów ze współczesnymi rozwiązaniami. W pomieszczeniach willi biel przełamują zachowane elementy dawnego wystroju. Świetliste tło podkreśla urodę dawnych elementów związanych z domem Neumannów”. Pałacowe wnętrza zaadaptowano do nowych potrzeb – zamiast pokoi mieszkalnych powstały tu biura, a dawna paradna sala reprezentacyjnej części domu dziś jest nowoczesną salą konferencyjną. W drugim etapie prac do zabytkowego budynku będzie dostawiony nowy pawilon o opływowym, organicznym kształcie i szklanych elewacjach.

Kompleks biurowy Aquarium - rewitalizacja Willi Neumanna
Lokalizacja: Gliwice, ul. Rybnicka
Inwestor: Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Gliwicach
Projektanci: Zalewski Architecture Group, architekci: Krzysztof Zalewski, Adam Gil, Paweł Zalewski
Wykonawca: konsorcjum firm ALFA ZBI, ROWIBUD oraz INKO
Realizacja: 2015
Powierzchnia użytkowa: 1112,66 m2
Powierzchnia zabudowy: 426,25 m2
Powierzchnia działki: 1,0776 ha
Wartość inwestycji: 7 mln zł
Autor zdjęć: Tomasz Zakrzewski/Archifolio


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera