Nowe z przekąsem - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowe z przekąsem

 

Czas czytania: ~5 min


kuryłowicz

 

YskNwOWiVrXEUwESLmOwbFSdbEuhXlNgfrk6Z2HuIILbylBKwRtNEfuDE4lb_kurul2.jpg
Architektura zespołu odwzorowuje otaczającą zabudowę wnosząc do niej nowe, aktualne wartości Obiekt został zaprojektowany w sposób organiczny i rzeźbiarski, a jednocześnie uporządkowany. Zapewnia to czytelność układu przestrzennego dla użytkowników. Sposób kształtowania przestrzeni wewnętrznych oraz dobór materiałów umożliwiają uzyskanie wrażenia przebywania w prześwietlonych słońcem przestrzeniach zielonych, takich, jak ogrodowe altany. Ściana będąca elewacją ul. Lipowej nawiązuje do żywopłotu i w swej geometrii odnosi się do jego struktury. Przez jego nieregularne „gałązki” można zobaczyć co dzieje się w środku, a jednocześnie daje on drugiej stronie intymność. Propozycje rozwiązań wnętrzarskich pozwalają użytkownikom na zachowania wymagane przez tradycję akademicką, jak i bardziej swobodny sposób bycia. Całość przestrzeni wewnętrznej zespołu zamyka dach – ogród, którego aranżacja „spływa” na elewację północną pasami drewna z tarasów spacerowych. Poza tymi akcentami dach wykończono w całości miedzianą blachą patynowaną. Architektura zespołu „jest na swoim miejscu„ i wpisuje się w kontekst poprzez wnoszenie do niego nowych wartości, które świadczą o czasie powstania budynku. Całość zespołu stanowi propozycję o strukturze bloków zabudowy Powiśla wpisaną w niezwykłość kontekstu tej zielonej dzielnicy –bliskość rzeki, obecność zabytkowego zespołu poprzemysłowego EC Powiśle, BUW-u oraz „starego” campusu UW. Wnętrze i elewacja Budynek akademicki to przecięcie przestrzeni zewnętrznej i wewnętrznej, struktura żywa i dynamiczna. Symbolem tej dynamiki w projektowanym Kompleksie Budynków Naukowo - Dydaktycznych dla potrzeb Uniwersytetu Warszawskiego jest wielokondygnacyjny hall główny zaprojektowany równolegle do ul. Lipowej. Jest on osią łączącą symbolicznie i optycznie gmach BUW z budynkami uniwersyteckimi na skarpie. Główne wejścia do kompleksu budynków zostały zaprojektowane w jego narożnikach przy skrzyżowaniu ulic Dobrej i Browarnej z ul. Lipową. Wejście główne od strony ul. Lipowej jest usytuowane we „wnęce” utworzonej poprzez załamanie elewacji na całej jej wysokości „do wewnątrz” obiektu. Od strony ul. Lipowej zlokalizowano ciąg czytelni wszystkich Katedr i Instytutów, łączący poprzez transparentne ściany przestrzeń hallu z przestrzenią miasta, co pozwala na ich wzajemne oddziaływanie symboliczne. Od północy, również poprzez transparentne ściany, przestrzeń hallu przenika się z przestrzenią wewnętrznych dziedzińców, symbolicznych podwórek Powiśla – ogrodów tematycznych: germańskiego, słowiańskiego, francuskiego, śródziemnomorskiego i angielskiego. Wzdłuż ścian oddzielających hall od dziedzińców, biegną schody łączące poszczególne czytelnie z odpowiednim instytutem bądź katedrą. Ich pomieszczenia zostały zaprojektowane wokół dziedzińców. Taka lokalizacja schodów pozwala na pełny kontakt wizualny z przestrzenią ogrodów podczas „wędrówki” na poszczególne poziomy kompleksu. Transparentność przestrzeni pozwala z jednej strony na demonstrację różnego rodzaju akademickiej aktywności z drugiej zaś na pracę w skupieniu i izolacji od miejskiego hałasu. Na poziomie +3 przestrzeń hallu głównego została połączona szerokimi schodami zewnętrznymi z tarasem. W trzech miejscach schody są związane przestrzennie z wejściami na poziomie 0. Dach na poziomie +4 zaprojektowano jako taras i ogród dla użytkowników budynku. Jego część zajmują drewniane pokłady spacerowe. Południowa ściana hallu głównego, na wszystkich kondygnacjach zespołu, jest masywną ścianą o zmiennej grubości kryjącą w sobie nisze pozwalające na „wyłączenie się” z przestrzeni publicznej bez konieczności utraty z nią kontaktu fizycznego i wizualnego. Materiały Przyjęte rozwiązania materiałowe podkreślają zamiar wpisania zespołu w zieloną dzielnicę akademicką. Dynamiczny i pogodny wyraz architektury osiągnięto prostymi środkami. Mają się one przyczynić także do zrównoważenia energetycznego budynku. Wrażenie przebywania w naturalnej zieleni uzyskano dzięki zastosowaniu podwójnej ściany szklanej, której warstwa zewnętrzna będzie szklona szkłem barwnym w odcieniach zieleni i żółci. Warstwa ta redukując ilość ciepła dostającego się poprzez szklone ściany obiektu, w którym z racji funkcji oświetlenie naturalne jest niezbędne, pozwoli na uzyskanie delikatnie kolorowej przestrzeni wewnętrznej – efekt słońca przeświecającego przez liście. Wewnętrzna ściana szklona będzie szkłem bezbarwnym i wyposażona w kolorowe rolety wewnętrzne co pozwoli na zmniejszenie kosztów klimatyzacji budynku ze względu na redukcję napływu energii termicznej z zewnątrz. Nastrój ogrodu uzupełni naturalna zieleń dziedzińców oraz dachu. Ściana od północy będzie uformowana z betonu architektonicznego i obłożona od zewnątrz blachą miedzianą patynowaną z kolorowymi akcentami wybranych glifów okiennych. Chodnik wzdłuż ul. Lipowej i posadzki przy trzech głównych wejściach do budynku będzie wykończony łupkiem o odcieniu szaro-zielonym. Wewnętrzna, masywna ściana hallu głównego oferująca nisze do siedzenia, rozmowy i odpoczynku będzie wykończona barwnymi laminatami. Posadzki wewnętrzne zaś jasnymi żywicami. Ściany wewnętrzne zostaną pokryte powłokami malarskimi oraz obłożone okładzinami laminowanymi i drewnianymi. Kompleks budynków naukowo-dydaktycznych dla potrzeb UW przy ul. Dobrej 53 lokalizacja - Warszawa Zespół projektowy: arch. Stefan Kuryłowicz, SARP arch. Ewa Kuryłowicz, SARP arch. Olga Kanecka arch. Michał Tatjewski arch. Piotr Wilbik Współpraca: arch. Małgorzata Krukowska arch. Wojciech Pachocki arch. Piotr Kuczyński, SARP inż. Iwo Dobrucki, PZITS Instalacje: mgr inż Tomasz Łosek z zespołem, Roger Preston Polska Konstrukcja: dr inż Piotr Pachowski, KiP Sp. z o.o. Ochrona p-poż: mgr inż. Zbigniew Tuzimek
9h64xox3IaIh5s9x33icC1TtyIEVUUM6IeYihTK8ijyAJ3lyq6Cle0xemSz2_kuryl1.jpg
MEJQAIfqFTFlyWLTvz7zMD0kRIXfYYRRXaYQus83iqZEY3gkJaJjdNxQcsUn_kuryl3.jpg
4EbA0EZOM5TGV5xG2OsjBmJkJHgUui6DRF6WFgBQQIMZypr1F00jtRRyXa3I_kuryl4.jpg
Do2qSFc36hSbgBf8OcPBI4gbIj1UtRxv049gVaA0luFKe9ESsfN8xbPTuPGa_kuryl5.jpg
xIplZ7S1ajPjVQ8lI7ASmjQUdHFvJZJ1xl7N7zlA4pF4birgDKjvbRFL5qHX_kuryl6.jpg
SWD2SZ4X1b2RH2j2lUCJo6HLWxyKAyjFZ0e7sbg8V8IXau2bfty0fUwvluLO_kuryl7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt domu z nadwieszeniem
Projekt domu z nadwieszeniem

Na niełatwej do zabudowy długiej i wąskiej działce o wymiarach 14 x 116 m zespół w składzie: Tomasz ...

Webinarium Stiebel Eltron: Przepływowe ogrzewacze wody
Webinarium Stiebel Eltron: Przepływowe ogrzewacze wody

28 września 2020 o godz. 11:00 odbędzie się siódme już webinarium firmy Stiebel Eltron, które tym ra ...

Webinarium Schüco: Architektura bez barier – demografia czy potrzeba?
Webinarium Schüco: Architektura bez barier – demografia czy potrzeba?

Architektura bez barier to temat kolejnego webinarium architektonicznego firmy Schüco, które odbędzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera