Najeżony pawilon - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Najeżony pawilon

 

Czas czytania: ~1 min


bDJDb3K2MA8304OiqdJMwO4RqrPbWMLlBchrwtbXTQr9PJdqnOObp2dHMj4p_soma-salzburg-pavilion.jpg
Na jednym z placów Salzburga powstał 'najeżony' pawilon. To jedna ze scen festiwalu muzycznego, który odbywa się w tym mieście po raz drugi. Tymczasowy budynek zaprojektowała wiedeńska pracownia Soma.
Gxh6LRywmlpJXmsM6b3kHIEh9t8j8i37YPmDLIGqYgqq1oDgkj30rYgmqyS9_soma-salzburg-pavilion-2.jpg
Projekt pawilonu został wybrany w konkursie rozstrzygniętym w październiku 2010 r., a jego realizacja zakończyła się w marcu tego roku. Pawilon ma 150 metrów kwadratowych powierzchni i mieści widownię na 80 miejsc oraz scenę. W ramach festiwalu będzie funkcjonował przez 3 miesiące, goszcząc koncerty, projekcje filmowe, wykłady i dyskusje. Przez 10 kolejnych lat ma zaś służyć miastu jako miejsce organizacji różnych wydarzeń kulturalnych.
ff2Q4ZpTSYQLuVEk5JbHtnYkol6U0X7P2bYJdIvzRQszSOgeuIWa0BH4QBmX_soma-salzburg-pavilion-3.jpg
Konstrukcja pawilonu zbudowana jest z prostych, powtarzalnych elementów – długich na 6,56 stopy profili aluminiowych, które zostały ułożone w kilku warstwach i pod różnymi kątami, dając efekt wibrującej, rozedrganej powierzchni. Wielość elementów daje możliwość zróżnicowanego odbioru obiektu – zarówno jako jednolitej struktury, jak i konglomeratu elementów – w zależności od dystansu, z jakiego się go ogląda. Jego wygląd zmienia się też w ciągu dnia, wraz ze zmianą nasilenia i kąta padania światła, które odbija się od metalowej konstrukcji.
LYgAukJg0bRWVa9RDXAKmVpcohqFMwE8hkep1iJG4bQsQNMUd7kbDAAJqGRB_soma-salzburg-pavilion-4.jpg
Wnętrze pawilonu może być podzielone na niezależne segmenty za pomocą elastycznej membrany.
xOyBSNDDZ7w0X893O4QU6JndhRy7e1opgtEmhqCXWXF003l6SbEqAcVXqnm6_soma-salzburg-pavilion-5.jpg
Muzyczne biennale w Salzburgu odbywa się w tym roku po raz drugi. Jego program skupia się na osiągnięciach współczesnej międzynarodowej sceny muzycznej i obejmuje różnorodne wydarzenia – od teatru muzycznego i koncertów, przez projekcje filmowe, po produkcje multimedialne i projekty interdyscyplinarne, przekraczające granice między muzyką i sztukami wizualnymi. Za stronę inżynieryjną obiektu odpowiada firma Bollinger Grohmann Schneider Engineers. Fot: Soma Architects, designboom.com
qKcMsKw71KDb8DjN7L2eQRnK2hxahm6AcgNOltaKMBi3TOVGC84jlOgL7TRF_soma-salzburg-pavilion-6.jpg
vPiVMVjvKx05DA1R3SxBMSIW2vbkkoOb9mPSYlNI612Si1fMPVWhRw2DgcpK_soma-salzburg-pavilion-7.jpg
1hmFLDhFeTaGrgd713VbYx04TZdFnM1g93mupQlQKpyWtJGOyyD7H8d9oVNj_soma-salzburg-pavilion-8.jpg
7iTq1rofN50XmjM1ITufHtuLEcBMDCslVssJxU6ZdC8l4MP4lNbfP3RnbD0J_soma-salzburg-pavilion-9.jpg
FtMWSwL6khTYYJxDg5BJeJkml8WNSamznnjktqlOUHqo3BCmu4T7QpXxMskT_soma-salzburg-pavilion-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Museum Macura – przebudowa stodoły
Museum Macura – przebudowa stodoły

Stodoła, która przez wiele lat służyła jako magazyn na zboże kilka lat temu przeszła wielką przebudo ...

Sinfonia Varsovia coraz bliżej realizacji
Sinfonia Varsovia coraz bliżej realizacji

Przedstawiciele orkiestry Sinfonia Varsovia oraz pracowni architektonicznej Thomasa Puchera 6 kwietn ...

Webinarium EkoTeak: Nawierzchnie tarasów, balkonów, loggie itp. z Kompozytu Drewna EkoTeak
Webinarium EkoTeak: Nawierzchnie tarasów, balkonów, loggie itp. z Kompozytu Drewna EkoTeak

Zapraszamy na webinarium firmy EkoTeak, które poświęcone będzie nawierzchniom tarasów, balkonów, log ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wnętrza
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera