Piksel w kanale - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Piksel w kanale

 

Czas czytania: ~2 min


WNqS1Gu8QSqmjI8UckfWHY3lqWeM9gF1wtPj7v7dgXZKb7Ggx6rQbvyryvxb_m9-sauerbruch-hutton.jpg
W powszechnej opinii Wenecja to pełen uroku i turystów skansen położony na wyspach i poszatkowany słynnymi kanałami. Tymczasem znacznie większa część miasta leży na stałym lądzie. Właśnie tam – w Mestre – powstać na nowe centrum kulturalno-wystawiennicze. Za przedsięwzięciem stoi Fondazione di Venezia – ta sama instytucja, która odpowiada za organizację weneckich biennale.
pC1pveKwJ0aRz6Jh84nQmiiF9zNtsxjDPS3FFDeCZEIk14QWTLsGalqAVKm8_m9-sauerbruch-hutton-2.jpg
Międzynarodowy konkurs na projekt budynku M9 – „nowego muzeum dla nowego miasta” – wygrała berlińska pracownia Sauerbruch Hutton, pokonując pięć innych zespołów: Agence Pierre-Louis Faloci(Francja), Carmassi Studio di Architettura (Włochy), David Chipperfield Architects (Wielka Brytania/Włochy), Mansilla+Tuñón Arquitectos (Hiszpania) i Souto Moura Arquitectos (Portugalia). Przewodniczącym sądu konkursowego był Giuliano Serge, prezydent Fondazione di Venezia.

Zdaniem jury, zwycięski projekt w najlepszy sposób połączył potrzeby nowoczesnego muzeum z ograniczeniami technicznymi i urbanistyką starego centrum Mestre. Zaproponowana przez Matthiasa Sauerbrucha i Louisę Hutton charakterystyczna bryła o elewacjach pokrytych kolorowym, „pikselowym” wzorem, zapewnia funkcjonale i elastyczne wnętrze dla prezentacji wystaw i oraganizacji wydarzeń kulturalnych, a jednocześnie jest szansą na ożywienie wymagającego rewitalizacji centrum Mestre. Budynek o powierzchni 9 tysięcy metrów kwadratowych powstanie ma między via Poerio, via Brenta Vecchia and via Pascoli i obejmie część XVI-wiecznego klasztoru benedyktyńskiego, który od czasów napoleońskich przeszedł burzliwą historię wielokrotnie zmieniając przeznaczenie. Zasadniczą częścią M9 będzie muzeum poświęcone historii miasta w XX wieku. Oprócz niego w budynku znajdą się galerie wystaw czasowych, mediateka z archiwum, audytorium, sale zajęć edukacyjnych, księgarnia oraz strefa wejściowa, kawiarnia i restauracja. Nowy obiekt ma być przyjazny środowisku i energooszczędny.

Wyniki konkursu prezentowane są publiczności na wystawie towarzyszącej12 Biennale Architektury. Budynek ma być gotowy w 2014 r.

Zobacz film
QtzMBfQS19mPMr0u0Po4Uz5byQv0jf3XMYhnvceXZ9oTEYyFCIijY9qLkJ3T_m9-sauerbruch-hutton-3.jpg
OGnEMrJkUQbfPa8gM9likzbuYXVStKV1PWrd0kYk9hB7RONStdgNdxDwSJn5_m9-sauerbruch-hutton-4.jpg
64cQRg2zLTjbNkVehlWnKbodXXRrKQCvckY1j4PJbkdtCmKDyS89RbMaysOd_m9-sauerbruch-hutton-5.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt domu dla rodziny, która lubi być razem
Projekt domu dla rodziny, która lubi być razem

Grzegorz Dutka i Szymon Wróblewski z pracowni ZOBA Architekci są odpowiedzialni za projekt architekt ...

Webinarium Knauf: Izolacyjność akustyczna. Laboratorium a rzeczywistość.
Webinarium Knauf: Izolacyjność akustyczna. Laboratorium a rzeczywistość.

Hałas dopada nas wszędzie, na ulicy, w pracy, w szkole, w urzędzie, a nawet we własnym domu. Negat ...

Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2020 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2020 - czekamy na zgłoszenia realizacji

To już trzynasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architektonic ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera