Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Foster à la Utzon

 

Czas czytania: ~2 min


WNJqXQFzeIAQzxhV8OlzHJNbICIwMQbowtCCSfEci1nbytxThz8AufW3IfcJ_foster-zayed-national-museum.jpg
Koronnym obiektem nowej dzielnicy kulturalnej, która powstaje na wyspie Saadiyat w Abu Zabi, będzie muzeum poświecone historii i kulturze, a także współczesnej transformacji społecznej i ekonomicznej emiratu. Jego gmach, zaprojektowany przez biuro Normana Fostera, zwieńczony będzie wieżami przywołującymi na myśl operę w Sydney autorstwa Jørna Utzona. Muzeum Narodowe Zayed – nazwane tak od imienia fundatora, szejka Zayed bin Sultan Al Nahyan – jest ostatnim z budynków zaprojektowanych dla wyspy Saadiyat przez czołówkę światowych starchitektów. Powstaje już tam centrum sztuk performatywnych Zahy Hadid, fila muzeum Guggenheima zaprojektowana przez Franka Gehry’ego oraz oddział Luwru autorstwa Jeana Nouvela, a także muzeum morskie według projektu Tadao Ando. Muzeum Zayed to także kolejny owoc współpracy Fostera z Abu Zabi – niedawno otwarty został Masdar Institute i pierwsza część ekologicznego miasta przyszłości, powstającego w pobliżu stolicy emiratu. Jak podkreślają projektanci, architektura muzeum łączyć będzie wysoką efektywność, współczesną formę i elementy zaczerpnięte z tradycji arabskiej. Nie zabraknie też w nim bezpośrednich odniesień do postaci fundatora – ze względu na miłość szejka do natury, muzeum otoczone będzie ogrodem krajobrazowym, z kolei aerodynamiczny kształt wież ma przypominać pióra na skrzydłach ptaka – pasją szejka jest bowiem sokolnictwo. Z tego samego powodu, obok muzeum znajdzie się zewnętrzna arena, na której będą się odbywać sokolnicze pokazy. Przestrzeń ekspozycyjna będzie się mieścić w sztucznie usypanym ‘kopcu’, u podstawy pięciu solarnych wież. Będą one działać jak kominy termiczne, nagrzewając się i w naturalny sposób ‘wciągając’ strumienie chłodnego powietrza do wnętrza budynku. Umieszczenie właściwej części budynku ‘w ziemi’ pozwoli także na wykorzystanie jej właściwości izolacyjnych – ograniczenie nagrzewania i dostępu zbyt silnego światła słonecznego do wnętrz. Lekką konstrukcję wykonanych ze stalowej siatki ‘skrzydeł’ równoważyć ma monumentalne wrażenie, jakie będzie wywierać wnętrze muzeum. Galerie, audytorium, nieformalna część dla występów tanecznych i prezentacji poezji oraz butiki i kawiarnie skupione będą wokół centralnego, oświetlonego z góry holu. Zasadniczym elementem kształtowania nastroju wnętrz będzie gra światła i cienia – element tradycyjny w architekturze krajów arabskich. Eksponaty będą prezentowane w niszach, na kamiennych postumentach płynnie wyrastających wprost z podłogi. Wnętrze restauracji nawiązywać ma do aranżacji bogatego namiotu Beduinów.
aPkU7fl8bTJBGJapXpcPu9rOPQ9vN4iQQLCkT0cBEuW5VmC0UwHPVm6fMekZ_foster-zayed-national-museum-2.jpg
S25qoe1OfqfqzfgRVZhDBLVNyCN1024ORicLvp27DM2eMNmmKvdpz4iEiTxr_foster-zayed-national-museum-3.jpg
fZDrh1MPWs6DhFVmDq6XlIlRePyKWjDZ1Ys0unnixUrPoCs1dgIVVqWOIvt2_foster-zayed-national-museum-4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera