Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wieża nauki

 

Czas czytania: ~2 min


T7orPmiECuniUuv1taUiaEuKyrtu3dT1BaGgrlkLJ5fJqpFnBOaCidrR6Pft_panum-complex.jpg
Zamiast odwróconego od miasta, zamkniętego instytutu badawczego – pełen zieleni kompleks otwarty na otoczenie i publiczność. Tak w skrócie można opisać zmiany, jakie czekają kampus Nørre Uniwersytetu w Kopenhadze. W konkursie na projekt jego rozbudowy zwyciężyła koncepcja pracowni C. F. Møller Architects. Kampus położony jest przy Blegdamsvej, w centrum miasta. Nowy kompleks, który powstanie na jego terenie, tworzyć będą rzeźbiarsko ukształtowana ‘wieża nauki’, zespół mniejszych obiektów pomocniczych oraz ogród i park miejski. Projekt powstał we współpracy z pracownią architektury krajobrazu SLA i konstruktorami z firmy Rambøll. Budowa kompleksu Panum jest częścią większej inicjatywy władz duńskich oraz Uniwersytetu w Kopenhadze, mającej na celu przekształcenie kampusu Nørre w prężnie działający ośrodek nauk przyrodniczych i medycznych, a także bliższe połączenie środowiska akademickiego z biznesem i otaczającym miastem. Kluczowym punktem nowego założenia będzie liczący 16 pięter wieżowiec o płynnej, organicznej sylwetce, będący symbolem innowacji i postępu. Autorzy zwycięskiej koncepcji podkreślają jednak, że – tak jak drzewo z korzeni – tak i ta wertykalna dominanta będzie wyrastać z mniejszych, ale niezwykle ważnych obiektów, w których mieścić się będą audytoria, sale wykładowe i konferencyjne, stołówka, oraz kawiarnia z księgarnią. Istotnym elementem zespołu będzie także rozległy plac usytuowany u podstawy wieżowca i pełniący funkcję centrum życia społecznego kampusu. Będzie on łączyć strefy wejściowe wszystkich budynków kompleksu Panum i służyć jako miejsce spotkań jego użytkowników. Na placu znajdzie się także ogród z kameralnymi ‘wnętrzami’ pomyślanymi jako kontynuacja klas i biur. Cały kampus przecinać będą ścieżki piesze i rowerowe. Dzięki przeszklonym parterom budynków Panum zatarta ma zostać granica między wnętrzem a otoczeniem, a cały kompleks – sprawiać wrażenie otwartego i dostępnego. Służyć ma temu również ulokowana na szczycie wieży ogólnodostępna kawiarnia i punkt widokowy. Nowy kampus ma być jednym z najbardziej wydajnych, pod względem energetycznym, obiektów w Danii.
39QKcSQnu2PuPNnCtQJzNDkWten0brp3NtOO6L5DCIKXBcZHW3oEzH9sZXhf_panum-complex-2.jpg
uPbqaPwrfQ6mSULuPaK57O3ZcZzqnDYAnteceXtxLMiQBV7jLOMHeFaYEYMJ_panum-complex-3.jpg
DOfz05b0O9htYGLlqykM2kum0w2uLS27tORhkbmPTN4RSCPaUvrPt6ejhPCe_panum-complex-4.jpg
5rw9AJRY7xZbOZowDAak4Bb5ZlZZPlZgirYrqGFjeZMEY8KEWRGhr5Qvanrg_panum-complex-5.jpg
gWRYbGHhqeQ13EfZgecYLcQjAuoISJsqLUAIOrgmeamvOCB6VGVBfnmx8cUR_panum-complex-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera