Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Detail namaszcza

 

Czas czytania: ~3 min


3fs37J64yLjCBhkrfDuMJi93Se6aDb2eipW9mkMJScizRWgYONxM6vjrHnM5_detail-neues-museum.jpeg
19 stycznia 2011 r. w zamku Nymphenburg w Monachium wręczone zostały nagrody Detail Prize 2011 – międzynarodowe nagrody przyznawane co dwa lata za wyjątkowe osiągnięcia w dziedzinie architektury przez obchodzący w tym roku swoje pięćdziesięciolecie magazyn Detail. Główną nagrodę odebrali David Chipperfield i Julian Harrap za rekonstrukcję Neues Museum w Berlinie, nagrodę honorową za całokształt twórczości zaś – Toyo Ito. Nie zabrakło też akcentu polskiego – nagrodę w dziedzinie zastosowania szkła otrzymał Tony Fretton za projekt ambasady brytyjskiej w Warszawie. Rekonstrukcja zbudowanego w 1859 r. i zniszczonego w czasie drugiej wojny światowej Neues Museum jest bez wątpienia jednym z najważniejszych wydarzeń architektonicznych ubiegłego roku. W uzasadnieniu swojej decyzji, jury Detail Prize podkreśliło mistrzowskie i niezwykle zmysłowe potraktowanie materiałów i wprowadzenie napięcia między czystym językiem nowoczesnej architektury dodanych przez architektów elementów a starą tkanką z zachowanymi resztkami polichromii i tynku oraz śladami wojennych uszkodzeń.
9IsrM9SFVT14K4WqxC4nwU8sFOHSywj8wOIeNoy8F9GJAvwdVjTlTQgn7Voc_detail-glass-fretton.jpeg
Wspomnianą już nagrodę specjalną w dziedzinie szkła otrzymało londyńskie biuro Tony Fretton Architects za projekt nowej ambasady brytyjskiej w Warszawie. W tym przypadku z uznaniem jurorów spotkało się połączenie wysokich standardów bezpieczeństwa z dużą powierzchnia przeszklonych elewacji oraz minimalistyczną estetyką prostych form. Nawiązujący do neoklasycystycznej architektury, podłużny, trzypiętrowy budynek z podwyższoną częścią środkową wyróżnia się surową, geometryczną konsekwencją i transparentnością.
24T9ObHCGjhkoil4yrVZF59eojh7FRGntxdCdxYCcUhoMO5tUzUhKBd7PnfQ_detail-steel-big.jpeg
Nagrodę specjalną za zastosowanie stali w architekturze otrzymało biuro Bjarke Ingels Group z Kopenhagi za pawilon duński na Wystawie Expo 2010 w Szanghaju. Jury doceniło ekspresyjną i dynamiczną formę budynku wyrażającą i zarazem generacją ruch. Spiralnie ukształtowana bryła, mimo ciekawej formy, spełniała wszelkie wymogi konstrukcji tymczasowej – była łatwa i szybka w budowie i demontażu.
LrnoA4Ne2psZ8jPjR9oEA6uxt8fSgUNo0rbuoZEgf4VN9RTFuXm71TKB7Jjs_detail-interior-hild-und-k.jpeg
Nagrodę specjalną w kategorii wnętrz otrzymała pracownia Hild and K Architects za projekt wnętrz hotelu Louis przy Viktualienmarkt w Monachium. Będący adaptacją budynku w historycznym centrum miasta hotel to, zdaniem sędziów, doskonały przykład Gesamtkunstwerk – spójna koncepcja od fasady i detali architektonicznych po projekt mebli i innych elementów wyposażenia wnętrz.
bKnjAmC4FaVXXbi6HGSzFGpdHdBi4PW19JJrgMs732NnK4uTDl9u2OTlSkaI_detail-green-spaceshop-architects.jpeg
Kolejna nagroda została przyznana w kategorii zielonej architektury. Trafiła ona w ręce Spaceshop Architects z Biel za projekt budynku mieszkalnego Flury w Deitingen w Szwajcarii – obiekt, który według jurorów, dowodzi że ekologiczna architektura zrzuciła stygmat siermiężności i rustykalności, pokazując, że energetycznie samowystarczalny, bezpieczny i zdrowy budynek, bazujący na lokalnych i możliwych do ponownego przetworzenia materiałach może operować językiem nowoczesnej architektury.
ar1bvzsDVilocnzm1yQ7FIMMkbmO8M59yyhcDOSmViYs8gae3laOA2erOSwD_detail-students-forschungspavillon.jpeg
Nagrodę studencką odebrał zespół autorski Forschungspavillion z instytutów ICD oraz ITKE Uniwersytetu w Stuttgarcie. Wykonany przez studentów lekki, elegancki pawilon z giętej sklejki z jednej strony pokazuje możliwości zastosowania drewna w architekturze, z drugiej – eksploruje możliwości projektowania parametrycznego.
VV3jdmygFOE7JoqslP9Yq2o7NPfZRVJzY4cHyInQNK3IVrAs6R8n8ndOJbQ7_detail-corporate-rehau.jpeg
Nagrody „firmowe” trafiły do: REHAU AG + Co – specjalisty w dziedzinie produkcji polimerów – za Prolin-Ausbildungszentrum Rehau, czyli przebudowę centrum szkoleniowego przeprowadzoną wspólnie z berlińskim biurem architektonicznym Weberwürschinger oraz Schmid GmbH z Simmerberga za produkcję sufitu ze świetlno-akustycznej membrany w Museum Folkwang w Essen zaprojektowanym przez Davida Chipperfielda i Plan Forward GmbH ze Stuttgartu. Nowy rodzaj systemu sufitowego spełnia najnowsze standardy sztucznego i naturalnego oświetlenia w przestrzeni ekspozycyjnej, uwzględniając przy tym wymogi konstrukcyjne, klimatyczne i akustyczne.
82wYRysj7Nseq4HhLX46sLKZ33MFAhV8LicCmj68ctyByuhHQrTK57047qnv_detail-product-schmid-gmbh.jpeg
YpoJ4SMaKJe5BLRJUE3UohXlI7HCCcjOZlVAzTgNV4yZLtnqA0J03azsJtke_detail-toyo-ito.jpeg
Nagrodę honorową przyznano japońskiemu architektowi Toyo Ito za „architekturę konceptualnej lekkości” i ogromny wkład we współczesną architekturę – nie tylko w Japonii. uzasadniając swoją decyzję, jurorzy podkreślili, że projektowane przez niego budynki, pozostając pod silnym wpływem eksperymentów, nie są zdominowane ani przez kwestie formalne, ani funkcjonalne, a kluczowym aspektem są dla nich relacje socjo-kulturowe. Źródło: www.detail.de

Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera