Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Innowacyjny minimalizm

 

Czas czytania: ~3 min


tvHMcyyMf4IIFvcrH5TxutFmYD91IP8ck2CVKzxMnr41dGtR8Ro4hL9rETau_reynaers-szkola-w-visp-1.jpg

Techniczna Szkoła Zawodowa w Visp (Szwajcaria)

Ostre jak brzytwa narożniki, brzozy odbijające się w stalowo-aluminiowej elewacji, surowa, minimalistyczna architektura. W szwajcarskim Visp powstała przełamująca schematy innowacyjna techniczna szkoła zawodowa.

W Visp, szwajcarskim mieście położonym w niemieckiej części dwujęzycznego kantonu Valais, biuro architektów Bonnard Woeffray zrealizowało budynek technicznej szkoły zawodowej, który w niczym nie przypomina typowych obiektów szkolnych z XX w. Zupełnie inna architektoniczna ekspresja wynika przede wszystkim z ostrych niczym brzytwa narożników oraz z przyciągającej wzrok elewacji wykończonej lśniącą okładziną ze stali i aluminium.

TPW0N5uwS43o3XqktUYPQTH314nfwA0XdkLi7P205QpyRph0jddRxGpsatSR_reynaers-szkola-w-visp-2.jpg

Wygląd budynku szkolnego jest zdeterminowany poprzez betonową konstrukcję nośną, znajdującą się tuż za stalowo-aluminiową elewacją. Elewacja zbudowana jest z okien sięgających od sufitu do podłogi, wykonanych z użyciem systemu CS 86-HI o podwyższonej izolacyjności, na których zamontowano żaluzje ograniczające ilość światła słonecznego wpadającego do wnętrza. Żaluzje pokryte są powłoką ze stali nierdzewnej silnie odbijającej światło. Dodatkowo tzw. ślepe ściany wznoszące się w miejscach, w których wykonano prostokątne wycięcia w bryle budynku, pokryte są okładziną z matowego aluminium, które subtelnie kontrastuje z błyszczącą stalą.

wIltlWqPCaf4cmDQOHxUQMHGU9IytRIJhccA2FiZdXr4WfxRYQhVowSXiVA5_reynaers-szkola-w-visp-3.jpg

Prostota i klarowność architektury jest również kontynuowana wewnątrz budynku, gdzie betonowe ściany i stropy pozostawiono bez żadnego wykończenia. Pomieszczenia lekcyjne i inne oddzielono od siebie ścianami z przeszkleniem od sufitu do podłogi, wykonanymi w systemie CW 50. Oszczędność tej minimalistycznej architektury, czasami granicząca z surowością, nie ukrywa żadnego z niezwykle rygorystycznych środków, jakie zastosowano w budynku w celu ograniczenia zużycia energii – budynek spełnia wymogi wprowadzonego w standardu MINERGIE, który zaczął obowiązywać dla szwajcarskich szkół w 2009 r.

sbMx5BW3szvWb3STAy8xx1AVdBHqo9ltGMxMkYbhpn071j43psG7y4YJf8Fo_reynaers-szkola-w-visp-4.jpg

Pod względem wymaganych parametrów ten nowy standard jest o ponad 25% bardziej surowy od poprzedniego standardu z 2000 r. – narzuca nową maksymalną wartość zużycia energii (ogrzewanie, ciepła woda i wentylacja), która wynosi 40kWh na metr kwadratowy (w poprzednim standardzie, pochodzącym z 2000 r. wymagana wartość maksymalna wynosiła dla budynków szkolnych 55 kWh). Budynek ten jest nie tylko energooszczędny, lecz również odporny na trzęsienia ziemi.

Żeby zapewnić spełnienie surowych wymagań MINERGIE w zakresie zużycia energii i jakości powietrza, system elewacyjny został dostosowany w sposób umożliwiający specjalne regulowanie wentylacji. System wentylacji jest zamontowany w szerokim profilu, zamaskowanym stalową okładziną elewacji. Profil ten jest kompatybilny z klapką wentylacyjną i z systemem szklenia stałego, co pozwoliło zredukować liczbę rodzajów wymaganych profili. Uwaga poświęcona takim detalom wyraźnie świadczy o tym, w jakim stopniu budynek ten jest klasycznym przykładem innowacyjnej architektury, zarówno pod względem energooszczędności, jak i pod względem architektury.

Źródło: materiały prasowe

Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera