Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Komin pluje sztuką

 

Czas czytania: ~2 min


CXCzsMQZC0DT8f03mbiLbXeVQBr38K7fjz5FEdXrTepU7cOEz0yuuuVMR8sU_big-waste-to-energy-plant.jpg
Projektowanie elewacji budynków przemysłowych jest jak opakowywanie w drogi papier prezentu, którego zawartość do atrakcyjnych zdecydowanie nie należy . Architekci z pracowni Bjarke Ingelsa postanowili odwrócić tę sytuację i potraktować nową spalarnię śmieci i elektrownię w Kopenhadze jako prawdziwy prezent dla mieszkańców miasta. Ich koncepcja, przygotowana wspólnie z realities:united, AKT oraz Topotek & Man Made Land została wybrana spośród 36 prac, które napłynęły na konkurs. Były wśród nich propozycje między innymi Wilkinson Eyre Architects, Dominique Perrault Architecture i 3xN. Spalarnia-elektrownia powstanie na terenie rozciągającym się między obszarem przemysłowym a osiedlami mieszkaniowymi i zastąpi dawną elektrownię Amagerforbraending. Z jednej strony, wyposażony w najnowsze technologie obiekt ma być wzorcowym przykładem efektywnego zrządzania odpadami i wykorzystania ich do produkcji energii, z drugiej – stać się nowym, atrakcyjnym elementem miejskiego krajobrazu. Zamiast potraktować elektrownię jako odrębny obiekt architektoniczny, projektanci z BIG postanowili przekształcić go w nową przestrzeń rekreacyjną dla mieszkańców Kopenhagi i w ten sposób przedefiniować relacje między typowo przemysłowym obiektem a miastem. Zgodnie z ich projektem, budynek będzie miał formę wielkiego, sztucznego wzgórza o powierzchni 31 tysięcy metrów kwadratowych, które zimą będzie pełniło funkcję toru narciarskiego. Projekt spalarni-elektrowni jest przykładem tego, co Bjarke Ingels nazywa „hedonistyczną ekologią” – idei, że zrównoważony rozwój nie musi być obciążeniem, ale - wręcz przeciwnie - może służyć kompleksowemu podnoszenu jakości życia ludzi. W myśl tej zasady, elektrownia ma być zarazem budynkiem ekologicznym, ekonomicznym i odpowiedzialnym społecznie. Sztuczne wzgórze powstać ma z materiału uzyskanego w drodze recyklingu. Dostęp na jego szczyt zapewni winda, której szyb będzie przylegał do fabrycznego komina. Będzie nią można także wjechać na platformę widokową na wysokości 100 metrów. Z daleka budynek – owinięty zieloną elewacją wykonaną z modułów z sadzonkami roślin – będzie przypominał zielone wzgórze. Za projekt ekologicznych ścian oraz otoczenia budynku elektrowni odpowiada biuro Topotek & Man Made Land. Park, który powstanie i podnóża sztucznej góry, będzie połączony z okolicznymi osiedlami mieszkalnym systemem ścieżek pieszych i rowerowych, zapewniając mieszkańcom łatwy dostęp do terenów rekreacyjnych. Spektakularnym rozwiązaniem ma być także komin elektrowni. Został one zaprojektowany tak, by – dzięki wykorzystaniu pary wodnej – wypuszczał kręgi dymu o średnicy 30 metrów. To pomysł niemieckiego studia artystycznego realities:united. W nocy kręgi te będą podświetlane za pomocą laserów, przekształcając się w świetlne dzieło sztuki. Obiekt ma być gotowy w 2016 r. Źródło: bustler.net Fot: BIG
fhHiUsqmcksKSVZuK9A7WjeikoLirbcGzjRlbE6A64JwaA2IvQVaRPsht7uU_big-waste-to-energy-plant-2.jpg
giTgQNemk4fAVYxljoi15zePNC4c1BMLj1Qjq2YU8Ww0UaMxSpeZ2hmOWDgm_big-waste-to-energy-plant-3.jpg
PYSENOhMgJ17QLvxYLt6TcW5qmxqok2DMDk2uEXwMOpKLFwOW3MeVS5nRT9t_big-waste-to-energy-plant-4.jpg
QJtq5bt1wEZ6aRKBxequHzJ8JslN9cTUxMQ13opPnu5uDFVfC9QhWAOHgA96_big-waste-to-energy-plant-5.jpg
tMcJzRPz6FfHKgtLWhreAbI1D7bmzk4LqMMCIi5ExJEHU4v3HDcNJ8TqLYTg_big-waste-to-energy-plant-6.jpg
d1C3NBOT2ON2wCGjLAnFGHULt2Em4RMabllgYM6vNNPs16JLqync0znra86a_big-waste-to-energy-plant-7.jpg
M1GggbqzjUx5Qa6NAauufczSIt8ECiKO0TJK3ZDkW33CeV0TGhFG6JYKnIQx_big-waste-to-energy-plant-8.jpg
pBI72Mj6hlblhaataCP8l72PfeZg5WStQkgqiUXojmkaVr5BW0h2vrYkwdot_big-waste-to-energy-plant-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera