Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Być jak Grenlandia

 

Czas czytania: ~2 min


OsBpwfDay9w59gcLMS4fRyMlkjRwNkG8cmOhwjZB3OFSo3rYld4qUxTYlN4w_big-nuuk.jpg
Bjarke Ingels znany jest ze swojej niechęci do 'pudełkowatej' skandynawskiej architektury. Kolejny projekt jego pracowni nie jest więc zaskoczeniem – do budynków-spirali, budynków-wzgórz i piramid dołączyła kolejna 'buntownicza' forma – okrąg inspirowany topniejącym lodowcem. Taki kształt mieć będzie Grenlandzka Narodowa Galeria Sztuki w Nuuk. Zamknięty konkurs na projekt budynku galerii BIG wygrała wspólnie z TNT Nuuk, Ramboll Nuuk oraz Andarkitekti, pokonując między innymi norweską Snøhettę czy fińską pracownię Heikkinen-Komonen. Punktem wyjścia dla formy budynku był rzut idealnego okręgu. Jednocześnie, architekci chcieli nadać mu lokalną specyfikę i silnie związać go z grenlandzkim kontekstem. Usytuowany na zboczu wzgórza obiekt ma więc łączyć logiczny układ wnętrz z inspiracją otaczającym krajobrazem – jego forma, która miękko dostosowuje się do topografii podłoża, przypomina topniejący lodowiec albo zaspę śnieżną. BIG: „Duńska architektura funkcjonalistyczna w Nuuk to typowe, kanciaste pudełka, które ignorują naturę Grenlandii. Tymczasem nasza propozycja budynku Galerii Narodowej pozostaje w fizycznej i wizualnej harmonii z dramatyczną naturą. Tak jak życie na Grenlandii toczy się w symbiozie z naturą, tak stworzona przez nas prosta, funkcjonalna i symboliczna forma idealnego okręgu poddana została oddziaływaniu lokalnej topografii, stając się w efekcie unikatowym połączeniem abstrakcyjnej bryły i specyficznego kontekstu”. Obiekt będzie miał 3 tysiące metrów kwadratowych powierzchni. W jego centralnej części znajdować się będzie dziedziniec z ogrodem rzeźby. Dzięki, temu, że budynek położony będzie na zboczu, z atrium będzie się roztaczać widok na miasto i morze. Jak wyjaśniają autorzy projektu, kształt budynku galerii umożliwia elastyczny podział przestrzeni ekspozycyjnej, by móc dostosować ją do aktualnych potrzeb. Podobnie jak w rotundzie Muzeum Gugghenheima w Nowym Jorku, rampa i klatka schodowa stworzą tu spójny cykl komunikacji prowadzący od strefy wejściowej, przez półpiętro i audytorium po pętlę sal ekspozycyjnych i z powrotem. Inwestor: Nunatta Eqqumiitsulianik Saqqumersitsivia Współpraca: TNT Nuuk, Rambøll Nuuk, Arkitekti, MIR, Glessner Group Autorzy projektu: Bjarke Ingels, Andreas Pedersen Kierownik projektu: Jakob Henke Zespół projektowy: Daniel Selensky, Ji-Young Yoon, Gul Ertekin, Aleksander Tokarz, Alessio Zenaro, Johan Cool, Nickla Antoni Rasch Fot: BIG Źródło: designboom
IABtF7CSTVHY04123nGnxwHXODrl1eLCRwEfI2qIObQFaE6LzMd7DLu6E8SA_big-nuuk-2.jpg
zFPfNnk4AvGfyC13rA15DGYkd7lkClkYJtjlCPHIS8hRS3rfIJB1yJKcFn3N_big-nuuk-3.jpg
VKkVYA6ZAUOe0ZOcJcn22sgO4GhvFGrzJnGZXTtIWfxuC6Buu2MJTGoIqV4M_big-nuuk-4.jpg
WLJz25liBlYUSwOMXNfOFJuCl2OzOwtSGwQ11lv9mGOPCu1dQA922yyvnt0Q_big-nuuk-5.jpg
GnOIfcxTOLxuCAAwGpiQfpujQjEz7xsP8LKiry7e1AW3TainWm0djCtL2GUD_big-nuuk-6.jpg
FKvI7SQxvkkFkzZQUy5QGaX49d3Ye1kq7ZPDWnUP46dLwryGTiFjnAEAkBjf_big-nuuk-6a.jpg
9WFB0zeAzUyvz9gWE3t8uW4WN884MXSH5zGtc0Q7xMfdmnyw0TqebOYhs2is_big-nuuk-7.jpg
RYyVeIXLGzaydOr1rJfeR2pemNfieZQpihUEMBtLRmaZ5WM65KLT5x0S3ljt_big-nuuk-8.jpg
nr0YvHmbD2ycy1ySdmy5mfH3b9WjuWPic6TPJiEtuohVvUdtmGXK2nvdnbxF_big-nuuk-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera