Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z panoramicznym widokiem

 

Czas czytania: ~1 min


vxcy33Q4DdRMkBo9NQFuGujBbRFIJCSpLVqAh4wLeIE6iheawwTTPrDjyZol_k01v21-01.jpg
Holenderskie miasto Lejda przechodzi metamorfozę. Powstaje w nim ogromne nowe osiedle, na którym każdy dom projektuje inny architekt.
wE2u7PHA2Gu5bMMgyY0zdN0djIyClphnVf8aCmdjSI3gwo2tJPMUWPjFpC2R_k01v21-04.jpg
K01IV21 – to właśnie jeden z nich. Zaprojektowany przez pracownię Pasel Künzel Architects (której siedziba jest w Rotterdamie) jest wyjątkowy przede wszystkim ze względu na to, jak „zaprojektowano” w nim widok z okna.
cY2GFzRqewQVDsbiCiJ5KjyklqJwqnZnmibitbVXSJj7GepRiiQQjxmiGTmA_k01v21-05.jpg
Sprawą kluczową dla architektów stało się, by maksymalnie wykorzystać fakt, że dom położony jest w malowniczej okolicy, a więc by jak najmniej zasłonić ścianami to, co dzieje się wokół domu.
Wwolx0vt4TYHDVA9NN3KLWFnLWg5Y1bzOdzSCtMd6hQqAMFjsGs3nU8SioBk_k01v21-06.jpg
Oczywiście architekci pomyśleli też o prywatności przyszłych lokatorów – parter budynku zaplanowany jest dość klasycznie, ma „zwykłe” ściany i okna. Dopiero piętro i znajdujący się na dachu taras pozwalają rozkoszować się widokiem na dużą część zabytkowego centrum Lejdy, miasta, w którym urodził się Rembrandt.
Nr1rRarSnSpnz9iKumOCdos3UV7Ig6PQdr8geH7hSkVVKiB053rxZiz2uDFP_k01v21-08.jpg
Ciągi komunikacyjne i techniczne w domu przebiegają przez jego środek, tak, aby elewacje pozostały wolne i aby można je było przeszklić. Dzięki temu na piętrze znalazło się miejsce na ogromne okna, zajmujące nie tylko ściany, ale całe naroża budynku. Dzięki temu widok, jaki się z nich rozpościera, sprawia rzeczywiście wrażenie panoramicznego.
GIAwQLTAvJkeETzEqJAevmnmzNFEknvDDE667P8uDzHbGMwptLVqv3nf7oib_k01v21-10.jpg
Warto dodać, że dom K01IV21 jest częścią ogromnego planu urbanistycznego Nieuw Leyden, stworzonego dla tego holenderskiego miasta przez pracownię MVRDV. Foto: Marcel van der Burg, paselkuenzel.com
DEBQngJFLmld6svE5Pm9cyGA4lqzdUDQ8TgVTk9cK0f6ltsvfDXxfMIctYf1_k01v21-11.jpg
fuo2xTLbL7nQ7rdVbRYtbNUpsUBEUFVYcgrn3y57TxOl9OxYj7t3fCQEXPBE_k01v21-12.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera