Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bambusowa szkoła

 

Czas czytania: ~1 min


nK4GdZH537GiVCFIReYEYEzH8kTqVWIE2iUpBYjK4m7LOyTCaaIMmS4gYHaE_bamboo-school-finish-2010-001.jpg
Na półwyspie Bicol na Filipinach powstała właśnie Nato High School – szkoła, której budynek został w całości zbudowany z bambusa.
Uiv6vpHdYBUscP0BfAhI7G7s4a2S7eaBVaMqNNBCfZQunsXsX54bRHfqlvSw_bamboo-school-finish-2010-003.jpeg
Ten prototypowy projekt stworzyła Eleena Jamil, architektka pochodząca z Walii. To jej wizja zwyciężyła w konkursie architektonicznym ogłoszonym przez filipińską MyShelter Foundation, organizację, zajmującą się szeroko rozumianą edukacją (od przyznawania stypendiów, poprzez opiekę nad sierotami, po budowę eksperymentalnych szkół).
0Vtml5Wyn92VHbwSWbSHizuoWKWfYFlZuRb01eserpsEpNyD0IvVnxabSZHM_bamboo-school-finish-2010-006.jpg
Celem konkursu było stworzenie budynku, który nie tylko byłby funkcjonalny, tani i łatwy w budowie, ale też którego konstrukcja wytrzymywała by niezwykle silne wiatry, wiejące w tamtym regionie. Architektka sięgnęła po niegdyś popularny, dziś nieco zapomniany materiał – bambus. Znany ze swojej wytrzymałości i giętkości, doskonale sprawdził się w przypadku konkursowego zadania. Nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale też dlatego, że na Filipinach jest to powszechnie dostępny materiał, jest też prosty w obróbce – nie potrzeba specjalistów a ni szczególnego sprzętu, żeby budować z bambusa.
oVGyIQbVAQRhSYnYIyXEQM5897M7agr9629VfmLxaAAet8RJSlr6ax2zFlJy_bamboo-school-finish-2010-021.jpg
Szkoła, która powstała w lutym na półwyspie Bicol liczy tylko dwie sale lekcyjne, bo projekt jest eksperymentem i na jego przykładzie Fundacja będzie sprawdzać i udoskonalać projekt.
XtAsNxjffXj0iilNx4rUfrezxN9J5sW9CgUPfutblObaFY2EAMgiFKkUpY87_bamboo-school-finish-2010-081.jpg
Konstrukcja betonowych ścian i sufitu, „uplecionego” z bambusowych belek zostały dodatkowo wzmocnione zewnętrznym stelażem, który ma za zadanie „odbierać” właściwym ścianom ruch, wywołany tropikalną wichurą.
Sam budynek jest ponadt zaprojektowany z myślą o dzieciach – poza salami do nauki znalazło się tam też miejsce do zabawy. Projekt znalazł się wśród finalistów ubiegłorocznej edycji World Architecture Festival w Barcelonie. Foto: ej-architect.com

Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera