Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biurowiec – śmigłowiec

 

Czas czytania: ~2 min


JMZDVc7ySSLQt8LomNhybDgBGSGV84wNXJtpDspfVvZ6h7m9mtl1ionK6v34_helikopter-paryz.jpg
Niezwykły gmach stanął na obrzeżach Paryża. By go wyróżnić na tle szarej, industrialnej zabudowy, architekci nadali mu formę... helikoptera.
eqiVTRt1XbkQn6dBFLGjB5X1dDV366Rx2yqSMsnosrWwBwyfh1CAKnQboozZ_helikopter-paryz3.jpg
Autorami projektu są dwaj francuscy architekci, Stephane Maupin i Nicolas Hugon. Jak sami wspominają, przed przystąpieniem do projektowania poznali dobrze okolicę, w której budowla miała powstać i to ej wygląd stał się punktem wyjścia. Działka, położona między obwodnicą Paryża, torami kolejowymi, magazynami i fabryczkami, a osiedlem bloków socjalnych – to niełatwe sąsiedztwo. Z jego analizy architekci wysnuli wniosek, by stworzyć formę nową, oryginalną i nietypową, ale używając do tego tych samych surowych materiałów, które wypełniają okolicę – czyli głównie betonu i stali.
iNuV6sjlXawVsjWFRd87zlnYroD4MKFZJBaKCjMr1v1QhrCSXH7ihaeklntf_helikopter-paryz5.jpg
Trójkątny kształt budowli wymusiła nietypowa forma działki – w efekcie powstał budynek, który szybko nazwano „betonowym kawałkiem tortu”. Smukły trójkąt mierzy 5 pięter i wznosi się 22 metry ponad zindustrializowaną okolicę. Budynek należy do zarządu paryskiego metra i stanowi miejsce pracy dla tych, którzy zajmują się logistyką i techniczną obsługą działania paryskiej kolei podziemnej.
EPcVdenrtgphiu2LuweILrU98dfbz7uP7xGxngba1sKwFsTxsXApfenNtdsz_helikopter-paryz7.jpg
O ile zewnętrzna powłoka budynku inspirowana jest okoliczną zabudową, o tyle wnętrze – także przygotowane przez architektów – jest reakcją na trud i odpowiedzialność, jaki ponoszą użytkownicy budynku. Wyposażenie przestrzeni wspólnych w gmachu zostało zaprojektowane z poczuciem humoru – stąd „uśmiechnięte buźki”, jakie układają się w łazience z umywalek i dystrybutorów mydła; stąd żywe, energetyczne kolory, pojawiające się na posadzkach i ścianach klatki schodowej i korytarzy; stąd duże, jasne przestrzenie w pomieszczeniach przeznaczonych do odpoczynku (w sali z szafkami czy w łazienkach); stąd taras widokowy na ostatnim piętrze (rozciąga się z niego widok na całą okolicę).
yBZHowfVBls472Cjo5gQcMBJC9LdYxaAqIQ70EHsZw2GzuMQQqe1KWsJX2MB_helikopter-paryz8.jpg
Najbardziej charakterystyczny element budynku – ogromne śmigło, znajdujące się na dachu – to połączenie komina z trzema platformami, dźwigającymi panele słoneczne. Stephane Maupin i Nicolas Hugon przyznają, że nie podoba im się fakt, że francuska architektura ma na świecie opinię “poważnej”, a nawet “nadętej”. Budynkiem, który łączy w sobie cechy helikoptera i kawałka tortu chcieli przełamać ten stereotyp i udowodnić, że Francuzi też umieją budować z poczuciem humoru. Foto: Cécile Septet, xaxor.com, stephanemaupin.com
PyoIPwGRFBCFFiNgpVsGbszQSFvrPBZzdoF18yM2f3MmqWOV6yCFC3dI1fgP_helikopter-paryz9.jpg
m7bXXBeHw5ItAwaFXgTJZt5DdkwgowpbPHm1pibVZQAS1JGToNIhzVBZ7tjx_helikopter-paryz11.jpg
FdLgV1u7KaaJFgdeI1GW9XHsuxOmJyBoCzhdLdVmj9RqyQwiNlonZV7T7Ut0_helikopter-paryz12.jpg
xHd0VUSLoU7JrgUvgRDvGXpI2g4toL67rNmrucD41OHUt30xS9fOXFXeo2AW_helikopter-paryz13.jpg
Pc7Lv7NsLt5RIkOvptOUgt8JlIfBUVEQ5SgbJoUAnKmUKClkNLrywgyB1oBL_helikopter-paryz14.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera