Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Agora nauki

 

Czas czytania: ~2 min


nM9XB3ATUJpk8WUZaaMXWKzEb0b22vO5E7Cu8RlGeGbGRatD2sU81LCMbvN5_snohetta-ryerson-student-learning-center.jpg
„Traktowanie nauki jako statycznej, samotniczej aktywności należy już do przeszłości. Podczas gdy nadal ważne jest zapewnienie spokojnego miejsca dla indywidualnej pracy i przemyśleń, równie ważne jest stworzenie miejsca, gdzie ludzie mogą w bardziej aktywny sposób zdobywać wiedzę, gdzie mogą się rozwijać interakcje między nimi i gdzie obok siebie mogą znaleźć swoje miejsce różne formy aktywności – spokojne i głośne”. W taki sposób Craig Dykers, współzałożyciel Snøhetty, podsumowuje idee leżące u podstawy projektu Studenckiego Centrum Nauki Uniwersytetu Ryerson w Toronto, który przyniósł norweskiej pracowni zwycięstwo w międzynarodowym konkursie.
jmmwXSEdOlQ7A848ocTOVdUCNb5lWEkljasiJNtwGA7BjopgrbN5PFKoWbRJ_snohetta-ryerson-student-learning-center-2.jpg
Siedziba centrum studenckiego ma być manifestacją nowoczesnego oblicza uczelni. Ośmiopiętrowy budynek o przeszklonych, transparentnych elewacjach powstanie na terenie uniwersyteckiego kampusu, przy najważniejszym skrzyżowaniu w centrum miasta. Główne wejście, usytuowane w południowej elewacji i poprzedzone podniesionym placem przy Yonge Street, podkreśla fasetowo ukształtowany, podcięty narożnik. Jego kryształowa forma kontynuowana jest w holu wejściowym wewnątrz budynku.
3qIhrYAp5bgCSEDweQRUPoC2z3V8Pp2sXYWZdwER1hVQPx3Cu4iHeeMKQCHl_snohetta-ryerson-student-learning-center-3.jpg
Wznoszący się plac wejściowy, pomost łączący nowy budynek z istniejąca biblioteką i szereg różnorodnie ukształtowanych przestrzeni służących nauce, dyskusjom i spotkaniom, stworzyć mają warunki komfortowe zarówno dla pracowników naukowych, jak i studentów. Od strony Yonge Street, na kondygnacji podziemnej znajdzie się strefa komercyjna ze sklepami, dzięki której obiekt uniwersytecki będzie atrakcyjny także dla mieszkańców miasta.
GVeENTgjDin0O9BRaJ3OsOZw6hZccoXkiHCTwkbP6RsE1d2o9ioteLVJ6p9d_snohetta-ryerson-student-learning-center-4.jpg
Wewnątrz budynku każde piętro będzie zaaranżowane w odmienny sposób – niektóre będą miały otwarte plany, z możliwym do modyfikacji układem mebli i tarasami, inne będą podzielone na zamknięte pokoje nauki dla grup liczących od czterech do ośmiu osób. Będą także pomieszczenia sprzyjające indywidualnej nauce w ciszy i spokoju. W ten sposób budynek ma sprzyjać zarówno pracy naukowej, jak i promocji twórczej współpracy między studentami.
5sUEiRbSdnEXBUyu5UMuAYrIE1vmx3R58kJ7bGHOVbd6CiyTcoAtxLrDV01r_snohetta-ryerson-student-learning-center-5.jpg
W ramach programu ekologicznego, 50% powierzchni dachu przeznaczono na zieleń. Budynek ma też spełniać kryteria certyfikatu LEED Silver. Budowa ma się zacząć jeszcze pod koniec tego roku i zakończyć zimą 2014 r. Projekt powstał we współpracy z pracownią Zeidler Partnership Architects z Toronto. Fot: Snøhetta, Ryerson University Źródło: designboom.com
eoDervrva4ecEGVLI7yLGHSxXA540Ig1YWN05IQAO0sObPrsZrRRBCMWXtn4_snohetta-ryerson-student-learning-center-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera