Konkurs na siedzibę Leśnego Ogrodu Botanicznego Marszewo – znamy wyniki - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Konkurs na siedzibę Leśnego Ogrodu Botanicznego Marszewo – znamy wyniki

 

Czas czytania: ~2 min


Konkurs na siedzibę Leśnego Ogrodu Botanicznego Marszewo został rozstrzygnięty 7 marca 2016 roku.

 

NagmKcEPVxZjRhTRU9o38Tw6UN1uGPd2NcZr913IyKDkrJRGAKotMDDbs4sl_marszewo01.jpg

Konkurs na siedzibę Leśnego Ogrodu Botanicznego Marszewo ogłosiło Nadleśnictwo Gdańsk, które zarządza terenem ogrodu. Szukano nowego projektu budynku, który pomieściłby sale edukacyjne dla zwiedzających, sale wystawowe, a także przestrzenie służące funkcjom administracyjnym. Do tej pory zadaniom tym służył niewielki, mało funkcjonalny budynek.

YsbOcBrlRy2doYMZDih0SZGM2ZL7AblpzBYlKLkIqaUgs1dINtrnM9WsBor8_marszewo02.jpg
Fv5yop5Ru67igQZyDyYEX4bLXHn24ECzKrkCTYBLyXPjfBbh31iGfv8S0Fgu_marszewo03.jpg

Konkurs na siedzibę Leśnego Ogrodu Botanicznego Marszewo został rozstrzygnięty 7 marca 2016 roku. Startujący w nim architekci musieli zaprojektować budynek nie tylko dobrze spełniający swoją funkcję, ale i odznaczający się formą korespondującą z cennym przyrodniczo otoczeniem. Podobnego zadania podjęli się architekci, startujący w konkursie na projekt pawilonów wejściowych na teren Tatrzańskiego Parku Narodowego czy kładki w parku przyszpitalnym w Busku Zdroju.

oGQt34qHBIvPkF2khzSYeuxcLNODS4rVA3dQumQwmLYN773OCduHrGaIOMW6_marszewo04.jpg
noqDOulnBNGyW5JFJjPeFXcl6Nm18dz2N2wAqK7tTs6lyi5wmwwSewztZsgO_marszewo05.jpg
SoFiOHobyyGTnZa6q22wDpyknUvrNiMbC9ThizJt9pHLHwHii2jh7u4hdifS_marszewo06.jpg

Konkurs na siedzibę Leśnego Ogrodu Botanicznego Marszewo zorganizowano pod patronatem gdańskiego oddziału SARP. Nadesłane na konkurs prace oceniało jury w składzie: arch. Wojciech Wyka, członek Stowarzyszenia Architektów Polskich Oddział Wybrzeże - sędzia Przewodniczący; arch. Marek Łańcucki, członek SARP Oddział Wybrzeże; arch. Adam Drohomirecki, członek SARP Oddział Wybrzeże; Renata Stelmach, Urząd Miasta Gdyni; Anna Gołąb, Nadleśnictwo Gdańsk; Witold Ciechanowicz, Nadleśnictwo Gdańsk. Pierwszą nagrodę przyznano pracy, nadesłanej z Krakowa przez dwóch architektów, Damiana Poklewskiego-Koziełła oraz Marcina Gierbienisa. Drugiej nagrody nie przyznano, trzecią wręczono ex aequo dwóm zespołom w składach: Jakub Piórkowski, Adrian Mania, Hubert Kowalski oraz Łukasz Piankowski, Weronika Łuszczyk.

v49MbhNYEDKmsleYt5NWI1pMaaTp6y6Jqp6Buz9p43ouNKvHzA0OeyIXLHGX_marszewo07.jpg
DfqpEPTzFV5nSQKaGdNVeB1tCjZAqiYqFQ7yCqyphL0YoGbLW94EDQkXWiYl_marszewo08.jpg
XfYNBxmSmsXPl9ChKeFvFBhdapIhr7SgVl669lX1P9ewRI3Ab6VdYX6zijpe_marszewo09.jpg

Konkurs na siedzibę Leśnego Ogrodu Botanicznego Marszewo miał za ceł znalezienie najlepszej wizji budowy obiektu o powierzchni ok. 250 m2. Damian Poklewski-Koziełł i Marcin Gierbienis zaproponowali budynek, składający się z dwóch części połączonych wewnętrznym zielonym dziedzińcem. Jedną z wielu atrakcji dla odwiedzających ma być możliwość podziwiania ogrodu z tarasu widokowego. Do budowy nowego obiektu ma być użyte drewno, konserwowane techniką opalania – dzięki temu budulec jest nie tylko bardziej trwały i odporny, ale zyskuje też wyjątkowy, czarny kolor. Jury konkursu doceniło zarówno „zagrodowy” układ rozczłonkowanego budynku, jak i „twórcze rozwinięcie koncepcji brył, konstrukcji, materiałów wykończeniowych i barwy budynków”.

Źródło informacji: marszewo.edu.pl, nadlesnictwo.gdansk.lasy.gov.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Innowacyjny konkurs na projekt parku w Warszawie
Innowacyjny konkurs na projekt parku w Warszawie

7 maja 2021 roku ogłoszono wyniki konkursu na opracowanie koncepcji parku o charakterze miejskim w d ...

Prefabrykacja w architekturze
Prefabrykacja w architekturze

Po okresie zniechęcenia do prefabrykacji spowodowanej doświadczeniami okresu PRL, w tej chwili wraca ...

Webinarium Knauf: Projekt, najważniejszy etap prac dociepleniowych od wewnątrz. Jak zrobić to dobrze?
Webinarium Knauf: Projekt, najważniejszy etap prac dociepleniowych od wewnątrz. Jak zrobić to dobrze?

Co jest ważne? Współczynnik U, komfort użytkowania czy wpływ docieplenia na trwałość przegrody? Proj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera