Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wybrzuszony

 

Czas czytania: ~2 min


l01d3gLDuLApzwWlPaG8vBf4qIYTF0Cx5XEGMacgsLCfgzX4RoSqQmzKKv4b_block-16-1.jpg
Block 16 – to nazwa budynku wielomieszkaniowego, wzniesionego w holenderskiej miejscowości Almere przez pracownię René van Zuuk Architekten.
rXHp1fFFvCnL7l7XGV86Q4Xbw6CD2z5nQG5uHhjX2ghUb5GS7OCqQl7dPDx9_block-16-3.jpg
Budynek powstał w samym centrum miasta, które kilka lat temu zostało poddane gruntownej modernizacji. Jak wiele miast w Holandii, miejscowość przez lata związana była z wodą – sieć rzek i kanałów w Holandii niejako wymusiła tę „specjalizację”. Przemysł morski nie jest dziś już ani tak ważny, ani dochodowy, wiec wiele z dzielnic w holenderskich miastach przestało pełnić swoje industrialne funkcje i trzeba było je zagospodarować na nowo.
o7W4uR84v4mbNrLe1OJoHAj9159iiOiqBLWb6Wy0hr8CmIVPE6McBU0jpwPy_block-16-4.jpg
Plan urbanistyczny dla centralnej dzielnicy Almere przygotowała OMA – pracownia Rema Koolhaasa, a poszczególne budowle powstały według wizji różnych architektów.

Jednym z nich jest właśnie Block 16 – apartamentowiec z 49 mieszkaniami i przestrzenią komercyjną na parterze.
2EiqtyTBD4w9m3i1Y26rLigAKPUBphwuGznD6oLAOskcF1tsfetUv4B6vuv8_block-16-5.jpg
Budynek stanął przy wejściu do zatoki – architekci wspominają, że to właśnie lokalizacja była punktem wyjścia do wymyślenia formy gmachu. Jako że Block 16 miał być swego rodzaju bramą postanowili nadać mu zaskakującą formę. Sami mówią, że widzieli wiele nudnych, prostych budynków, ulokowanych w miejscach „wejścia” na jakiś nowy teren miasta i według nich to się zupełnie nie sprawdza – bo nudzi widza i nie zachęca do wejścia dalej. I dlatego ich projekt się wybrzusza. Od strony wjazdu do miasta wydaje się zwykłym prostopadłościanem, ale zaraz za rogiem okazuje się formą o wiele bardziej nietypową.
7U68fsZjQKegBDGsuiLrBLRCfBifANk1DoMGx1hMCXlka9HxDV2ghdp2fzC0_block-16-6.jpg
Tę dynamiczną, falistą konstrukcję osiągnięto, posiłkując się techniką zaczerpniętą z systemu budowy tuneli (betonowa konstrukcja była wylewana „pasami”, jednocześnie budując podłogę i ściany każdej kondygnacji), reszty efektu dopełniła okładzina z aluminium, podzielona na niewielkie, nachodzące na siebie panele, dodająca jeszcze „dramatyzmu” budynkowi. Co ciekawe, w pierwszej wersji planów elewacje miały był gładko pokryte drewnem. To inwestor nie zgodził się na takie rozwiązanie (głównym powodem były koszty) i dopiero wtedy narodził się pomysł niewielkich aluminiowych płyt, które sprawiają wrażenie, jakby nie pasowały do tego budynku, jakby zostały „pożyczone” z zupełnie innego obiektu.
4xaW4En9BtAvkNgSwxqKSKmRiuEswZy0QEPrsFhsD1TMnhjPpPCjfsezoRWJ_block-16-7.jpg
Chyba dobrze się stało, bo to właśnie one – obok falistego wybrzuszenia ściany – nadają Blockowi 16 charakteru.

Foto: Christian Richters dla René van Zuuk Architekten, renevanzuuk.nl

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera