Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Robotyczna wersja Mackintosha

 

Czas czytania: ~2 min


l7eeiEq5Q7oP61u15TgSwn70ToOpbeovIbieKORBjZ0kaBWZUHzUs4YnPF7V_glasgow-school-of-art1.jpg
W lutym 2011 rozstrzygnięto międzynarodowy konkurs na rozbudowę jednego z najbardziej „kultowych” przykładów nowoczesnej architektury, Glasgow School of Art.

Gmach artystycznej uczelni wzniesiono w latach 1897-1909 według projektu Charlesa Rennie Mackintosha. Budowla ta – to nie tylko światowej sławy przykład architektury w stylu ruchu Arts and Crafts (który był bodźcem do narodzin modernizmu i nowoczesnej architektury w ogóle), ale dla Szkotów także jeden z najcenniejszych zabytków i powodów do dumy.
zK9rmXjMtkMb56CSuZJ61q63Bm7ImH14WMb1lIil3OZUGLpTgHGFncmme3rK_glasgow-school-of-art2.jpg
Gdy dyrekcja szkoły ogłosiła konkurs na rozbudowę, wiele osób liczyło, że zwycięży projekt, dostosowujący się ściśle do dzieła Mackintosha. Tak się nie stało – pierwszą nagrodę przyznano wizji Stevena Holla, która bynajmniej nie chce być tłem dla zabytku.

Projekt wzbudził krzyk oburzenia – debata na jego temat przetaczała się długo przez brytyjskie media. Gmachowi zarzucano brak szacunku do sąsiedniego budynku, przeskalowanie, nieodpowiednie materiały (Holl zaproponował gmach ze szkła, tymczasem w całej dzielnicy dominuje kamień). Gazety propozycję amerykańskiego architekta nazwały „robotycznym kuzynem” gmachu z 1909 roku, komputerową podróbką. Inni twierdzili, że projekt Stevena Holla jest przede wszystkim emanacją jego ego starchitekta, który nie czuje szacunku do otoczenia.
3cO6stRY11s1GUAS0UDBHIeiAWCX2OAqRzf1hxV6hcQD3KZClaQwY0QVsItV_glasgow-school-of-art3.jpg
Jak Amerykanin odpiera te zarzuty? Holl twierdzi, że jego wizja bazuje ściśle na ideach, które stosował Mackintosh, czyli przede wszystkim wykorzystaniu światła. Faktycznie, w budynku Glasgow School of Art światło gra ogromną rolę – wpadając przez duże, wysokie okna jest jednym z ważnych środków wyrazu. Holl idąc za tą ideą przeszklił budynek prawie w całości, by światło go wypełniło i poniekąd „skonstruowało” jego wnętrze. Jeden z rysunków Holla pokazuje dokładnie, według jakiego schematu został zaplanowany układ okna-sale wykładowe. Chodziło o ot, aby studenci dzienni i wieczorowi oraz słuchacze i letnich, i zimowych semestrów zawsze mogli przebywać w dobrze nasłonecznionych salach.
5Kr94vk0dIHK7Z2VVlhxDPw4KSDL2hxVWc6TlwH16oLb386wqowtD3xKRas6_glasgow-school-of-art4.jpg
Amerykański architekt podkreśla, że nie chciał budować kopii gmachu Mackintosha, a inspirując się jego koncepcjami stworzyć obiekt na wskroś nowoczesny, odzwierciedlający charakter artystycznej uczelni, pełnej ludzi oryginalnych, dynamicznych i kreatywnych. Nowy budynek – jak mówi Holl - „wprowadzi nie tylko Glasgow School of Art, ale i całe miasto w XXI wiek”.

Czy tak się stanie – na razie nie wiadomo. Uczelnia nie zdecydowała na razie, czy zwycięski projekt przeznaczy do realizacji.

Foto: Steven Holl Architects, stevenholl.com

Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera