Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Lekki jak bunkier

 

Czas czytania: ~2 min


60Dh3XbmrjfLOlJ76v14soX9AYNhA0eYyNC5NCPHafSZxQvJi3rpc1sy55E3_edf-lan-architecture-1.jpg
W szczerym polu pod francuskim miastem Bure stanął biurowiec firmy produkującej energię EDF. Budynek miał łączyć w sobie solidność i lekkość.
oTWIh3ZfcU5LYL4EgFDmELnCvoFmoLFiJZbBC4KYpNZb3sa50ELkgLS37VwG_edf-lan-architecture-2.jpg
To właściwie archiwum – budynek powstał specjalnie, by pomieścić coraz obszerniejsze archiwum rozmaitych dokumentów ogromnej firmy, dostarczającej energię do domów i zakładów nie tylko we Francji, ale i w innych europejskich krajach. Do tej pory archiwalne zasoby przechowywano w niedostosowanych do tego pomieszczeniach, na terenie poszczególnych oddziałów firmy – nawet na terenie należącej do koncernu elektrowni atomowej. Wreszcie EDF postanowiło zbudować specjalnie na ten cel przeznaczony gmach.
Zuh1Q8CKjJf71DQRPzZkTk7Zy8h6D2RC9HmftiC7gItTW4gpdQSMLTeToXuj_edf-lan-architecture-3.jpg
Budynek zaprojektowała paryska pracownia LAN Architecture. Archiwum EDF wzniesiono na pograniczu dwóch specjalnych stref ekonomicznych, w okolicy, która niegdyś zdegradowana, dziś przechodzi modernizację – dlatego architektom zależało też na tym, aby i ich projekt wnosił tu nową – lepszą – jakość. Jest więc w pełni ekologiczny (m.in. korzysta w deszczówki, recyklinguje śmieci, a puszta przestrzeń pomiędzy dwoma warstwami ścian pomaga gmach ogrzewać lub chłodzić, zmniejszając jednocześnie zużycie energii), ma też dość niezwykłą formę.
8WQroTlmaB1OswkEAZIgnl8YwJbMd4nFEmhPx07T335uxDFjJBjSjhyhksc4_edf-lan-architecture-4.jpg
Prosty, surowy kubik stoi na pustym polu. Mimo że wykonany z betonu, idealnie stapia się z kolorami otoczenia – ziemi i nieba. Archiwum EDF wygląda jak „lekki bunkier” – z bunkrem kojarzy się jego zwarta, zamknięta struktura (i brak okien), ale lekkości nadaje mu nie tylko niezwykła dekoracja elewacji, ale i idealnie wyważone proporcje, budynek nie jest ani za duży, ani za ciężki.
Qhv6mW3wKerZhdOu5GSr8SgtW7TsjvNxMflGXUnbKCGurIQwUf2LYq8nUYkE_edf-lan-architecture-5.jpg
Stalowy szkielet kubika obłożono prefabrykowanymi betonowymi płytami, które na zewnątrz zostały ozdobione graficznym, złotawym wzorem. Wykonano go ze 100 tysięcy okrągłych „ćwieków” z nierdzewnej stali. Ich lśniąca powierzchnia błyszczy się i obija kolory otoczenia, co w połączeniu z rdzawym kolorem elewacji idealnie wtapia budynek w tło.
H7GMn65F59LKV6j8IhdWBLOQ1y72tIafHkmX7KYPMiZagnHOM082Ppz6syjU_edf-lan-architecture-6.jpg
Zamknięta bryła budynku zmienia się po wejściu do środka – rozplanowane wokół wewnętrznych dziedzińców (niektóre wypełniono wodą) pokoje biurowe są przeszklone i pełne światła. W części magazynowej – czyli „archiwum właściwym” – dominuje biel. W ten sposób gmach, który z zewnątrz wygląda jak niedostępna betonowa bryła, w środku okazuje się normalnym, funkcjonalnym miejscem pracy. Foto: LAN Architecture, lan-paris.com
DgtivcpgjnBSST0S5Iyz0S24qVBz5qJ0LCFbKH2Rqi6gePUNhZNJyrmQ1GbK_edf-lan-architecture-7.jpg
BQkuG1V4VNfWmBxncobApHgybvJhvVFsNMd6cz6J9vXIiskdsepUv15qD2XW_edf-lan-architecture-8.jpg
wP7fZyolcttMTuetg0kcupJMrOWm9Zi7knrUjtdor1zaN4Iqbo6h37AL2U4t_edf-lan-architecture-11.jpg
INg3aFKXz44iDFaYEZ758bQz9LZ4Uo7GbErDBq97kpTV7q6aC3g0XdyiRbEv_edf-lan-architecture-12.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera