Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Komiksowe chmurki

 

Czas czytania: ~2 min


zjEj7AoRtWhGDivTpF1jegYiRcytE4rusNYNy5fWoXMWRVC7EEznznMavmjq_mvrdv-comic-and-animation-museum-hangzhou.jpg
Z czym kojarzy się komiks? Dla architektów z pracowni MVRDV jego najbardziej charakterystycznym elementem są 'chmurki', w których pojawia się tekst. To właśnie one stały się punktem wyjścia dla zaproponowanej przez nich koncepcji Muzeum Komiksu i Animacji w Hangzhou, która została wybrana w międzynarodowym konkursie.
NgzhYOPuv1v7ipNqUhLRkRQPFCkTFpEOYeRnxaFjSOCwXaHu6kmUYUVdw9Pa_mvrdv-comic-and-animation-museum-hangzhou-2.jpg
W Hangzhou – mieście położonym we wschodnich Chinach – od 2005 roku odbywa się coroczny międzynarodowy festiwal komiksu i animacji. Jak podkreślają architekci z MVRDV, te dziedziny twórczości, które przez długi czas uważane były przede wszystkim za rozrywkę dla młodzieży, osiągają coraz wyższy poziom artystyczny. Muzeum pomyślane więc zostało jako miejsce łączące sztukę i zabawę. Wykorzystując rozpoznawalny motyw z kreskówek – chmurki z tekstem, które przekształcono w trójwymiarowe bryły – budynek ma w czytelny sposób komunikować swoje przeznaczenie.
N6dF1oxF0da7WCAFmJrPFcXTLse4HRDO9aA7J7o4rXOIWZlQ7AH7PekADfvO_mvrdv-comic-and-animation-museum-hangzhou-3.jpg
Cały kompleks muzeum ma składać się z ośmiu komiksowych 'chmurek' i w sumie mieć będzie 30 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni. Częścią założenia będzie także szereg parków rozlokowanych na niewielkich, sztucznych wysepkach na jeziorze, plac publiczny oraz centrum wystawiennicze o powierzchni 13 tysięcy metrów kwadratowych.
MpFJlCycaN5SttsUYQiNRIhZoufRcdpquysgyQ69Ze9li2u6H4HFKOlMyNes_mvrdv-comic-and-animation-museum-hangzhou-4.jpg
Hol, sale edukacyjne, trzy sale teatralne i kinowe na łącznie 1111 miejsc oraz księgarnia umieszczone zostały w osobnej 'chmurce'. W kolejnych znajdą się sale wystaw stałych i czasowych. Te pierwsze zaaranżowane będą po linii spiralnej, drugie – będą w pełni elastyczne, żeby umożliwić swobodną aranżację przestrzeni. Jedna część budynku będzie przeznaczona na interaktywne doświadczenia – zwiedzający będą mogli samodzielnie eksperymentować z różnymi technikami animacji. Główną atrakcją tej przestrzeni będzie gigantyczny zeotrop – urządzenie optyczne wykorzystujące efekt stroboskopowy dla stworzenia wrażenia 'ruchomego' obrazu. Na dachu muzeum znajdzie się restauracja.
VfwXEAyI6tevAO98AHsxi6IrZORCtseGhPifWEyiB3EXPemIFjKQuuJ377kq_mvrdv-comic-and-animation-museum-hangzhou-5.jpg
Elewacje budynku pokryte będą motywami z kreskówek. Te reliefowe wzory, zaprojektowane we współpracy z grafikiem Jonge Meestersem z Amsterdamu, mają być nawiązaniem do pięknie zdobionych, chińskich waz. Biała powierzchnia zewnętrznych ścian budynku umożliwiająca wyświetlanie na nich tekstu ma sprawić, że muzeum można będzie przekształcić w prawdziwą, ogromnych rozmiarów komiksową 'chmurkę'. Budowa ma się rozpocząć w 2012 r.. Przeznaczono na nią 92 miliony euro. Fot: MVRDV, bustler.net
P1NJmJPgz2LmaUaHgeWVbHeav7iYLbuMTaY9T8vF39eyBlDjx0a5XQeZpLrM_mvrdv-comic-and-animation-museum-hangzhou-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera