Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Moda w Istambule

 

Czas czytania: ~2 min


cyRNwtJKyqgBPQL7GOXXavPlmR24huhhHDjaneoPrCFeqYMpq78tcop9SBP1_vakko-istambul-01.jpg
Nowojorska pracownia REX zaprojektowała Centrum Mody Vakko w Istambule. Budynek dostał właśnie nagrodę magazynu Wallpaper.
8PwD9MEnjCRXh6aWl7D3siu2EQSSg3qruUT3wmeSTqvp7qWit4zARjweBQwM_vakko-istambul-02.jpg
W gmachu swoje siedziby mają dwie firmy – siostry: dom mody Vakko oraz Power Media, właściciel stacji telewizyjnej i radiowej, turecki odpowiednik znanej stacji MTV. W środku znalazło się miejsce na biura, showroomy, sale konferencyjne, audytorium, muzeum, część restauracyjną oraz studia telewizyjne, montażowe, produkcyjne.
zxD8zCKEPvgnGOZdYETXENXUeWdk9w0q9FPeOEBBFWIeag4NRExdaqZt7yjT_vakko-istambul-03.jpg
Budynek powstał w oparciu o betonowy szkielet, który na tej działce stał już wcześniej – był „pamiątką” po hotelu, którego budowę zawieszono kilka lat wcześniej. Pozostałość po poprzedniej budowie architekci z pracowni REX postanowili wykorzystać i do niej dopasowali swój projekt. Część, która znalazła się na wysokości betonowego szkieletu przeznaczyli na pomieszczenia domu mody, a na tym budynku „położyli” drugi, nieco mniejszy. Tu znalazła swoje miejsce stacja telewizyjna – wyżej położone pomieszczenia ułatwiły zadbanie o dobre oświetlenie i akustykę, niezbędną przy produkcji i realizacji programów.
3v3upOlEs0AwuxZK8NDHA6r1Ae4OJYp8JAVPcqrflQOvxsde6toceOBGuxWj_vakko-istambul-04.jpg
Z daleka budynek, przypominający dwa położone jeden na drugim płaskie prostopadłościany, lśni i odbija otoczenie, bo z zewnątrz obłożony jest szkłem. Jeśli się jednak do niego zbliżyć, widać doskonale betonowy stelaż tuż pod szybami, który (poza oczywistą funkcją konstrukcyjną) tworzy na elewacjach graficzny wzór.
OXi7Ry9MitCxDvZjDn6h7nvSLsFZQOfEe64UiJTn8GqK17GSZvExxXdGQIA4_vakko-istambul-05.jpg
Co ciekawe, do obłożenia budynku użyto specjalnie kształtowanych szyb – odbito na nich wzór przypominający literę X, który jest zarazem powtórzeniem elementów konstrukcyjnego szkieletu. Dzięki temu zabiegowi światło na szybach załamuje się, jakby zniekształcając formę elewacji (X na każdej szybie ma też ważne zastosowanie techniczne – w znacznym stopniu podnosi wytrzymałość szyby).
NEaueoasoZgKIVdqe5W9KVFSru1s6ofhu7f7F63hJNCJaPxr3g1z9FHna0Up_vakko-istambul-06.jpg
Ciekawym pomysłem na zaaranżowanie wnętrza jest też obudowanie klatki schodowej i ścian wokół lustrami. Biegnące ukośnie schody stały się więc zrazem odbijającą wszystko dookoła płaszczyzną, dzięki czemu wędrując przez budynek łatwo stracić orientację. Bywają chwile, że można nawet pomylić pion i poziom... Foto: Iwan Baan dla REX Architects, rex-ny.com
XbD2HZwh7jJNwhqIZmpbZBUcWE9UJn2r9dpWHcml5b0YM0T3zWxcyZ2PcZRL_vakko-istambul-07.jpg
OZpvKxOpZkjFdMYzcM377oUzQNW8B1KSbpgcPqLYWFUEAlHlKTgI3XvUHCnc_vakko-istambul-08.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Amfiteatr im. I.J. Paderewskiego w Koszalinie - przebudowa z szacunkiem
Amfiteatr im. I.J. Paderewskiego w Koszalinie - przebudowa z szacunkiem

Amfiteatr im. Ignacego Jana Paderewskiego w Koszalinie został wybudowany w 1973 roku według projektu ...

Drewniany dom Czarna Perła w Lanckoronie. Architektura, która łączy tradycję z nowoczesnością – prezentacja online i wywiad z architektem
Drewniany dom Czarna Perła w Lanckoronie. Architektura, która łączy tradycję z nowoczesnością – prezentacja online i wywiad z architektem

Czarna Perła w Lanckoronie to dom jednorodzinny, który skalą, formą i detalem nawiązuje do tradycyjn ...

Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami
Żółty krokodyl. Niezwykłe przedszkole KIDO w Aleksandrowie Łódzkim – prezentacja online i wywiad z architektami

Żółty krokodyl – to właśnie widzą w tej bryle dzieci. Dorośli dostrzegają w pilastym dachu echo fabr ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Świat
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera