Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pływający rezerwat

 

Czas czytania: ~2 min


B00eXVBPmGaFM5fuJDVWZft04QF1nCXcJrALeSU7PTsjInXVjycJrXV0RlZM_rezerwat-brockholes-1.jpg
Na terenie rezerwatu przyrody Brockholes na północy Wielkiej Brytanii powstała pływająca wioska dla zwiedzających ten teren.
XpUzA7zfZRz4Sxv3VHym0l0fWrL1LNXnlV2M0T0mDkhRhf0A6VJAJ4NpJ9c5_rezerwat-brockholes-2.jpg
Brockholes to – jak mówią jego zarządcy – nowy typ rezerwatu. Priorytetem jest tu oczywiście dbałość o naturę i nie zakłócanie życia roślin i zwierząt, jednak na tyle, na ile to możliwe, jego szefowie starają się uatrakcyjnić zwiedzającym pobyt. Dlatego też organizowane są tu różne imprezy dla dorosłych i dzieci (ich celem jest oczywiście popularyzacja ekologii), działa tu restauracja slow food, można nawet na terenie rezerwatu zorganizować biznesową konferencję.
innkQDxLPrvU30zZLXXgIn1gHopQIMrjT0ePSTWWX2gQ8BvRNFo99SZVrn5W_rezerwat-brockholes-3.jpg
Aby pomieścić te i inne wydarzenia, organizowane w Brockholes, na jego terenie powstał specjalny kompleks budynków. Nadano mu kształt pływającej wioski. Konkurs na ten projekt, ogłoszony przez Royal Institute of British Architects, wygrała propozycja Adama Khana, młodego architekta z Londynu.
0zKu5MGDRWEOAhzONSgq8GPaiRuhEX5y14FNVhBtEwIUZLEtcFISF1siffNz_rezerwat-brockholes-4.jpg
Projektant zaproponował zbudowanie drewnianej wioski, która zostałaby umieszczona na dużym pontonie na znajdującym się w rezerwacie jeziorze. Takie położenie budynków okazało się optymalne zarówno dla przyrody, jak i dla gości, którzy w Europie rzadko mają okazję spędzić czas w domku na wodzie. Wykonane z lekkiego drewna domki ulokowano w takim miejscu jeziora, by nie zakłócić naturalnych ruchów jego wody ani sposobu życia jego mieszkańców. Większość rezerwatu – to tereny bagniste i wodne i taką właśnie roślinność i zwierzynę można tu spotkać. To kolejny powód, dla którego pomieszczenia dla gości i dla zwiedzających zdecydowano się umieścić na jeziorze. W domkach znalazły się sale edukacyjne, wystawowe, konferencyjne, restauracja i sklep. A wszystko stanęło na pontonie o wymiarach 65x42 metry.
zpY8asz7tH5kWyuzqCD7h9OJj6BJP8joIVkJqe9VnTXMMBKLfG17mnBEH8tN_rezerwat-brockholes-5.jpg
Projekt Khana, który ma być oddany do użytku w tym miesiącu (czyli w maju 2011) jest jednym z elementów rozwoju i popularyzacji stuhektarowego rezerwatu, który nie jest zbyt znany. Łatwo się domyślić, że projekt jest całkowicie ekologiczny. Otrzymał już najwyższą możliwą ocenę w skali BREAAM – „Outstending”. Foto: Adam Khan Architects, adamkhan.co.uk
6WOidEfhCVbQD8Gyk5tMgDzQj7fCgYV0DbUr0TEt9YwQ4y0w9aYjWYxshW4B_rezerwat-brockholes-6.jpg
j67mF32LZEQxhqJ77Rrg9dlZzjbQBytaMDDDBG72MIVjbW1lVaEgagD2R8JX_rezerwat-brockholes-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera