Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Konceptualny meczet

 

Czas czytania: ~2 min


aiSCQR8dd69BfWqIrPyxPsbAt7GZMoTDwFLBk73qZSzlz84IsMJ7ZWkk6dho_meczet-manco-1.jpg
Na zamówienie władz tureckiego miasta Kayseri pracownia Manço Architects stworzyła koncepcję nowoczesnego meczetu.
q3Y4JisKUsmtpyh4Gc748DBd8aoE7MXAeUMfKoeJ1AId5bImWaZncxiFzLfi_meczet-manco-2.jpg
Skośny, jakby częściowo wbity w ziemię sześcian – taki kształt nadali architekci zaprojektowanemu meczetowi. Nie jest to forma, kojarząca się z kulturą islamu, projektanci uznali jednak, że surowość tej formy, prostota podstawowej bryły geometrycznej doskonale współgra ze skromnością i pokorą, którymi ma się wszak odznaczać każdy Muzułmanin. Drugą ważną inspiracją była forma Kaaby – sześciennego budynku-relikwiarza, stojącego na dziedzińcu meczetu w Mekce, najświętszym miejscu islamu. Tak jak każdy wyznawca islamu modli się, pochylając głowę w stronę Mekki, tak i meczet w Kayseri miałby być pochylony w tym samym kierunku.
OdFGHv3eKrBPW9KjbpZqM0zoZLTK9grOv5LAVcrRxjtIVsYjKdaRsVTpJKGw_meczet-manco-3.jpg
Sam gmach meczetu miałby stanąć na środku placu (który także schodkowo by się obniżał), a po dwóch jego stronach znalazłoby się miejsce na dwa place. Ten położony wyżej miałby służyć do modlitw i pogrzebów; drugi, niżej, zlokalizowany jakby w cieniu gmachu meczetu, zostałby zamieniony w basen do rytuałów związanych z wodą. Takie położenie basenu ma jeszcze jedną zaletę – od powierzchni wody odbijało by się światło słoneczne i wpadało prosto do wnętrza świątyni, dodatkowo je rozjaśniając. W ten sam sposób basen „pomógłby” cyrkulacji powietrza i wentylacji wnętrza meczetu.
EDT5C8gYMqRq3V1IYBMA4qzadaIIQSD5F30jMkagTOlPpZWR1A6jrQH4vux0_meczet-manco-5.jpg
Zarówno budynek, jak i plac oraz towarzysząca meczetowi wieża (o także prostej, zgeometryzowanej formie) architekci zaplanowali w bielach i jasnych szarościach. Cały kompleks pozbawiono jakichkolwiek dekoracji czy detalu architektonicznego. Jednocześnie forma całej kompozycji jest na tyle czytelna i przekonująca, że nie sprawia wrażenie idealnego porządku, w którym niczego nie brakuje. Foto: Manço Architects, manco.com.tr
DLOWaODia1edFpUqBlv1qQi30GhHTa3gW2VYKB1b7dekSef06ejDrUv0H2ni_meczet-manco-6.jpg
epWxybwUwMk8dMlnMYqkrunuLYCY4qMEb5CMzXU0zFaEx9o7TlMqBHwPBZm7_meczet-manco-7.jpeg
gaNemKSSqI42f9Gdo0Ro9QP3AUoc2Q4FzyD3u1haMvxsvAm2sTaS6YE9vzXg_meczet-manco-8.jpg
VQxlPb9K8C1b6L7vOoIlQUAXF06eIox3G8z8DfZEWPut7y5ewFWzC44frzz4_meczet-manco-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera