Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Oda do światła

 

Czas czytania: ~2 min


OYUeH1Cd2tyW3HimqyNYpKaxKN02bYCnDGPl1kTDGwVc6c2na1huOLfsg542_uniwesytet-erazma-1.jpg
Pawilon dla studentów, zbudowany na terenie Uniwersytetu Erazma z Rotterdamu będzie lśnił z daleka; jego lekka konstrukcja sprawia wrażenie, jakby zbudowana była ze światła.
R3Kojj45sjyH8Tny80GngG9PsWaEkYFJ2DbLJmGfJMlts8DI1Sz6lln4Jm0r_uniwesytet-erazma-2.jpg
Uniwersytet w Rotterdamie, nazwany imieniem najsłynniejszego obywatela tego miasta, Erazma, wzbogaci się o pawilon studencki. Zgodnie z założeniami zleceniodawcy nowy budynek ma się stać sercem całego kampusu, miejscem, w którym będą przecinać się drogi wszystkich użytkowników uczelni, obszarem do nauki, spotkań i relaksu.
Rrq1fUyDTswdt25NIkJNBYV8SCNB27XWmyydi84mhj5DIB5qHkkfbUjxLuET_uniwesytet-erazma-3.jpg
Według jury konkursu, który był ogłoszony na projekt gmachu, najlepiej tę koncepcję zrozumiał Paul de Ruiter, prowadzący w Amsterdamie pracownię Paul de Ruiter Architects.
QjM3F9Mr5x3UGbWCgc0ySVJClkSBJDaUWQSPJegzkk4Za5dYAEmcqsaDRAdl_uniwesytet-erazma-4.jpg
Autor projektu relacjonuje, jak rodziła się jego koncepcja: skoro budynek ma przyciągać i być atrakcyjnym miejscem do przebywania, musi wywoływać pozytywną energię. A tę na pewno w ludziach wywołuje światło, które jest zarazem elementem rozpoznawczym i łatwo widzialnym z daleka. Dlatego też światło architekt uczynił głównym elementem swojej wizji.
lIm69qf3ILW2XuPlnQU4dAEs5Tf56xWVJesonXgjgr2fM3rl4F4dHp6SVs0I_uniwesytet-erazma-5.jpg
Powstał pawilon, wzniesiony na smukłych słupach, którego materiałem budowlanym jest szkło. Dzięki temu w dzień wnętrze pawilonu wypełnia rozproszone światło, w nocy gmach emanuje światłem na zewnątrz. Budynek składa się z dwóch części: dolna - ogólnodostępny dziedziniec - otoczona będzie szybami z przezroczystego szkła, tak by zieleń wokół „wnikała” do środka, czyniąc z tej publicznej agory miejsce jeszcze bardziej przyjazne. Dwie wyższe kondygnacje wypełnią sale do nauki oraz przestrzenie dla działań studenckich. Te pietra otrzymają elewacje z mlecznego szkła – by ułatwić w nich skupienie, by je nieco odizolować od zewnętrza.
XYgE8vwy6276UvQVR406X2t7fFtaRQ8DS13XiKLOj5JAKfeITO0gupKanjCx_uniwesytet-erazma-6.jpg
Ostatnie piętro – w formie antresoli – będzie to taras pod przeszklonym dachem. Dach ten otrzyma kształt ukośnych „zębów”, a stanie się tak z dwóch powodów. Aby światło słoneczne nie wpadało do środka bezpośrednio (byłoby wówczas zbyt intensywne), ale też po to, by na ukośnych jego ściankach można było zainstalować panele słoneczne (produkujące energię do oświetlenia gmachu wieczorem).
17mc399tFmm5YhoDvjqbxE5mM3cDnZ7mXaPktfyCumeC8uzgjTts1AHniqFj_uniwesytet-erazma-9.jpg
Bardzo prosty kształt budynku (wzbogacony jedynie spiralnym układem wnętrza) nie jest tu przypadkowy – żadne oryginalne kształty nie są potrzebne w chwili, gdy architekt postanawia użyć najbardziej klasycznego i naturalnego budulca, jakim jest światło. Foto: paulderuiter.nl

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera