Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Świecąca lilia

 

Czas czytania: ~2 min


3QaNgA0rW0Wee7HyQA07hCB7p0BF5eNki0g6WFfgLQF2QPAaflcNFNTfiCqZ_hariri-pontarini-architects-1.jpg
Kanadyjska pracownia Hariri Pontarini Architects zaprojektowała świątynię dla wyznawców bahaizmu (religii Bahá’í). Budynek przypomina lśniący pąk lilii.
l8N16X0mHImq3ntOjusiEZsFOIUImVD0uFiMOhXAwQyYNz91V04A9KRY0KaX_hariri-pontarini-architects-2.jpg
Gmach powstaje właśnie w okolicy Santiago, stolicy Chile, kraju, w którym religia bahaizmu ma sporo wyznawców.
„Dla wielu ludzi architektura jest jedynym sposobem, by wyrazić swoje uczucia i religijność. Poprzez projektowanie mogą połączyć w jedną całość swoją kreatywność i duchowość”, mówią osoby związane z projektem. Uważają, że wizja świątyni, jaką przygotował Siamak Hariri z pracowni Hariri Pontarini Architects właśnie to realizuje. Ta propozycja została wybrana w ramach konkursu, w którym brało udział ponad 40 pracowni z całego świata. Sam architekt swój projekt nazywa „Świątynią Światła”. I rzeczywiście to właśnie ono pełni kluczową rolę w wyrazie budynku.
xK2nJYZ1bbObrn87IYqPsssnaU6TdXswkF3qrAXtoECaP5cPBGbP0mTJu4KX_hariri-pontarini-architects-3.jpg
Dziewięć paneli z półprzejrzystego alabastru, naprzemienne z dziewięcioma panelami ze szkła układają się w kształt kopuły, a raczej na wpół rozwiniętego pąku kwiatu. Jasny lśniący kamień oraz szkło powodują, że i w środku, i na zewnątrz budowla emanuje światłem. Panele wsparto na stalowym szkielecie, który od strony wnętrza świątyni ma także dekoracyjny kształt jakby wijących się pędów czy też ozdobnej „pajęczyny”. Meble oraz wykończenie ścian w środku wykonano z drewna, ale nawet ono ma organiczne, miękkie kształty.
7vSUeh09KPZZfWDQ07ejUP1WrFbhu9CetEDkZVD6MsOLVGZQ1ZbdM0fTRiaS_hariri-pontarini-architects-4.jpg
Siamak Hariri podkreśla, że wykorzystanie świetlistych materiałów oraz użycie światła jako de facto jednego z budulców miało nie tylko znaczenie religijne (w większości religii światło ma silne znaczenie symboliczne). Architekt brał też pod uwagę przyszłą lokalizację budynku – na płaskowyżu, wśród półpustynnej roślinności i grzbietów Andów. Choć siedmiohektarowa działka pod budowę położona jest zaledwie 30 min drogi od stolicy kraju, znajduje się już wśród gór, na wzniesieniu, z którego rozciąga nie niesamowity widok na Andy i poprzedzające je doliny. Ten kontrast pomiędzy potęgą gór a dość delikatną strukturą świetlistego budynku jest dla autora projektu także bardzo ważny. Foto: hariripontarini.com
gzCqNpwFqKTHDAWlzhCSPjsmWftiAPqb3rVfv1TcXpO5aVxOjKd6iDTRKIUt_hariri-pontarini-architects-5.jpg
gViBLuzpjTFmuuiIBpNbvoN3jiN9dppAQOYUftGO1Hz0I1fudyPlfycOIC7Y_hariri-pontarini-architects-6.jpg
rOUmfVTmMfYuzPxWriigv7BNvl6rgfVe3EwNQu098dayr5SE5yXQMdGm6Ibx_hariri-pontarini-architects-7.jpg
ukIZ0iVIp76ToavnaB3taG20Vq4OubVoxNJ4iPWFBIRudVqjCeYBDhpvD8UN_hariri-pontarini-architects-8.jpg
ziTY3VmGnq6cUsGcQ0rLycJOV55sn5doylvHmgvGftQEP22pQwecN5ag6o3q_hariri-pontarini-architects-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Modernizm nad jeziorem
Modernizm nad jeziorem

Pracownia Design Lab Group jest odpowiedzialna za projekt architektoniczny ośrodka wypoczynkowego na ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera