Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stelaż na mech

 

Czas czytania: ~2 min


t7NZ1ZK3GhM4Y8Lw2NMDCYiL21cADB4oJqsFKhY1owkQudHFjbiBbt0D9gbB_san-telmo-museum-1.jpg
Czasami granica miedzy tym, co naturalne, a tym, co sztuczne zupełnie się zaciera. Budynek może się wtopić w naturalny krajobraz, stając się niemal niewidocznym 'stelażem' dla zielonego dywanu z mchów i porostów.
0jsomOgny6daDKNc6XYPAhvrrI7aVDQUFWBgaKuBmqk11P8l7nJIVF5FbBy3_san-telmo-museum-2.jpg
Elewacje nowej części rozbudowanego właśnie muzeum San Telmo w San Sebastian póki co pokryte są perforowaną, aluminiową blachą. Ale to tylko stan przejściowy, zanim na dobre zadomowią się na nich rośliny. Dzięki nim, nowy budynek ma się wtopić w naturalny krajobraz wzgórz i stać się neutralnym sąsiedztwem dla grającego pierwsze skrzypce starego zamku, w którym mieści się zasadnicza siedziba instytucji. Autorami projektu, który zwyciężył w rozstrzygniętym w 2005 r. konkursie, są architekci z hiszpańskiej pracowni Nieto Sobejano Arquitectos.
QlprhEcxM9H8EtRObrcPN2iacha5WcAn8XDRzwC8AUokn5q6QYIZyMTr7wxK_san-telmo-museum-3.jpg
Lokalizacja na pograniczu dwóch stref – tam gdzie miasto spotyka się z przyrodą Monte Urgull, wprowadza typowy dla San Sebastian problem konfliktu między naturalnym i sztucznym krajobrazem. Dlatego projektując rozbudowę dawnego zamku, architekci musieli uwzględnić nie tylko względy funkcjonalne, ale także specyficzny kontekst, w jakim budynek się znajduje. Chcieli także, by z czasem budynek coraz silniej wyrażał swój związek z miejscem, w którym powstał.
lk84HgeHAZKyT1quCErDQaDivae4ZUxKrPBdFchHXqvXYbYoOEtnadwtp0MK_san-telmo-museum-s.jpg
Architekci uznali, że radykalny i bezpośredni gest zaburzyłby krajobraz Monte Urgull, dlatego ograniczyli się do zbudowania lekkiej, ażurowej przegrody dostosowanej do zastanej topografii i ukrytych za nią dwóch dwukondygnacyjnych pawilonów, w których pomieszczono nowy program – galerie wystaw czasowych, audytorium, bibliotekę z mediateką, sale edukacyjne, szatnię, sklep i kawiarnię. Tylna ściana nowego obiektu wciśnięta została w zbocze góry.
2lSEMXzzW0wwmRt9tw3MAuTqVXzs3DWo2b0DBImN3j8a7jKA697LLFiRvAZM_san-telmo-museum-6.jpg
Ekran z perforowanej blachy, który w przyszłości będzie zieloną ścianą, delikatnie zmienia kierunki, w logiczny sposób kierując ruchem zwiedzających, wydzielając przestrzeń dla wystaw plenerowych, a także taras kawiarni otwarty na widok miasta. Mchy, porosty i inne gatunki roślin, które z czasem okryją cały budynek, mają go upodobnić do porośniętego roślinami okrywowymi pagórka. Podobnie jak okoliczne wzgórza, wygląd budynku w naturalny sposób będzie się zmieniać wraz ze zmianą pór roku.
m6Hl8JsDwtMZ8LFJpZFERZJ2bNmC7Uhai3ckpWuYiVMExiSuhu0Qtm5DK1da_san-telmo-museum-p.jpg
Projekt powstał we współpracy z artystami Leopoldo Ferránem i Agustiną Otero i od początku traktowany był jak pole wspólnych działań architektury i sztuk plastycznych.

Lokalizacja: Plaza de Zuloaga, San Sebastián
Inwestor: rada miejska San Sebastián
Architekci: Nieto Sobejano Arquitectos, S.L.P. – Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano
Główny projektant: Miguel Ubarrechena
Współpraca: Stephen Belton, Juan Carlos Redondo, Pedro Guedes, Joachim Kraft, Alexandra Sobral Projekt: 2006
Realizacja: 2007-2011
Generalny wykonawca: U.T.E. San Telmo. Amenabar / Moyua

Fot: Fernando Alda, dezeen.com

Podepnij swój artykuł

tagi

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera