Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dwie twarze

 

Czas czytania: ~2 min


BNxPPd2sGriOThJYlEgop94GeEnXnGMrjUDPsFzaHh0dEwl0KizfETz0cJLV_bva-house-dmva-architecten.jpg

Od ulicy – chroniący przed wzrokiem przechodniów ceglany mur, od ogrodu – transparentna ściana. Zaprojektowany przez pracownię dmvA Architecten dom w Turnhout w Belgii ma dwa zupełnie róże oblicza.

0J7gmktza83m0Ol2hzeICgtHz7rSfLIka0KMXlWeywrMFwwJl74jLyLUHAjX_bva-house-dmva-architecten-2.jpg

Dom BVA wciśnięty jest między dwa inne budynki w zwartej zabudowie dzielnicy mieszkaniowej. Jego prosta, nakryta dwuspadowym dachem bryła nie wyróżniałaby się z otoczenia gdyby nie specyficzna dychotomia w sposobie ukształtowania elewacji.


pzf70S8yaecGIzMFyQQgfQcItPn2iKz9qOyyoqXAQsunLujSWOeJ4bHqwrGg_bva-house-dmva-architecten-1.jpg

Projektując fasadę budynku architekci zainspirowali się charakterem lokalnej zabudowy, w której dominującym materiałem jest cegła. Cała frontowa elewacja wykonana została z tego materiału i jest niemal zupełnie pozbawiona są otworów, z wyjątkiem drzwi i niewielkiego okna dachowego – obu ujętych w intensywnie czerwone ramy. Tradycyjne okna na fasadzie budynku zastąpione zostały rytmicznie rozmieszczonymi, ażurowymi fragmentami muru, przez które światło słoneczne może wpadać do wnętrza i które stanowią jednocześnie dekorację prostej, płaskiej ściany.

6Uamkf6YJ19vo2SGC6Duens60WUg48OsXfm3dMc5w5bnV7QlmCoCBCeZbwL2_bva-house-dmva-architecten-diagram.jpg
ecnTF9cVqAxsemzbadldcTPkL3vDs4dUmZYiUJYTnTNO5gz8MvL6FdMryN7N_bva-house-dmva-architecten-3.jpg

Zupełnie inaczej dom przedstawia się od strony ogrodu. Tylna elewacja, a także połać dachu są po części zupełnie transparentne, po części półprzezroczyste. Duże, sięgające od podłogi po sufit szklane drzwi pozwalają całkowicie otworzyć dom na ogród – zarówno wizualnie, jak i przestrzennie. Dzięki transparentnej ścianie wnętrze jest pełne naturalnego światła, a ogród staje się naturalnym przedłużeniem strefy życia mieszkańców.

75SLwVb0Z99PIEf9bRrICk4dUhaohpLrsdJgZw1nqTF9ycOSKvEq8J7yGhGP_bva-house-dmva-architecten-7.jpg
AQbEa3wEKmDWJGkoLY7wmBl2YPK8gKsRHtjFBiGNno6gW7NnIjsV63pIWxkT_bva-house-dmva-architecten-5.jpg

Dualistyczne ukształtowanie elewacji ma swoje odzwierciedlenie w układzie wnętrz – od strony ogrodu umieszczono strefę mieszkalną – kuchnię z jadalnią, salon i sypialnie, od strony ulicy zaś – łazienki i pomieszczenia techniczne.

VA2rmmEf1hnWT8YOfnFqBRaN9wnXqtr12dh5m0jor6VwyJCGFL6rV34iDJVW_bva-house-dmva-architecten-6.jpg
CZAJszP902FcAPUbFM1fdBdEYkiYvitCPp4AAM3aWZ2uite1uStVpbkmLek6_bva-house-dmva-architecten-4.jpg

Inwestorzy: państwo Borghs van Ammel
Zespół projektowy: David Driesen, Tom Verschueren, Sacha Bratkowsky, Lindsay Rinckhout
Wykonawca: dwBO (szkielet), vorsselmans (aluminium), martens (szkło)
Konstrukcja: ASB
Powierzchnia: 324 m2

fot: Frederic Vercruysse, designboom.com

Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera