Tunel do mieszkania (strona 2) - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Tunel do mieszkania

 

Czas czytania: ~ min


Japończyk Kazunori Fujimoto zaprojektował dom, który w swoim surowym charakterze, prostocie kompozycji i wyrazistości użytego materiału idzie bardzo daleko.

 

Niski z przodu, wysoki z tyłu

Aby nowa budowla, wciśnięta pomiędzy gęsto ustawione domy, nie zasłaniała innym światła i nie rzucała zbyt dużego cienia, nadano jej kształt litery L: przednia, wydłużona część domu jest dość niska, a dopiero z tyłu wznosi się na trzy kondygnacje. To właśnie z powodu tego nietypowego kształtu dom ma równie nietypowe wymiary, jest długi na 16, a wysoki na 8 metrów.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera