Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Korten w gołębniku

 

Czas czytania: ~2 min


Yk7E2NaGx2zRYvrFD6LniIyKNdg34eRpIQCWt2w5VfFBSr9ojtVf7iKuuYZk_dovecotestudio-haworth-tompkins.jpg

W opuszczonych budynkach poprzemysłowych na wybrzeżu Suffolk w Wielkiej Brytanii ma swoją siedzibę kampus muzyczny Snape Maltings założony przez Benjamina Brittena. Jego częścią jest Dovecote Studio – pracownia i gościnne mieszkanie dla artystów rezydentów. Nazwa budynku nie jest przypadkowa – powstał on bowiem w ruinach wiktoriańskiego gołębnika.

wIGTZtpsszXDz3dTCUhU3lI6AWnV1i8o6HqNvjyjfevsXP42y5x0y7VBC6GR_dovecotestudio-haworth-tompkins-2.jpg
3fm2Nk55jX0kKVRcmt19a4WxzGhHEemhsXmBoKWiRy0t2tnDcZJJw2s72CKw_dovecotestudio-haworth-tompkins-3.jpg

Aurami projektu studia są architekci z londyńskiej pracowni Haworth Tompkins. W resztki XIX-wiecznych murów wstawili oni nową konstrukcję ze stali kortenowej, która zajmuje tyle samo miejsca, co oryginalny budynek i także ma spadzisty dach.

HmUsHiqby3SyJb9OQ2TV3WEaXDEHq4kLO8v4V20sfBoKV8FynE4TKgtYjEN7_dovecotestudio-haworth-tompkins-5.jpg
8yv3qJkWY9aZGFEMxYRn3lao7cmmXwftRW7iJ7QTap8ObMagKdT5BKwEN1Xc_dovecotestudio-haworth-tompkins-6.jpg

Stalowe płyty, z których zbudowany jest dom, zostały na miejscu zespawane w jedną bryłę, a następnie umieszczone za pomocą dźwigu w ceglanej skorupie. We wnętrze kortenowej formy wstawiono kolejne 'pudełko' – tym razem ze sklejki z drewna świerkowego. Powstały z niej ściany, podłogi, sufity, a także schody, balustrady i konstrukcja niewielkiej antresoli ulokowanej w całkowicie przeszklonym narożniku, z którego rozciąga się widok na porośnięte trzcinami mokradła i brzeg morza. W północnej połaci dachu wycięty został duży świetlik.

7zUTr73F7XyFyJAcDr3Xlw0xYYcSvRuzQ7HHXCDTTbu1Cm36N4yOS1GL1dOK_dovecotestudio-haworth-tompkins-elevations.jpg

Zastane ruiny pozostały niemal nietknięte, a proces starzenia nie został sztucznie zatrzymany. Interwencję ograniczono do naprawienia kilku ubytków zagrażających stabilności konstrukcji. Zachowane zostały istniejące otwory okienne oraz rośliny, które zdążyły się już zadomowić w ruinach.

Pwbmn1mvp0oFMqbO8NkM9272kmfai7L75kzoMFPozlJ9zWq6PBv5VV54jtbw_dovecotestudio-haworth-tompkins-plans.jpg
9o5HY4sTsI8yc4OCURx7URNfaM671bIyvgfHbyexNDi5N8cunrAIqRXPMsTE_dovecotestudio-haworth-tompkins-sections.jpg

Dovecote Studio pełni funkcję mieszkania gościnnego dla artystów rezydentów kampusu (może funkcjonować jako jednopokojowe mieszkanie z aneksem kuchennym), przez muzyków wykorzystywane jest jako sala prób i wystąpień (duże drzwi umożliwiają otwarcie na przylegający do budynku dziedziniec), może także służyć jako miejsce zebrań pracowników oraz przestrzeń ekspozycyjna.

2L87kYczN14jEb0sazZ0imgCcmdcBBNa1yw1aXM1fgR5cBiVsCTC3C7tOZGT_dovecotestudio-haworth-tompkins-site-plan.jpg

Projekt: The Dovecote Studio
Lokalizacja: Snape Maltings, Snape, Suffolk
Realizacja: styczeń – sierpień
Powierzchnia: 30 m2
Architekci: Haworth Tompkins
Inwestor: Aldeburgh Music
Generalny wykonawca: Elliston Steady and Hawes (Building) Ltd
Konstrukcja: Price and Myers LLP

Fot: Haworth Tompkins, dezeen.com

Podepnij swój artykuł

tagi

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera