Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Smok w klinice

 

Czas czytania: ~2 min


N3jrWsxuRAkB3zawTTjMGiEqptAyCS3tIyJsGBNNbC2jOFxKiaNbJC28FJ0N_ox2-ladowisko-aachen.jpeg
Z piwnic Kliniki Uniwersyteckiej w Aachen wygląda głowa zielonego smoka. Ze stali i aluminium. To nowe lądowisko dla helikopterów zaprojektowane przez niemiecką pracownię OX2 Architekten Iny-Marie Orawiec i prof. Marcina Orawca.
YsnLTgzg2qQtaGrQyXptVaBbW9EYGAO8Zi6hSsm9sjynYkygifE5j9FrFqIu_ox2-ladowisko-aachen-2.jpeg
Projektując lądowisko, architekci zdecydowali się na formę zbliżoną do stacji kolejki linowej z platformą uniesioną na wysokość 15 metrów nad ziemię. W ten sposób możliwe było maksymalne zbliżenie lądowiska do wejścia, a także zminimalizowanie zajmowanej przez nie powierzchni, żeby nie wprowadzać przeszkody dla ruchu karetek pogotowia.
AAlCLmMUu8DshK9kBFBs52JbPE435MBpfFYeEeyCcGQXehqju2xM6M2Maetd_ox2-ladowisko-aachen-3.jpeg
Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów obiektu jest korytarz łączący platformę lądowiska z kondygnacją podziemną kliniki, gdzie znajduje się oddział intensywnej opieki medycznej. W symboliczny sposób ma on podkreślać rolę łączności i współpracy między akcją zespołu ratowników a bardziej kompletnymi i długotrwałymi wysiłkami zespołu lekarzy w klinice. Projektanci musieli w optymalny sposób zorganizować 'wymianę' między tymi ekipami. Odbywa się ona na parterze, dzięki czemu helikopter może opuścić lądowisko i kontynuować akcję ratowniczą w ciągu zaledwie dwóch minut od dostarczenia pacjenta.
OaIwssTEMUKG7EENjOvCk5CEDhs8gtiwQ70ntgqZzKuFG6SJj47miTeyDKtm_ox2-ladowisko-aachen-4.jpeg
Konstrukcję obiektu tworzy stalowa rama, która została pokryta okładziną z zielonych, aluminiowych paneli. Aluminium zostało wybrane ze względu na niewielki ciężar, odporność na korozję i ogień oraz możliwość dostarczenia w postaci prefabrykatów na miejsce montażu. Pokrywa ono zarówno płytę lądowiska (dodatkowo wyposażoną w powłokę antypoślizgową), jak i szkielet długiego na 45 metrów tunelu. Tu z kolei aluminiowa blacha uzupełniona została membraną z hartowanego, półtransparentnego szkła, które nocą przepuszcza światło ze środka korytarza.
2YqjGfcTLz6eU8YoUSjZBQX9kC8FLldB5aZ74mP9vyDdajWZcUiCXLPhCLoU_ox2-ladowisko-aachen-5.jpeg
Projekt lądowiska zakładał redukcję potrzebnych do jego realizacji materiałów, przy jednoczesnym zapewnieniu maksymalnej funkcjonalności. Priorytetem była optymalizacja parametrów obejmujących min.: bezpieczeństwo i szybkość dostarczania pacjentów za pomocą helikopterów i ambulansów, komunikacja między zespołami ratowników i lekarzy z kliniki i koszty konstrukcji. Fot: Jörg Hempel, baunetz.de
LLoS3BYjwPwTQiqyKMTU22AXBPwfVTucKq2TiebNci5daJcMTXiblHpKWfEJ_ox2-ladowisko-aachen-6.jpeg
sbpInpnaTc3eRLP6R69qLWSbX45w1TDCx8eJtd2vwVlSPrejsZuMPi5gaKqu_ox2-ladowisko-aachen-7.jpeg
MoVJP5tD8h7r5WPUs8l2EGZO9y0Rb6o5qwibDgi83uD0eOrJemi7c0rzzTtS_ox2-ladowisko-aachen-8.jpeg
oBRrJEjXluHVGHuFHsPmvtT5v9jtgdOi4wbET7Fjtmi7JF9tfRF32aC02uJE_ox2-ladowisko-aachen-9.jpeg

Podepnij swój artykuł

tagi

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne - ekologiczny projekt architektoniczny
Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne - ekologiczny projekt architektoniczny

Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne (MCER) powstało wg projektu architektonicznego pracowni Punk ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera