Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Słomiany teatr

 

Czas czytania: ~2 min


gha8HT3E20mCZ09y0l1TeuDwk7T518upIgQw6uSaRMk1OaYue3hoOdnORsvz_straw-theatre-salto-architects.jpg
Wśród pozostałości dawnych fortyfikacji na wzgórzu w centrum Tallina w maju 2011 r. ruszył letni teatr. Jako że jest to budynek tymczasowy, zbudowany został z tymczasowego materiału – słomy. Choć na pierwszy rzut oka trudno to zauważyć, bo bale słomy zostały pomalowane na czarno.
KxiUa9zF2GzCFJw2WsUFN3wJ1ORYBlyGis1N2uZjEGTeKiTsUpBZHTeIbPeW_straw-theatre-salto-architects-2.jpg
Słomiany teatr NO99, który gości wydarzenia związane z tytułem Europejskiej Stolicy Kultury, jaki w tym roku dzierży Tallin, zaprojektowany został przez estońskie studio Salto Architects. Jak podkreślają architekci, obiekt jest w pełni funkcjonalny, z drugiej zaś – ma charakter instalacji artystycznej. Wzgórze, na którym powstał, jest jednym z najlepiej zachowanych przykładów barokowych fortyfikacji w stolicy Estonii. Na początku XX wieku bastion został przekształcony w publiczny ogród, a w czasach sowieckich służył wojskom marynarki jako miejsce rekreacyjne z ulokowanym na szczycie drewnianym teatrem letnim. Po tym, jak budynek spłonął, przez ostatnie 20 lat miejsce pozostawało opuszczone, pozostając ziemią niczyją w centrum miasta i kilkakrotnie stając się celem dużych planów inwestycyjnych. Budowa słomianego teatru jest próbą reaktywacji tego miejsca poprzez powrót do jego funkcji rekreacyjno-kulturalnych.
4NOPpcI1ADcNrxHaaQ9Bm9zxYbY7NDxlMmFIqsZ9llJSXmh8dQBEAi4ngFgF_straw-theatre-salto-architects-3.jpg
Główna, prostopadłościenna bryła teatru usytuowana jest dokładnie w miejscu, gdzie znajdował się dawny drewniany teatr, a pozostały po poprzedniku bieg schodów wyznaczył linię zadaszonego pasażu zakończonego strefą wejściową do nowego obiektu. Budynek otoczony jest przez szereg funkcji rekreacyjnych – znajdują się tam stoliki do szachów, stół do tenisa ziemnego, huśtawki i stanowisko do grillowania.
PVyjeuOOkqIpBt9zam8apa4M9limS8uG4xlQEolWCLGPfyrHqbFjrXzgQxpG_straw-theatre-salto-architects-4.jpg
Dynamiczny wygląd budynku jest efektem jego osadzenia w historycznym kontekście miejsca oraz czarnego koloru, który pokrywa główną bryłę i opadający wraz ze zboczem 'ogon' nakryty łamanym dachem. Ponieważ budynek jest tymczasowy i ma funkcjonować tylko w czasie wiosenno-letnim, nie było konieczności izolowania słomianych ścian czy stosowania zabezpieczającej okładziny. Konstrukcja została jedynie wzmocniona kratownicami, które stabilizują bale słomy. Teatr będzie funkcjonował do października 2011 r. Lokalizacja: bastion Skoone, Tallin, Estonia Architekci: Salto Architects Zespół projektowy: Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke, Pelle-Sten Viiburg Projekt i realizacja: 2010-2011 fot: Martin Siplane i Karli Luik, dezeen.com
Zrqg0W7mmlJbvSO2eBuZr8mE7d5gjiBkQo1l9OC1xhW47SIJvcBPigkXqPNi_straw-theatre-salto-architects-5.jpg
3QxoZSQkU1HLapWd4AQqJR9veTVNQu5D9FhNfeB2mnw5nQd0JggsSEmJJ17h_straw-theatre-salto-architects-6.jpg
0Rxe2l17WYPHS57SE3pg6U9Fm60TU88fuVBRTOModOhi3gUMq0bKWaOgONNX_straw-theatre-salto-architects-7.jpg
GgfxKP8AIaD6vks7I56Fy5V6psgQjWry1bcdVkdoV1SfIfvghVjDukshsKvl_straw-theatre-salto-architects-site-plan.jpg
dJh89fy8erDlHKptbRDisNmf8YyLeDVkTEur5BCNb8mt6gT9XsukMZeJA8gC_straw-theatre-salto-architects-section.jpg
pZ4961rfUR3ZmnCBYBmCunvAhq5l1BVeFWJvM5sqAFsNxv3zAwZMLprajSGF_straw-theatre-salto-architects-section2.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera