Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Olimpijskie kółka

 

Czas czytania: ~3 min


U13bZcWlGgM6iwoO7bUDwIeYyHpxxrDVjnY7CaqoAxUgFiFXHBxZD3xEEJzs_7-trafalgar-nelson.jpg

Tymczasowa architektura robi w ostatnich latach zawrotną karierę. Pawilony powstają jak grzyby po deszczu towarzysząc wydarzeniom kulturalnym, rozrywkowym i sportowym. Bo i efekt, mimo niewielkiej skali, może być spektakularny, i koszt budowy niewielki. Nic dziwnego, że takie tymczasowe konstrukcje – obok stadionów i hal sportowych – będą stanowić architektoniczną oprawę letnich igrzysk olimpijskich w Londynie w 2012 r.

N83ZKJuDpUw2jo5nJGjEGDEhTvja2OYQ08cPejDLj0rsrOJHV6mjqZ3TaXvi_8-trafalgar-national.jpg

Właśnie został rozstrzygnięty konkurs na koncepcję wolno stojącego pawilonu informacyjnego, który z okazji igrzysk powstać ma na londyńskim Trafalgar Square. Gospodarzem konkursu była organizacja Architectural Competition – Concours d' Architecture - [AC-CA]. Pierwszą nagrodę otrzymali portugalscy architekci z atelier José Carlos Cruz Architects za koncepcję, która w bezpośredni sposób odnosi się do najbardziej rozpoznawalnego symbolu igrzysk – pięciu kolorowych okręgów.

qsYPZGDxnIoXFVboeOPMO3w8TZdkqKnk6JjXdBSCAswnnBQlQoI3xN5u1vHc_1-storyboard-1.jpg
UGaZw5MtK3sYLdXd58SBpXSPtfm0pJ9upu8siDzyNwljhjds8SB9ryblId0Q_2-storyboard-2.jpg
BNUQbZQeKHTLvBrFaxbHnSaxKXI38za4mgLzOcJEkqOS7bXeHshkHyQHJHtc_3-storyboard-3.jpg

Projektując pawilon, architekci postanowili przekształcić znak graficzny w trójwymiarowy budynek. Jego forma powstała w efekcie 'wypchnięcia' w górę okręgów i powiększenia powstałych w ten sposób cylindrów do ludzkiej skali. U podstawy bryła pawilonu jest zwarta, stopniowo dematerializując się w kilka odrębnych okręgów i tworząc formę rozpoznawalną z każdego punktu na placu. Wybór lokalizacji pawilonu w centralnym punkcie Trafalgar Square podyktowany był analizą przebiegających przez niego ścieżek pieszych – tymczasowa konstrukcja stanąć ma między fontannami, w miejscu, w którym zawsze jest wielu przechodniów.

ZsEQs5wdNmFugDP53dufUTJXxdf6o9NeXKcteHUlhkmcsiuRDAirokaUMl52_5-storyboard-5.jpg
TyMf2f0Nsg7mM4tG7saooRjn0upsaV1usfp5kN4OEa1yQ4SJCfCWDaUFkoml_6-storyboard-6.jpg

Nie tylko forma, ale także kolory budynku nawiązują do olimpijskich okręgów. Na zewnątrz każdy cylinder będzie miał inny kolor: niebieski, żółty, czarny, zielony, czerwony i biały. Wnętrze budynku będzie białe, żeby zapewnić neutralne warunki dla programu funkcjonalnego – punktu informacyjnego, kawiarni i sklepu.

yFB5Gbrew5PhPBL1H4Y3T3WybgHGDXrjisgzO7XSCgGtJ3uNeoxFRlClq2EW_9-cafe-outside.jpg

Inspirując się instalacjami Anisha Kapoora, zewnętrzną powierzchnię pawilonu architekci postanowili pokryć lustrzaną okładziną. Odbijając otoczenie i pokazując je z nowej perspektywy, pozwoli ona na odkrywać plac zupełnie inny, niż ten, który ogląda się na co dzień. Z drugiej strony, lustra mają 'wtopić' nowy obiekt w otoczenie.

Fvaq92lCLrY6RbHtLn9UJesPi4Coojc5ZzHCPLxQMeKQGnnq4Yxba8XprNTM_10-cafe-inside.jpg

Kluczowym pojęciem dla koncepcji olimpijskiego pawilonu jest interakcja. Według autorów zwycięskiego projektu, żyjemy w erze informacji, a informacja to interakcja. Goście pawilonu będą więc zapraszani do zabawy z informacją: dotykania ekranów czy eksplorowania dużej, interaktywnej mapy wioski olimpijskiej. W tym świecie informacji przyszłość będzie się spotykać z przeszłością: pierwszą reprezentować będą interaktywne narzędzia i zaawansowane technologie, drugą – umieszczone na ścianach cytaty sławnych ludzi związanych z historią igrzysk. W kawiarni powierzchnia wygiętych ścian służyć będzie jako ekran dla projekcji wideo, na zewnątrz zaś na tej samej ścianie może się znaleźć ekran ledowy, prezentujący te same obrazy widzom na placu i łączący w ten sposób wnętrze pawilonu z jego otoczeniem.

tpJ1BG7r3W96GcCaDuVu15cg4MMNoxSGQCNsZkLH1RKJvEBm5kz8ypMKPQdO_11-information-area.jpg

Drugim, obok interakcji, kluczowym dla dzisiejszych czasów hasłem definiującym odpowiedzialne życie jest według zwycięskiego zespołu ekologia. I to był drugi cel, jaki architekci przed sobą postawili – dach, jako powierzchnia najbardziej wyeksponowana na słońce, pokryty będzie panelami słonecznymi, które będą generowały energię na potrzeby pawilonu, a cała konstrukcja ze względu na swój tymczasowy charakter wykonana będzie z materiałów pochodzących z i nadających się do recyklingu. Będzie to między innymi stal, której produkcja z recyklingu wymaga zaledwie 26 procent energii, jaka jest potrzebna do wyprodukowania jej z surowców naturalnych.

Drugie miejsce w konkursie zajęła francuska pracownia OH!SOM architects , trzecie zaś – Dowling Duncan ze Stanów Zjednoczonych.


Fot: materiały projektantów

Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera