Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Korona nad historią

 

Czas czytania: ~2 min


ddX1pkFjPYXxdbdWB7D9w8twlNIoQLKAEtuNZbAxPdRkM3GxSqlIgUHlMfzK_hdem-museum-der-kulturen-basel.jpg

6 września 2011 r. Museum der Kulturen Basel w Bazylei otworzyło drzwi po gruntownej, trwającej dwa lata przebudowie. Kluczowym elementem modernizacji jego siedziby była budowa nowej sali ekspozycyjnej zaprojektowanej przez biuro Jacquesa Herzoga i Pierre'a de Meurona. Niezwykła nowa bryła, która powstała na szczycie starego budynku, jest jak współczesna korona wieńcząca historyczne mury.

p6EDl8ysmUlpw7j5weGHpfJVgEHJCUfy689FHKTe8zSeGccxLsebPz04ZLlZ_hdem-museum-der-kulturen-basel-2.jpg

Dyrektor muzeum, Anna Schmid, wyjaśnia, że celem interwencji było przekształcenie muzeum w otwarte i inspirujące miejsce spotkań, a także zamanifestowanie innowacyjnego podejścia do kultury i jej roli w życiu. Żeby ten cel osiągnąć, instytucja musi stać się bardziej widoczna w przestrzeni miejskiej.

zAdYXPg7IFAYEOM9JKWbXvBrfdQcBWN627HFXc04RgfWAp1NZ7FoqrGYykzT_hdem-museum-der-kulturen-basel-3.jpg

Herzog i de Meuron wygrali konkurs na projekt rozbudowy muzeum w 2001 r. Nowa przestrzeń ekspozycyjna przeznaczona jest dla jednej z najważniejszych w Europie kolekcji etnologicznych składającej się z ponad 300 tysięcy obiektów. Architekci zaproponowali przy tym kilka rozwiązań, dzięki którym ulokowane w słabo widocznym miejscu, na zaniedbanym podwórku na terenie starego miasta muzeum zyskało nowe, przyciągające wzrok oblicze.

mBba2as8gCmlxsXm2g4kH6281Yo10xeltpnkqd6ghl09qvb1VU0st1JLwdKc_hdem-museum-der-kulturen-basel-4.jpg

Najważniejsza interwencja polegała na dodaniu na najwyższej kondygnacji budynku nowej, pozbawionej kolumn sali ekspozycyjnej o powierzchni 600 metrów kwadratowych. Mieści się ona w nieregularnej bryle pokrytej ciemnozielonymi płytkami ceramicznymi. Jej forma odzwierciedla linię dachów średniowiecznego miasta, w sąsiedztwie których się znajduje, a jednocześnie staje się wyraźnym znakiem rozpoznawczym muzeum wyróżniającym je z otoczenia.

fNa3vPGgQi0botWGBY3aZAWec7BK4fJNyvDUG03yXvNWIHo6GegHq4x2M1j0_hdem-museum-der-kulturen-basel-5.jpg

Po drugie, część dziedzińca wejściowego została obniżona i ukształtowana w tarasowy sposób, przechodząc w schody prowadzące do recepcji znajdującej się na najniższej kondygnacji budynku. Tutaj usunięto fragment muru na całej szerokości budynku zastępując go przeszkleniem tworzącym zapraszające zwiedzających wejście.

cDcfGPsAY862IHdlXCx2J80VcaJGmZpDLQ930xtCLsiV3JAtEyFygclONhZP_hdem-museum-der-kulturen-basel-6.jpg

Trzecim krokiem było uzupełnienie architektury o zieleń – rośliny wiszące i pnące wino zostały umieszczone pod okapem nadwieszonego nad dziedzińcem dachu. W połączeniu z interwencją architektoniczną roślinność ta nadaje nowy charakter siedzibie instytucji.

Fot: Museum der Kulturen Basel

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera