Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hybryda na rusztowaniu

 

Czas czytania: ~1 min


YkE91XtTxa8arieG4K2phfHfQJjcmueyhDqapz7PEAUsSIeDg09vljW2qBWp_les-grandes-tables-1024-architecture.jpg

Rusztowania są nieodłącznym elementem życia budynku. Przeważnie jednak tylko na początku. Później ślad po nich znika. Ale nie zawsze. W przypadku restauracji na jednej z paryskich wysp rusztowania nie tylko pozostały, ale stanowią podstawowy element konstrukcji obiektu. Jego autorami są architekci z paryskiego studia 1024 Architecture.

4WZslXhZ6vOdfxXJRFJ8AsiWhglzEGnH9GSHjoyYGC8jyqaffGGPQ3g83hOo_les-grandes-tables-1024-architecture-2.jpg
ir3xer0TzmUF025E02Z7MvTYqldmcsJyBWfiXyJvilnzbnLgjK771XOZumFB_les-grandes-tables-1024-architecture-3.jpg

Restauracja 'Les Grandes Tables' powstała na Île Seguin, gdzie Jean Nouvel zaprojektował adaptację dawnej fabryki samochodów na muzeum. Nietypowa konstrukcja stanęła w środku tymczasowego ogrodu i ma funkcjonować do czasu ukończenia realizacji projektu Nouvela. Dlatego, jak podkreślają projektanci, jest to 'architektura, która może zniknąć nie pozostawiając śladów'.

HaojUMzQfZSgKM7qToHaoWMqqzUH2mIOdTeEY5tLHVT6k5KAXpfCLUfD5xof_les-grandes-tables-1024-architecture-4.jpg
MHmrAdfpUBEXdu0OnmWjLbW5kKGumjXII1wLBmrW0CHrqvTyD3r8mpKHXbJC_les-grandes-tables-1024-architecture-5.jpg

Autorzy projektu wyjaśniają również, że stworzony przez nich obiekt jest architektoniczną hybrydą – czymś pomiędzy szklarnią, barką i domem o drewnianej konstrukcji. Restauracja z miejscami dla 120 gości mieści się w zawieszonych na rusztowaniach drewnianych kontenerach transportowych otoczonych dodatkowo rozpiętą na rusztowaniach przezroczystą membraną, która tworzy bad nimi rodzaj ochronnej parasolki.

5a5tT0TlhOoJKo7EKVEIF505PntOSDe44h0EMEvA8YTeUbVu4LLota2uC9sy_les-grandes-tables-1024-architecture-6.jpg
UergUsjGZ7YE1ZkoE20auV7pTgmfSOoI61JCy6ExkBOh6pYHrLdbouAriQZQ_les-grandes-tables-1024-architecture-7.jpg

Umieszczona od frontu budynku klatka schodowa prowadzi do ulokowanej na pierwszym piętrze sali jadalnej wychodzącej na taras z widokiem na plażę, podczas gdy otwarta przestrzeń pod budynkiem służy jako miejsce nieoficjalnych wydarzeń i imprez. W trakcie tego typu spotkań wygląd elewacji można zmieniać za pomocą światła i projekcji wideo.

mVUzz2BWBjw8KnOMps8ylOm46ovL9wjzgPRNidrpRlWfrWaV91PQihcS92YF_les-grandes-tables-1024-architecture-8.jpg
VhBtxyDFUIjR7aKN8akjlkhRnhU36JzIg6dnJZel4zMT85GZxxoDnDFJVLbF_les-grandes-tables-1024-architecture-9.jpg

Architekci: 1024 Architecture
Zespół projektowy: Pierre Schneider i François Wunscel
Współpraca: Stéphanie Grimard
Inwestor: Les Grandes Tables (Paris/Ile Seguin)
Wykonawcy: SIRC (konstrukcja i kontenery) / PLETAC (rusztowanie) / Light-Event (instalacja elektryczna) / RECYCLING (oświetlenie wnętrza) / ABAC (ogrzewanie)

Fot: C. Sancereau, Brice Pelleschi

Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera