Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Laur dla technologii

 

Czas czytania: ~3 min


rSpLlLF7Lg9sWSJDU77MWRemylHkJ72aWCxOCtjLSZdQDupMCbOWmIJBmFrS_cloud-9-media-ict.jpg

W dobie rewolucji cyfrowej architektura staje się platformą informacji i nowych technologii, za sprawą których pojawiają się w niej nowe materiały i zaawansowane systemy komputerowe. Takim właśnie budynkiem nowej generacji jest biurowiec Media-ICT w Barcelonie uznany przez jury konkursu World Architecture Festival 2011 w Barcelonie za najlepszy budynek na świecie.

ULTU2wNewpzfZ41H4mfGpl4fsg6DxCogUTE3Zu0ULLPRJztDQq1MVkrC1Vya_cloud-9-media-ict-2.jpg

Zaprojektowany przez architektów ze studia Cloud 9 budynek powstał na zlecenie Zona Franca Consortium i władz eksperymentalnej dzielnicy 22@ w Barcelonie, na terenie której się znajduje. Dzielnica ta – część sieci Districlima stworzonej na potrzeby biznesu – jest próbą wcielenia w życie modelu cyfrowego miasta bazującego na ICT (technologii informacji i komunikacji), miasta, w którym najważniejsza jest wiedza i pomysły, a także dodatkowe, uzupełniające je wartości, takie jak ekologia. Idea ta musiała znaleźć odzwierciedlenie w architekturze.

I1GdIFdptGbcNyYt8pW9Ux9O9J140ScTZoAXE6o5kLJPoRL69Pa9zTOpiWXF_cloud-9-media-ict-3.jpg

Bryła budynku ma podstawę kwadratu o boku długości 44 metrów i wysokość 37,8 metra. Dwie kondygnacje podziemne zajmują całą powierzchnię działki, natomiast część powyżej poziomu gruntu zajmuje niecałe 55% terenu. O specyficznym charakterze budynku decydują przede wszystkim dwa aspekty – ukształtowanie elewacji oraz odwrócenie proporcji. Ciężar bryły – zarówno wizualnie, jak i fizycznie – zwiększa się wraz z wysokością. Im niżej, tym budynek jest lżejszy, bardziej transparentny, a na najniższych kondygnacjach niemal rozpływa się w powietrzu – tylko około 8% jego masy przypada na pierwsze 1,5 tysiąca metrów kwadratowych powierzchni. Dzięki temu z poziomu ulicy obiekt nie jest przytłaczający i nie ingeruje zbyt silnie w jej krajobraz.

xpwkt8WLQUXY1D3jiymikQDZdzJ6gcKvDZnIDdlo0XgdaolI8RMMP5wTpSJn_cloud-9-media-ict-4.jpg

Zaskakujący wygląd elewacji budynku jest w ściśle związany z jego programem ekologicznym. Biurowiec Media-ITC został zaprojektowany tak, by nie tylko zoptymalizować zużycie energii, ale by sam ją generował. Służy temu między innymi sposób zamknięcia budynku: fasada o ekspozycji południowej pokryta została wypełnionymi powietrzem, srebrnoniebieskimi poduszkami z ETFE (etylen tetrafluoroetylen – tworzywo sztuczne na bazie fluoru) i działa jak ekran słoneczny, który zimą jest otwierany, żeby w maksymalnym stopniu wykorzystać energię słoneczną, latem zaś – zamykany, żeby chronić przed przegrzaniem i zacieniać wnętrza.

bBubAVvQg2wV2amMjJJ5PZ85zNa32cI3s7TOduIFx2dReh1EDoJurAYNLmHK_cloud-9-media-ict-5.jpg

Poduszki na elewacji południowo-zachodniej wypełnione zostały mgłą wytworzoną na bazie azotu. Wraz ze wzrostem temperatury na zewnątrz zwiększa się jej nieprzezroczystość, żeby jeszcze skuteczniej chronić wnętrza. Zarówno elewacje, jak i wnętrza biur wyposażone są w czujniki temperatury, wilgotności i ciśnienia. Dzięki temu, na podstawie pomiarów warunków atmosferycznych na zewnątrz budynku regulowane są warunki w jego wnętrzach.

J50lbVxuNq7A6jcigT2CPyD0zTKb6W0B3i32BXKLyVQijHw4k3tR6mAvjHe5_cloud-9-media-ict-6.jpg

Zastosowanie fotowoltaicznego dachu, filtrów słonecznych z ETFE, systemu czujników i kontroli warunków wewnętrznych umożliwiło znaczne ograniczenie zapotrzebowania na energię w budynku, a przez to redukcję emisji dwutlenku węgla o 95%.

Lr7Cb64z46ibXXaRnJ3XR8X72wb7ZVGo9eqvUvc7xtNwWwNlig4dykUGhrs0_cloud-9-media-ict-7.jpg

Pod względem organizacji przestrzeni biurowiec jest podzielony na trzy strefy. Najwyższe piętra – od czwartego do ósmego – wynajmowane są dużym firmom, piętro drugie i trzecie zostały podzielone na jednostki przeznaczone dla mniejszych przedsiębiorstw. Dwie najniższe kondygnacje: pierwsze piętro z Cibernarium i salą audytoryjną dostępną dla wszystkich najemców i mieszkańców miasta oraz parter – otwarta, pozbawiona podziałów przestrzeń pomyślana jako miejsce wystaw, warsztatów i innych wydarzeń – mają charakter przestrzeni publicznej. Część nadziemna budynku ma 16 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni użytkowej, a mieszcząca parking dwukondygnacyjna strefa podziemna – 7,1 tysiąca metrów kwadratowych.

DWEPiRnxNwcQMFR0m9lilS6nogG5nah1QsWfjag4pFUPUIuKIrB1DwIbfii4_cloud-9-media-ict-8.jpg
LSTwL6Obk69jQFDrmNzBftdY4RQ11LXZdUiHrsWgPckbyCkI3AUlnJlUJ5yl_cloud-9-media-ict-9.jpg

Fot: Luis Ros, José Miguel Hernandez – Cloud 9, Gunnar Knechtel, worldbuildingsdirectory.com

Podepnij swój artykuł

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera